Karaduvar’ın adı Türkiye’ye yayıldı

Karaduvar’ın adı Türkiye’ye yayıldı cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Karaduvar Balık Festivali, 2 gün boyunca on binlerce Mersinliyi ağırladı. Konuklara yaklaşık 10 ton balık ikram edilen festivalde, 3 ton ağırlığındaki sardalya heykeli ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Sevilen sanatçı Hakan Altın, Karaduvar’da sahne alarak festivale damga vurdu. Festivalle ilgili konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak,


Haber- Barış Köksal 

24-25 Eylül tarihlerinde on binlerce Mersinli, Karaduvar'a akın etti. Akdeniz Belediyesi'nin ilk olarak 2019 yılında başlattığı Karaduvar Balık Festivali geleneksel hale geldi. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen festivalde sevilen sanatçı Hakan Altun sahne aldı. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, şarkılarını festivalde Mersinliler için söyleyen Altun'a "Mersin'e geldiğiniz ve bizi şereflendirdiğiniz için ekibinizle birlikte size çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Eğlenmeye devam" derken, Hakan Altun ise "İyi ki Karaduvar Balık Festivali'ne davet edildik. Başkanıma sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

KARADUVAR, BALIK FESTİVALİ İLE ADINI TÜRKİYE'YE DUYURDU

2019 yılında başlayan Karaduvar Balık Festivali'nde ilk yıl Sinan Akçıl sahne alırken, festivale 2 günde 50 bin kişi akın etmişti. 2021 yılında ikincisi gerçekleştirilen festivalde İrem Derici ve Ece Seçtik sahne alırken, festivale katılan kişi sayısı ise 50 bini aşmıştı. Karaduvar, Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen festivalle adını Türkiye'ye duyurmayı başarırken, artık geleneksel hale gelen Karaduvar Balık Festivali'ne bu yıl ise Hakan Altun konseri damga vurdu. 2 günde 150 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen festival, kortej yürüyüşüyle başladı.

 

MERSİNLİLER KARADUVAR SAHİLİNE AKIN ETTİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'ın da katıldığı ve bando eşliğinde başlayan kortej yürüyüşünde renkli ve coşkulu anlar yaşandı. Gün içerisinde de her yaştan Mersinli, Karaduvar sahiline akın ederek lezzetin ve eğlencenin bir arada olduğu Karaduvar Balık Festivali'ne katıldı.  Festivalde, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'ın yanı sıra Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı yetkilileri,  MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, siyasi parti, sivil toplum ve meslek odaları temsilcileri ile çok sayıda bürokrat da yer aldı. Öte yandan bazı yabancı ülke misafirlerinin de festivale katıldığı öğrenildi.

 

KARADUVAR'IN YENİ SEMBOLÜ OLDU: SARDALYA HEYKELİ

Karaduvar Balık Festivali'nin 3'üncü yılında bir ilke de imza atıldı. Festivalin yapıldığı caddenin girişine geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak devasa bir sardalya heykeli kazandırıldı. 3 tona yakın ağırlıktaki heykel, Karaduvar'ın yeni sembolü haline geldi. Heykelin yapımında, Akdeniz Belediyesi'nin Fen İşleri Müdürlüğü atölyesindeki çeşitli atık malzemeler kullanıldı. Toros Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uğurcan Akyüz ve ekibi tarafından yapılan heykelle ilgili konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, "Karaduvar'da bir ilki de gerçekleştirdik. Tamamen geri dönüşüm malzemelerinden, metallerden oluşan; içerisinde motosiklet parçası, araba parçası, hiç ummadığınız donanımlardan oluşmuş birçok metalden geri dönüşümleri kullanarak hocalarımızla birlikte Karaduvar'a çok güzel bir sardalya heykeli kazandırmış oldu. Bundan sonra Karaduvarlılar geldiğinde burada fotoğraf çektirecekler ve şehrin simgesi haline getireceğiz. Ayrıca en önemlisi de geri dönüşüm metallerinden elde etmiş olduk" dedi.

 

VALİ PEHLİVAN: "85 MİLYON OLARAK BÜYÜK VE GÜZEL BİR AİLEYİZ"

Festival alanında çocuklar için sihirbazlık gösterileri ve eğlenceli aktiviteler yer alırken, Karaduvar'ın kadınları ve gençleri ise alanda açtıkları stantlarda çeşitli ürünlerin satışını yaptı. Festivale katılan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, vatandaşlarla sohbet edip balık-ekmek ve şalgam ikramında bulundu. Konuklara yaklaşık 10 ton balığın ikram edildi. Çeşitli danslar ve gösterilerle gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla organize edilen festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bizler, 85 milyon olarak büyük ve güzel bir aileyiz. Festivaller, şenlikler, insanlarımızın bir araya gelmesine, güzel vakit geçirmelerine vesile oluyor. Festivallerin bir diğer katkısı da kültürel, ekonomik veya turizm değerine de ön plana çıkarmak adına da katkısı oluyor. Festival sayesinde ilimizdeki balıkçılık sektörüne de dikkat çekeceğiz. Malumunuz ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili. Mersin ilimizde de 321 kilometre sahil bandına sahibiz. Bu, balıkçılık ve balık üretimi anlamında da önemli bir potansiyel. İşte bugün de Akdeniz’in kıyısındayız. Balıkçılık dünya ekonomisinde de çok büyük bir yer tutuyor” diye konuştu.

 

BAŞKAN GÜLTAK: "AKDENİZ’İ TÜRKİYE’NİN İLK 20 İLÇESİ ARASINA ÇIKARACAĞIZ"

Açılış töreninde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise Mersin’in ekonomisini ve ticaretini elinde tutan Akdeniz ilçesinde balık festivalinin bu yıl 3’üncüsünü düzenliyor olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti. Festivale katılan konukları selamlayan ve katılımları nedeniyle teşekkür eden Gültak; konserler, renkli etkinlik ve gösteriler, sahne performansları, ödüllü yarışmalar ve farklı aktivitelerle Mersinliler için dolu dolu bir festival gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada, Akdeniz’in, sosyo-ekonomik gelişmişlikte Türkiye çapında 20 sıra birden yükselerek 127’nci sıradan 103’üncü sıraya yükseldiğini vurgulayan Gültak, “Yeni projeler, yatırım ve hizmetlerle tüm Akdeniz’de değişim ve dönüşümü sürdüreceğiz. Akdeniz’i Türkiye’nin ilk 20 ilçesi arasına çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.

 

"KARADUVAR’IN ADI, ARTIK MERSİN’İ DE AŞTI"

'Balık festivali' denildiğinde artık milyonlarca insanın aklına Karaduvar'ın geldiğini belirten Gültak, "İnternette de ilk sırada Karaduvar Balık Festivalimiz yer alıyor. Bu kolay bir iş değil. Bunu hep beraber başardık. Karaduvar’ın adı, artık Mersin’i de aştı. Farklı illerden insanlarımız bizi arıyor, festivalimizi soruyor. İki gün sürecek festivalimize 150 bin civarında insanımızın katılımını bekliyoruz. Karaduvar Balık Festivalimiz, artık bölgemizin festivali haline geldi. Civar illerden de insanlarımız festivale geliyor. Bunun da Karaduvar’a büyük faydası oluyor. Hem burayı tanıtıyoruz hem de esnafımız faydalanıyor. Farklı kurumlarımız ve kadın kooperatiflerimiz stantlar açarak ürünlerini tanıtıyor ve satıyor, kadınlara gelir sağlamış oluyoruz" dedi.

 

"AKDENİZ’DE ARTIK HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK VAR"

Festivalin önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Gültak, "Akdeniz’de artık huzur, barış ve kardeşlik var. Bütün bu güzellikleri, değişimi yapmamızı sağlayan Dünya Lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Değerli Bakanlarımızın ve Milletvekillerimizin, Sayın Valimiz ve İl Başkanımızın, Cumhur İttifakı temsilcilerinin desteğiyle bütün bunları başardık. Lezzetin eğlence ile buluştuğu festivalimize katılım sağlayan tüm ailelerimize, her yaştan vatandaşımıza da çok teşekkür ediyorum” dedi. Karaduvar adının artık Türkiye'ye yayıldığına dikkat çeken Gültak, "Karaduvar Balık festivali, artık tüm Akdeniz Bölgesi’nin festivali haline geldi. Karaduvar’ın adı da Mersin’i de aşarak artık tüm ülkeye, hatta dünyaya yayıldı” diye konuştu. 

 

GÜLTAK VE ALTUN'UN SELFİESİ, FESTİVALİN UNUTULMAZLARI ARASINDA YER ALDI

2 gün boyunca gösteriler, söyleşiler ve farklı aktivitelere ev sahipliği yapan festivale Hakan Altun konseri damga vurgu. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da konsere eşi Behiye Gültak ile birlikte katıldı. Sanatçı Hakan Altun, sevilen şarkılarını Mersinliler için söylerken, konsere katılanlar ise aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte şarkılara eşlik etti. Konser sonunda sahneye çıkan Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, sanatçı Altun'a çiçek takdim etti. Mersin'e geldiği için Altun'a teşekkür eden Gültak, "Mersin'e geldiğiniz ve bizi şereflendirdiğiniz için ekibinizle birlikte size çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Eğlenmeye devam" dedi. Hakan Altun ise "İyi ki Karaduvar Balık Festivali'ne davet edildik. Başkanıma sonsuz teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi. Gültak ve Altun'un dinleyicileri arkalarına alarak çektirdikleri fotoğraf, 3. Karaduvar Balık Festivali'nin unutulmazları arasında yer aldı.