Akaryakıt zamlarına karşı ulaşımda yeni alternatif: Elektrikli scooter

Akaryakıt zamlarına karşı ulaşımda yeni alternatif: Elektrikli scooter cukurovagazetesi.com

Artan akaryakıt maliyetlerine yeni bir alternatif doğdu. Vatandaşlar, alternatif ulaşım aracı olarak elektrikli scooterlara yöneldi.


Haber-Barış Köksal

 

Akaryakıt fiyatlarında son 1 yıl içerisinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle vatandaşlar alternatif ulaşım yöntemlerine yöneldi. Alternatiflerden birisi elektrikli scooterlar oldu. Elektrikli scooterlar Mersin'de yakın zamanda kiralık olarak kullanılırken, son 1 yıl içerisinde ise vatandaşlar tarafından yoğun biçimde satın alındı. Elektrikli scooter satışı yapan Doğuş Bilgisayar Mağaza Sorumlusu Ömer Oral, ayda ortalama 35 adet satış yaptıklarını vurguladı.

 

"EN ÇOK DA AKARYAKIT FİYATLARINDAN SONRA TALEP OLDU"

Ömer Oral, elektrikli scooterların vatandaşlar için yeni bir ulaşım aracına dönüştüğünü vurgulayarak, "Buna en çok da akaryakıt fiyatlarından sonra talep oldu. Biz internet satışı da yapıyoruz. İstanbul'da da mesela trafik için bir çözüm. Çünkü insanlar aracıyla bir yere gidiyor, orada çok yoğun trafik oluyor. Aracıyla ilerleyemiyor. Bagajdan çıkartıp işlerini hallediyor. Tekrar otoparka dönüyor. Mersin'de mesafeler biraz daha yakın olduğu için bununla işe giden müşterilerim bile var. Hatta sırf akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle bunu alanlar oldu. Arabası var ama onun yerine bunu tercih edenler var. Onlarda da kullanım yoğunlaştı. Ama ulaşım amacıyla baktığı zaman uygulamadan kullanmak yerine 'parasını da çıkartırım' diye düşünerek satın almayı daha mantıklı buluyorlar. Kimi de sahilde gezmek için keyfi olarak alıyor. Ama ulaşım için alanlar daha fazla" diye konuştu.

 

"6 BİN 500 TL'DEN BAŞLIYOR, 50 BİN LİRAYA KADAR ÜRÜN VAR"

Ürün fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini sözlerine ekleyen Oral, "Bunlarda çok seçenek var. Herkese hitap eden ürünler var. Fiyatlar 6 bin 500 TL'den başlıyor, 50 bin liraya kadar ürün var. Hatta geçende bir tane sattık. 50 bin lira olanın hızı 90 kilometreye kadar çıkıyor ama tabi ben bu kadar hıza ulaşmanın tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Menzili daha uzun. Tek şarjla 80-90 kilometre gidebiliyor. Bu tarz avantajları var. 6 bin 500 TL olanlar 25-30 kilometre arası gidiyor. Hızı da o civarlarda. Orta sınıf bir şey isterlerse de 13 bin liraya iyi bir ürün alınabiliyor" dedi.

 

"PAKET SERVİSLER İÇİN SORANLAR DA VAR"

Oral, internet satışıyla birlikte aylık ortalama 30-35 adet satış yaptıklarını vurgulayarak, "Bununla ilgili farklı bir sektör de doğmaya başladı. Örneğin alkollü araç kullanımının yasak olduğunu biliyorsunuz. Bundan bir tane alacaksınız. Alkollü mekanlara kartınızı bırakacaksınız. Aracıyla gelip mekanda alkol alan kişi, doğal olarak araçla dönemez. Sizi arayacak, elektrikli scooterı aracın bagajına koyacaksınız, onu aracıyla eve bırakacaksınız. Sonra bagajdan alıp geri döneceksiniz. O şekilde bir iş imkanı var. Böyle bir sektör var, Mersin'de kimsenin aklına gelmediğini düşünüyorum, uygulamada göremedik henüz. Çok güzel bir iş imkanı. Aynı şekilde paket servisler için soranlar da var. Yavaş yavaş yaygınlaşıyor" diye konuştu.