Dijital Akademi Sertifika Dağıtım ve Protokol İmza Töreni’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kalifiye eleman ve eğitim konularına değinti. Seçer, "Toplumları makro anlamda şekillendiren, yönlendiren merkezi yönetimin eğitim politikalarıdır. Eğitim, çok önemli bir alandır. Çok ideolojik bir alandır. Yani bir yönetici, ideolojik saiklerle geleceği feda edecek, o toplumun üzerine uymayacak bir elbiseyi, bir eğitim sistemini oturtmaya çalışırsa sonu felaket olur" dedi.
Haber-Adem Güneş
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde 'Dijital Akademi' projesi başlatılmıştı. Yıl boyu sürecek olan Dijital Akademi projesinin ilk programı, 'Dijital Merdiven' adıyla 13 Haziran'da başlayıp 29 Temmuz'da son bulmuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'yla işbirliği ve Habitat Derneği'nin desteğiyle gerçekleştirilen Dijital Merdiven programını tamamlayan 60 kişiye sertifikaları verildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen sertifika törenine katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sektörlerdeki kalifiye eleman ihtiyacına dikkat çekti.
"MERSİN SINIRLARI İÇERİSİNDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EN BÜYÜK İŞVEREN"
Güzel bir çalışmayı sonuçlandırmak için bir araya geldiklerini vurgulayan Seçer; eğitim, istihdam ve kalifiye eleman konularına dikkat çekti. Mersin'de bir kamu kurumu yönetici olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi'ndeki insan kaynağının önemine vurgula yapan Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediyesi, en büyük işveren konumunda Mersin sınırları içerisinde. Yaklaşık 11 bin insanın çalıştığı bir kurum. Diğer kurumların yaşadığı sorunlar, önündeki engeller neyse, Mersin Büyükşehir Belediyesi de aynı sorunları yaşıyor. Sadece statü farkımız var. Ben tüccar değilim. Ben bir sanayi tesisini yönetmiyorum. Ben bir kamu görevlisiyim, bir kamu kurumunu yönetiyorum ama 2 temel unsur, özel sektördeki gibi bende de önemli. Bir tanesi finans, ikincisi insan kaynağı. Bu iki konu çok önemli. Eğer kurumu sağlıklı bir şekilde yönetecekseniz, bu iki konu çok önemli. Çünkü finans hizmet için lazım. İnsan kaynağı, bu finansı akıllı yönetmesi, doğru yatırımlar yapması, nihayetinde vatandaşa iyi hizmet katabilmesi için gerekli" diye konuştu.
"TOPLUMLARI MAKRO ANLAMDA ŞEKİLLENDİREN MERKEZİ YÖNETİMİN EĞİTİM POLİTİKALARIDIR"
Belediyenin özel sektörden statü olarak farklı olduğuna dikkat çeken Seçer, "Bizler de belediyeye bazı alanlara, ihtiyaç duyduğumuz alanlara eleman sağlamaya çalışırken, çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Nedir? Kaynakçı lazım. İyi kaynakçı olması gerekiyor. Mühendis gerekiyor, iyi mühendis olması gerekiyor. Yazılımcı, iyi yazılımcı. Musluk tamircisi, yol yapımcısı. Aklınıza ne gelirse. Elbette ki kalifiye elemanlarla çalışalım istiyoruz. Bu mümkün mü? Maalesef çok mümkün değil. Eğitim sistemiyle bağlantılı bir durum. Toplumları makro anlamda şekillendiren, yönlendiren merkezi yönetimin eğitim politikalarıdır. Eğitim, çok önemli bir alandır. Çok ideolojik bir alandır. Yani bir yönetici, ideolojik saiklerle geleceği feda edecek, o toplumun üzerine uymayacak bir elbiseyi, bir eğitim sistemini oturtmaya çalışırsa sonu felaket olur" ifadelerine yer verdi.
"TÜRKİYE, ÇOK FARKLI BİR EĞİTİM SİSTEMİNE DOĞRU EVRİLDİ"
Türkiye'deki mevcut eğitim politikalarını eleştiren Seçer, "Şu anda, Türkiye'deki yaşanan da bunlardan bir tanesi. Ben 4 yıllık teknik lise mezunuyum. Motor teknik lisesi mezunuyum ve yarı mühendis durumunda, yarı motor mühendisi durumunda bir eleman olarak mezun oldum. O günkü koşullarda, o günkü dünya konjonktüründe dahi ara elemanın önemi, teknik elemanın önemi ve Türkiye'de şekillenen bir eğitim sistemi vardı. Şimdi aynı önem devam ediyor, ara eleman sıkıntısı var. Teknik eleman sıkıntısı var. Gençlerin bu yönde eğitilmesi lazım ama çok farklı bir eğitim sistemine doğru Türkiye evirildi. Bunu görmek, kabul etmek lazım. Ne yapacağız? Ben belediye başkanı olarak görev alanım, yetkilerim, sorumluluklarım ve imkanlarım var. Bu doğrultuda her konuda olduğu gibi Mersin gençliğine katkı sunmam gerekiyor" şeklinde konuştu.
"MERCEK, AÇILIMINDAN DA ANLAŞILACAĞI GİBİ MERSİN'E İYİ GELECEK"
Seçer, Türkiye'deki eğitim sistemini şekillendirecek bir görevde olmadığını belirterek, "Ben Milli Eğitim Bakanı değilim. Ama Mersin'in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, bu konulara kayıtsız kalmadan; akıl, bilim, mantık çerçevesinde, imkanlar çerçevesinde ve her şeyden önemlisi de kurumlarla işbirliği yaparak, Mersin halkına, gençliğine katkı sunma amacı içerisindeyim. Bizim MERCEK, açılımından da anlaşılacağı gibi Mersin'e iyi gelecek. Gerçekten Mersin'e iyi gelecek bir uygulama" dedi.
"BUGÜN SANIYORUM 60 ÖĞRENCİMİZE SERTİFİKA VERECEĞİZ"
Ara eleman ve meslek edindirme konusunda MERCEK'in önemine de değinen Seçer, şunları söyledi; "Belirli spesifik alanlarda kurslarımız var. Orada meslek edinebiliyor gençlerimiz ya da mesleklerini geliştirebiliyorlar. Daha fonksiyonel olabilmesi için MERCEK Tırmıl örneğinde olduğu gibi, bir yandan öğreniyorsunuz, bir yandan da üretiyorsunuz ya da biz bir yandan tüketirken bir yandan da üretiyoruz. Çok güzel tanımlamalar oldu. Orada gençlerimiz meslek öğrenirken, yaptıkları üretimle de bizim bazı eşyaların üretimine katkı sunarak bir anlamda hem öğrensinler hem üretsinler gibi daha fonksiyonel modeller de geliştirilebilir. Bu çoğaltılabilir. Bunun sayısı da artar. Bugün sanıyorum 60 öğrencimize sertifika vereceğiz. 18-30 yaş grubunda. Arzu ederiz 120 olsun, 150 olsun, 250 olsun ve sayılarımızı da artıralım."