Av sezonu öncesi sardalya tezgahta 50 lira

Av sezonu öncesi sardalya tezgahta 50 lira cukurovagazetesi.com

15 Eylül’den itibaren Akdeniz’deki balıkçılar ’vira bismillah’ diyerek ava çıkacak. Av yasağı öncesi durgunluğun hakim olduğu Mersin Balık Pazarı’nda sardalyanın kilogram fiyatı 40-50 lira arasında satılıyor. Balıkçı esnafı ise kış aylarında balık fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini öngörüyor.


Haber - Adem Güneş 

Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde 1 Eylül itibariyle av yasağı kalktı. Akdeniz'de ise balıkçıların 15 Eylül'den itibaren 'vira bismillah' diyerek ava çıkması bekleniyor. Mersin Balık Pazarı'nda şu anda 6-7 tür balık tezgahlarda yer alıyor. Karadeniz ve Marmara'dan çıkan sezonun ilk hamsileri de Balık Pazarı'nda 40-50 TL arasında satılıyor. Mersinli balıkçılar ise vatandaşlara Balık Pazarı'nda kilosu yine 40-50 TL aralığında olan sardalyayı öneriyor. Gazetemize konuşan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat ve Mersin Balık Pazarı esnafı, 15 Eylül'den itibaren balık fiyatlarının yüzde 50 oranında düşeceğini öngörüyor.  Balıkçı esnafı, Akdeniz'de hareketli bir av sezonu olacağını umut ediyor.

 

"EYLÜL, EKİM VE KASIM'DA FİYATLARDA YÜZDE 80'E VARAN DÜŞÜŞ OLACAKTIR"

Gazetemize konuşan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 1 Eylül'den itibaren Marmara, Karadeniz ve Ege'de av yasağının kalktığını belirterek, "Bizde 15 Eylül'de kalkacak. Bunun sebebi de burada havaların sıcak olması. Balıkçıların daha verimli av yapması ve havaların biraz daha serinlemesi için bizde 15 Eylül olarak belirlendi. Çünkü çıkan balıklar bu sıcakta telef olacak. Balıkçının daha verimli avlanabilmesi için 15 gün gecikmeli başlıyoruz. 15 Eylül'de balıkçılarımız 'vira bismillah' deyip denize açılacaklar. Balık sezonumuzun bereketli olmasını bekliyoruz. Çünkü 15 Eylül'den sonra Eylül, Ekim ve Kasım ayları; özellikle bu 3 aylar çok verimli aylardır. Balığın en bol olduğu aylardır. Bu aylarda fiyatlarda yüzde 50, yüzde 80'e varan düşüş olacaktır. Şu an 50-60 liraya giden balığı halkımız 20-25 liraya rahatlıkla yiyebilecektir. Barbun, gümüş, kalamar... Akdeniz'de balık çeşidi çok. Her çeşit balığımız mevcut. Balık fiyatları da uygun olacak. Halkımızı balık yemeye davet ediyoruz" diye konuştu.

 

"15 EYLÜL'DE 'VİRA BİSMİLLAH' DEYİP AÇILACAKLAR"

Adnan Polat, Karadeniz ve Marmara'da sezonun açılmasıyla birlikte Mersin Balık Pazarı'na da hamsi geldiğini belirterek, "Hamsi daha önce yoktu, bugün geldi. Diğer bütün balıklar Akdeniz balığı.

Hamsinin fiyatı da ilerleyen zamanlarda verim, bolluk ve bereket artınca 35-40 liralara kadar düşer" dedi. Akdeniz'de av sezonunun neden 15 gün gecikmeli başladığı yönündeki sorumuzu yanıtlayan Polat, "Trol balıkçılığı var, gırgır balıkçılığı var. Bunlarla şu an avlanmak yasak. Balığın 4 ay yumurtlama süreci var. 'Yumurtlasınlar, tekrar üresinler ve çoğalsınlar' diye verilen bir zaman. Bu 4 aylık süre olmasa balık neslini yenileyemez, biz de bu balıkları bulamayız. Bu tutulan sardalyalar el gırgırıyla tutuluyor. Yani makine yok. İnsan gücüyle yakalanan balıklar. Onlarda herhangi bir sıkıntı yok. Teknecilerimiz, balıkçılarımız teknelerini temizlediler. Ağlarını yaptılar, boyalarını attılar, ziftlerini yaptılar. Gemi temizliği tamam. Sadece 15 Eylül'de 'vira bismillah' deyip açılacaklar. Umarım bereketli bir sene olur" ifadelerine yer verdi.

 

"SARDALYA YILIN 12 AYI YENEBİLECEK BİR BALIKTIR"

Mersinlilere şu an için sardalyayı öneren Adnan Polat, "Şu an bizim buranın en meşhur balığı sardalyadır. Kefal çıkıyor. Çupra ve levrek zaten yılın 12 ayı var. Kültür balığı da var deniz balığı da var. Bu 15 günlük sürede yeni balıklar da çıkacak. Ama sardalyayı öneririm. Omega 3 açısından da zaten çok zengin. Yılın 12 ayı yenebilecek bir balıktır sardalya. Vitamin değeri de çok yüksek. Şu an fiyatı 40 lira civarı. 15 Eylül'den sonra 15-20 liraya kadar iner" dedi.

 

"KIŞIN SARDALYANIN EN AZ 30 LİRAYA KADAR DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Mersin Balık Pazarı esnaflarından İsmail Polat, şu an tezgahında sardalya, kefal, çupra, levrek ve hamsi olduğunu belirterek, şunları söyledi; "Bizim av sezonumuz 15 Eylül'de açılıyor. Ama şu an Marmara ve Karadeniz'de av sezonu açıldığı için oradan bize şu an hamsi geldi. O da Marmara'dan geldi. Hamsinin kilosu bizde 50 lira. Bizim mevsim balıklarından elimizde şu an sardalya var. Kilosu 50 TL'ydi, şu an 40 liraya düştü. Kefal balığı var. Onun da kilosu 35 lira. Çupra var, 90 lira. Levrek var, 120 lira. En çok tercih edilen sardalya. Sardalya Karaduvar'dan geliyor, Mersin balığı. Türkiye'nin her yerine gidiyor. Av sezonu henüz başlamadı ama küçük ölçekli avcılar yakaladığı için sardalyaya şu an yasak yok. Kışın sardalyanın en az 30 liraya kadar düşeceğini düşünüyorum. Av yasağı olduğu için şu anda sardalyaya talep çok. Diğer balık türleri zaten genellikle kışın çıkıyor. Sardalya da genelde yazın çok tüketiliyor. Kışın barbun, gümüş, istavrit, dil balığı ve mezgit gibi balıklar sardalyaya kıyasla daha çok tüketiliyor. Levrek ve çupralar havuz balığı. Kefal av balığı. Ona da yasak yok. 15 Eylül'den sonra ise barbun, gümüş, mezgit, istavrit, dil balığı ve halili gibi balıklar gelecek"

 

"MAZOT FİYATLARI İÇİN DEVLET TEKNELERE BİR GÜZELLİK YAPARSA, HALK UCUZA BALIK YER"

Av sezonunu beklediklerini vurgulayan İsmail Polat, mazotla ilgili yaşanan sıkıntıya da değinerek, "Teknedeki bazı arkadaşlarla görüştük, şu an güzel diyorlar. Bakalım, eğer mazot fiyatları için de devlet teknelere bir güzellik yaparsa, halk ucuza balık yer. Şu an benim amcamın 2 tane trol teknesi var. 'Mazot yüksek İsmail' diyor amcam" dedi.

 

"BALIK ÇOĞALDIKÇA FİYATLAR DAHA ÇOK İNECEK"

Mersin Balık Pazarı esnaflarından Mahmut Polat ise sezonun başlamasıyla birlikte fiyatların düşebileceğine dikkat çekerek, "Şu anda bizim tezgahta sardalya var. Karadeniz'den gelen hamsi var. İnşallah palamut gelecek. Palamut da Marmara ve Karadeniz'den gelecek. Ufak çupra, somun ve kefal var. Balık başladı ama daha ağlar oturmadı. Şimdi denize çıktılar ama tam randıman yok. 3-5 gün içerisinde biraz daha güzelleşecek. Balık çoğalacak. Fiyatlar da düşecek. Şu anda fiyat neyse balık çoğaldıkça fiyatlar daha çok inecek" diye konuştu.

 

"HAMSİNİN KARADENİZ'DE DE 50 LİRA OLDUĞUNU DUYDUK"

Mersin'de hamsinin de tezgahlarda yerini almaya başladığını vurgulayan Mahmut Polat, "Şu an benim tezgahta hamsi 50 lira. Dün, Karadeniz'de de 50 lira olduğunu duyduk. O kadar yol geldi, nakliye giderleri oldu, biz 'insanlar yesin' diye ucundan bir kazanç koyduk ama burada da 50 lira. Bunu 70-80 liraya da satabilirdik ama insanların alım gücü yok. Hamsi burada çıkmıyor. Biz halktan yanayız. Ucundan kazanıyoruz. Biz herkes yesin, sürüm olsun istiyoruz. Biz Mersin Balık Pazarı'nda uygun satıyoruz, her yerde bu fiyatta değil" dedi.

 

"ŞU AN BİZİM MERSİN BALIKLARINDAN KEFALİN ZAMANI"

Mahmut Polat, Mersinlilere sardalyayı önerdiklerini sözlerine ekleyerek, "Onun dışında bizim buradan çıkan sardalya var. O da 40-50 lira arası. Mesela şu an bizim Mersin balıklarından kefalin zamanı. Temiz, eti beyaz bir balık. Bir kaburgası var. O da güzel, tavsiye edebileceğim bir balık. Gün geçtikçe çeşitler çoğalıyor ama sardalya tüm zamanların balığı. Sardalya yazın bizim burada 30 liraydı. Şu anda sardalya avında bir duraksama oldu. Ama 15 Eylül'den sonra fiyatlar yine düşer. Av sezonu açılınca her çeşit olur. Barbun, dil balığı, gümüş, turna, halili, levrek, çupra, karides, kalamar. Her şey olur" ifadelerine yer verdi.

 

"HER SENE OLDUĞU GİBİ BU YIL DA UMUTLUYUZ"

Mersin Balık Pazarı esnaflarından Ömer Polat ise hem tekne sahibi hem de balıkçı esnafı olduğunu vurgulayarak, "hem denizde hem de karadayız" dedi. Şu an tezgahta yer alan balıklara dair bilgi veren Ömer Polat, "Bizim daha mevsimimiz açılmadı. Akdeniz'de havalar sıcak olduğu için 15 Eylül'de bizim sezonumuz açılıyor. Karadeniz, Marmara ve Ege'de sezon açıldı. Mevcut durumda Akdeniz balıklarından levrek, çupra, sardalya, deniz sarkozu, karides gibi balıklar tezgahımızda yer alıyor. Şu anda levrek ve çupra 100 TL. Sardalya 40-50 TL arası. Fiyatlar bu çerçevede. Sardalyayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Çok yönlü bir balık. Izgarası da olabilir, yağda da olur, fırında da olur. Her şey olur. Ama 15 Eylül'den sonra fiyatlar düşecek. Şu anda deniz kısmında da bakım-onarımlara devam ediyoruz. Her sene olduğu gibi bu yıl da umutluyuz. Umudumuzu hiçbir zaman yitirmiyoruz. Deniz canlı görünüyor. Bu işler nasip kısmet işleri. Nasibimizi aramaya çıkacağız" diye konuştu.

 

"MAZOT BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ"

Ömer Polat, en büyük sıkıntılarının mazot olduğuna dikkat çekerek, "Mazot bizim en büyük sıkıntımız. Devletimiz pandemiden önce bize çok destek verdi. Mazotu yarı yarıya veriyordu. ÖTV'yi yüzde 50 oranında bizden almıyordu. Pandemiden sonra ÖTV bize yeniden yansıtıldı. Pandemi döneminde ÖTV'yi yükseltmek zorunda kaldılar. Şu an bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Umudumuz var, devletimiz bu konuda bize yardımcı olacaktır. Eskiden sunulan desteğin aynısı bize yeter" dedi.