Çölyak hastalarına Yenişehir Belediyesi umut oldu

Çölyak hastalarına Yenişehir Belediyesi umut oldu cukurovagazetesi.com

Çölyak hastaları, Mersin’de ilk kez ’glutensiz büfe’ye kavuşuyor. Yenişehir Belediyesi’nin Pirireis Parkı’nda yapımını tamamladığı büfede, glutensiz ürünlerin satılacağı bildirildi. Mersin Çölyak Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Ömer Arslan, çölyak hastalarının glutensiz ürünlere ulaşmakta sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, "Bu projeyi diğer ilçe belediyelerimizin de yaygınlaştırmasını istiyoruz" dedi.


Haber-Adem Güneş

 

Gazetemize konuşan Mersin Çölyak Glutensiz Belenme Derneği Başkanı Ömer Arslan, Mersin'de yaklaşık 20 bin çölyak hastasının yaşadığına dikkat çekti. Çölyak hastalarının glutensiz ürün bulma noktasında yaşadıkları sıkıntılara ise Mersin Yenişehir Belediyesi çare buldu. Yenişehir Belediyesi, bu yıl başlattığı yenileme çalışmaları kapsamında Pirireis Parkı'nda bir büfe inşa etti. Büfede, çölyak hastalarına yönelik glutensiz ürünlerin satılacağı belirtildi. Bir ilk olarak Mersin'e kazandırılacak olan 'glutensiz büfe', kentteki çölyak hastalarına şimdiden umut oldu.

 

BÜFE TAMAMLANDI, PARKTA SON DOKUNUŞLAR YAPILIYOR

Mersin Yenişehir Belediyesi tarafından Pirireis Parkı'nda başlatılan yenileme çalışmaları kapsamında parka bir büfe kazandırıldı. Büfede, çölyak hastalarına yönelik glutensiz ürünlerin satılacağı bildirildi. Öte yandan parka çocuklar için yeni oyun grupları, ebeveynleri için de dinlenme alanları yerleştirildi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları için 'glutensiz büfe'nin müjdesini verdi. Mersin Çölyak Glutensiz Beslenme Derneği'yle ortak yapılan etkinlikte konuşan Özyiğit, "Çölyak hastalarımızın glutensiz ürünlere erişimlerinde yaşadıkları sıkıntıları biliyorum. Çok kısa bir süre içerisinde Yenişehir Belediyesi olarak glutensiz ürünlerin imalatını yapacak, hemşehrilerimize bu konuda eğitim verecek ve Palmiye Mahallemiz'deki Pirireis Parkımız'da açacağımız kafede glutensiz ürünleri çölyak hastalarımızla buluşturacağız" ifadelerine yer verdi.

 

PİRİREİS PARKI, ÇÖLYAK HASTALARININ BULUŞMA NOKTASI OLACAK

Etkinlikte, çalışmanın detaylarına yönelik bilgiler paylaşan Özyiğit, şunları söyledi; "Göreve gelir gelmez 'çölyak hastalarımızın glutensiz gıdalara ulaşımını nasıl çözeriz' derdine düşmüştük. Önce ‘köyden mahalleye dönüşen bölgelerimizde fırınları yapabilir miyiz?’ diye düşündük. Ama ulaşılabilirlik açısından bunu iptal ettik. Şimdi Yenişehir Belediyesi Akademi’nin karşısındaki bir arsamızda glutensiz ürünler için fırın yapacağız ve bu imalathane aynı zamanda atölye içerecek, sizler orada glutensiz ürünleri nasıl üretebileceğinizi de öğreneceksiniz. Ayrıca uygulama şansınız da olacak. Şu an bulunduğumuz Pirireis Parkımız'da ise bir kafeterya yapıyoruz. Güzel bir konsepti olan bir mekan olacak. Pirireis Parkımız glutensiz beslenmek zorunda kalan vatandaşlarımızın bir araya gelme alanı olacak. İmalatını yaptığımız ürünleri burada halkımızla buluşturacağız. Pirireis Parkımız, Mersin’imizin merkezinde. Dolayısıyla ürünlere ulaşımınız kolay olacak."

 

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN BİR ÖMÜRLÜK DİYET: GLUTEN

Mersin Çölyak Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Ömer Arslan ise gazetemize yaptığı açıklamada; Yenişehir Belediyesi'nin örnek bir projeye imza attığını belirterek, kentteki diğer ilçe belediyelerine çağrıda bulundu. Çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntılara değinen Arslan, "Sistemimize kayıtlı yaklaşık 2 bin üyemiz var. Ama merkez ilçeler ve uzak ilçeleri de hesaba kattığımızda Mersin'de 20 binin üzerinde çölyak hastası olduğunu düşünüyoruz. Çölyak hastası kişiler, ince bağırsağında glutene karşı bir alerji taşıyor. Gluten, 4 tahılda bulunan bir protein. Özellikle buğdayın içerisinde bulunması çölyak hastalarına büyük sıkıntılar yaratıyor. Buğdaydan üretilen ürünleri tüketen çölyak hastaları rahatsızlık yaşıyor. Demir eksikliğiyle, kansızlıkla ve karın ağrısıyla karşı karşıya kalıyor. Çocuklarda gelişimi durduruyor. Vücudun savunma sistemini çökertiyor. Tek tedavisi ise ömür boyu glutensiz beslenmek. Yani ömür boyu süren bir diyet" şeklinde konuştu.

 

"NORMAL BİR EKMEK 4 LİRAYKEN, GLUTENSİZ EKMEK 25 LİRADAN SATILIYOR"

Gluten barındıran ürünlerden söz eden Arslan, "Yediğimiz ekmekte, simitte, poğaçada, tatlıda gluten bulunuyor. Buğdayın girdiği her şeyde gluten var. 4 tahıldan birisi buğday. Diğerleri ise arpa, çavdar ve yulaf. Bu 4 tahıldan en çok kullanılan buğday. Mesela çölyak hastası kişiler bulgur yiyemiyor. Benim de eşim ve 9 yaşındaki kızım çölyak hastası. Birçok yiyeceğin glutensiz olanlarını tüketmeye çalışıyorlar. Mesela glutensiz unlardan glutensiz ekmek yapılıyor, onu tüketiyorlar. Ama bunlar pahalı ürünler. Normal bir ekmek 4 lirayken, glutensiz ekmek 25 liradan satılıyor. Glutensiz beslenme, pahalı bir beslenme şekli" dedi.

 

"DİYETE DİKKAT EDİLMEZSE, HASTALIK BAĞIRSAK VE KOLON KANSERİNE KADAR İLERLEYEBİLİYOR"

Özellikle çölyaklı çocukların glutensiz ürünlere ulaşmakta büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Arslan, "Bu çocuklar glutensiz ürünleri her yerde bulamıyorlar. Bir aile içerisinde çölyaklı 3 çocuğu olan anne-babalar var. Glutenli ürünleri çocuklarına yediremiyorlar. Diyete dikkat etmedikleri zaman da bu hastalık bağırsak ve kolon kanserine kadar ilerleyebiliyor" diye konuştu.

 

"İNSANLAR KOLAY KOLAY GLUTENSİZ EKMEK BİLE BULAMIYOR"

Türkiye'de çölyak hastalığıyla ilgili farkındalığın yeni yeni oluşmaya başladığını vurgulayan Arslan, "Ben 20 yıllık esnafım, baharatçıyım. İnsanlar faydalansın diye iş yerimizde glutensiz ürünlerin satışının yapıldığı büyük bir reyon açtık. Bu ürünleri insanların uygun fiyata bulabilmelerini amaçladık. Bu adımı Mersin'de ilk biz başlattık. Çünkü insanlar kolay kolay glutensiz ekmek bile bulamıyor. Bazı marketlerde glutensiz ekmekler satılıyor ama onlar da lezzetsiz, tatsız ve tuzsuz. Yenilebilecek gibi değil. Sadece ekmek de değil, birçok ürün bulunamıyor. Aileleriyle birlikte dışarıya çıkan çölyaklı çocuklar aç kalıyor. Oturup yemek yiyebilecekleri bir mekan yok. Bu da Mersin için büyük bir eksik. Aileler, mecburen çantalarında atıştırmalık glutensiz ürünler taşımak zorunda kalıyorlar" ifadelerine yer verdi.

 

"YENİŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN BAŞLATILAN ÇOK GÜZEL BİR HAREKET"

Çölyak hastalığının çok zor bir hastalık olduğunu vurgulayan Arslan, Yenişehir Belediyesi'nin hayata geçireceği büfenin Mersin'de bir ilk olduğunu vurguladı. Arslan, 'glutensiz büfe'yle ilgili şunları söyledi; "Merkezi bir noktada. Yenişehir Belediyesi tarafından başlatılan çok güzel bir hareket. Çölyak hastalarının sabırsızlıkla beklediği bir proje. Çocukların ve ailelerin gönül rahatlığıyla gidebileceği, karınlarını doyurabileceği, ürünleri temin edebileceği bir alan. Alanın içerisinde oyun parkı da var. Çölyak hastaları ömür boyu süren 'gluten' diyeti nedeniyle psikolojik olarak da zorlanıyorlar. Çölyaklı çocuklar, arkadaşları bir yerde istediği şeyleri yiyip içerken onlarla bir iletişim kuramıyor. Bu nedenle de hep yalnız kalıyor. Onların da 'bizi düşünen, bizim için bir şeyler yapan birileri var' diyeceğini düşünüyorum."

 

"DİĞER İLÇE BELEDİYELERİMİZİN DE BU PROJEYİ YAYGINLAŞTIRMASINI İSTİYORUZ"

Öte yandan çölyak hastası olmayıp glutenden rahatsızlık duyan kişileri de mutlu edecek bir çalışma olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, "Birçok hastalık glutensiz beslenmeyi gerektiriyor. O yüzden Mersin için çok acil ve önemli bir ihtiyaç. Bu proje, Yenişehir ilçemizde. Aynı konsepti bizler Mezitli'de, Akdeniz'de ve Toroslar'da da istiyoruz. Akdeniz'de yaşayan bir çölyak hastası belki istediği her an Yenişehir'e gelip bu ürünleri alamayabilir. Ama o bölgelerde de olursa farklı ilçelerdeki çölyak hastalarının da glutensiz ürünlere erişimi kolaylaşır. Diğer ilçe belediyelerimizin de bu projeyi yaygınlaştırmasını istiyoruz" diye konuştu.