Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası kutlandı

Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası kutlandı cukurovagazetesi.com

29. Ahilik Kültürü Haftası Mersin’de düzenlenen törenle kutlandı. Kutlama programında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "İlimin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği bir yapıdır ahilik" dedi.


Haber-Adem Güneş

 

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 29. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları öncesinde, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Kutlama programına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan ve Alpay Antmen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer de katıldı.

 

VALİ PEHLİVAN: "AHİLİK AKLI ÖN PLANDA TUTAR"

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ahilik Kültürü'nün önemine değinerek, "Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa bütün merhalelerinde öğretilen ve öğretmenin ötesinde de idrak ettirilen, idrak etmenin ötesinde de denetlenen mekanizmaları, kuralları ortaya koyar. İlimin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği bir yapıdır ahilik. Aklı ön planda tutar, ilimi ön planda tutar, bilimi ön planda tutar, kişilerin olgunluğunu ve güzel ahlakını da ön planda tutar" dedi.

 

"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE MERSİN'DE 53 BİN MERSİNLİ DEVAM EDİYOR"

Meslek edindirme eğitimleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nın önemli çalışmalar yürüttüğüne de dikkat çeken Vali Pehlivan, "Son yıllarda mesleki eğitime daha çok ağırlık vermek üzere yeni adımlar, yeni uygulamalar başlattı. Mesleki eğitim merkezlerinin sayısı artırıldı, artırılıyor. İlimizde bir iki tane mesleki eğitim merkezlerimiz vardı, şu anda 6’ya çıkmış durumda. İlimizde 81 meslek ve teknik eğitim anadolu lisemiz var.  Bir şekilde okuyamamış, okula gidememiş kardeşlerimizin dahil olmasıyla beraber mesleki eğitim merkezine bugün itibariyle toplamda 53 bin Mersinli kardeşimiz, öğrencimiz iş arayan vatandaşlarımız devam ediyor. Burada hafta 1 gün okul, 4 gün işletmelerde esnaflarımızda olsun, fabrikalarımızda olsun çalışmak suretiyle daha çok alana hitap eden program dahilinde bu çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

 

SEÇER: "ESNAFIN OLDUĞU SOKAKTA DÜZEN OLUR, DİRLİK OLUR"

Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise "Kentin belediye başkanı olarak esnaflarımızla hep iç içe olduk. Belki de o kültürle büyümenin verdiği bir anlayış. Onları daha iyi anlayabiliyoruz. Her zaman kapımız açık oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mutlaka devam edecek. Çünkü bu içten gelen bir duygu. Siyaseten, rol icabı yapılmış bir birliktelik değil. Çünkü 70 bin esnaf Mersin'de hem ekonominin lokomotifi hem de sokaktaki asayişi berkemal eden bir sistem bütünü. Kimse bunun farkında değil. Esnafın olduğu yerde o sokakta düzen olur, dirlik olur. Esnafın olduğu yerde, o sokakta bereket olur. Çünkü bunlar çalışan, üreten, alın teri döken insanlar" ifadelerine yer verdi.

 

"AVM'LERİN BİR KENTTE ŞUURSUZCA ÇOĞALMASINA KARŞIYIM"

Halk Kart uygulamasıyla Mersinli esnafa destek sağladıklarını da belirten Seçer, "Şu anda her ay 2 milyon 51 bin lira bu vatandaşlarımızın hesabına para yatıyor. 1 Ocak itibariyle bu iki kat artacak" dedi. Seçer, artan AVM sayılarına da değinerek, "AVM sahipleri, yöneticileri bu anlamda bana kızıyor, varsın kızsınlar. Ben bir kentte fütursuzca ve şuursuca AVM'lerin çoğalmasına karşıyım. Küçük esnafı korumamız lazım. Onun için Çarşı merkezinde yeni düzenlemeler yapma gayreti içerisindeyiz. Çarşıyı eski Mersin havasına büründürelim, insanlarımız Çarşı'ya gelsin. Esnafımızdan alışveriş etsin, küçük sanayiyi geliştirelim. Her biriniz oralarda yarın iş bulacaksınız meslek sahibi olduktan sonra. Çoluğunuzun, çocuğunuzun rızkını çıkartacaksınız. Şimdiden bunların altyapısını kuralım. Bir katkımız olsun diye uğraş içerisindeyiz" diye konuştu.