Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarının 3’ncüsü bu yıl Antalya’da

Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarının 3’ncüsü bu yıl Antalya’da cukurovagazetesi.com

Pandeminin ardından, ’Interfresh Eurasia Meyve, Sebze ve Mamülleri, Tarım, Ambalaj ve Lojistik Fuarı’nın bu yıl 3’ncüsü gerçekleştiriliyor. 20-22 Ekim 2022’de Antalya’da düzenlenecek fuar öncesi Mersin’de bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.’nin Genel Müdürü Murat Özer;


Haber-Vecdi Yenigül

 

Mersin Divan Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, bu yıl 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya'da 3'ncüsü gerçekleştirilecek olan 'Interfresh Eurasia Meyve, Sebze ve Mamülleri, Tarım, Ambalaj ve Lojistik Fuarı'yla ilgili bilgiler verildi. Toplantıya ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı ve Mersin Zirai Karantina Müdür Yardımcısı Turgay Aytürk katılarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fuarla ilgili bilgi veren Murat Özer, "Türkiye'nin tek ve aslında ilk yaş meyve sebze fuarı" ifadesini kullandı.

 

"BÖLGEDEKİ 2.2 MİLYAR İNSANA 4 SAAT İÇİNDE DİREKT ULAŞABİLDİĞİMİZ BİR FUAR"

Pandeminin ardından bu yıl 3'ncüsü gerçekleştirilecek olan Interfresh Eurasia Fuarı'na ilişkin bilgi veren ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, "Türkiye'nin tek ve aslında ilk yaş meyve sebze fuarı. Bölgedeki 2.2 milyar insana 4 saat içinde direkt ulaşabildiğimiz bir fuar. Hindistan'ı da içine aldığımızda; Türki Cumhuriyetleri ve Rusya'yı içine aldığımızda; aslında lokasyon olarak, platform olarak yeri mükemmel. Eski İpek Yolu'nun üstünde olan bir yerde yaşıyoruz. Türki Cumhuriyetleri'ni, Rusya'yı ve Hindistan'ı Schengen vizelerini almakta ne kadar zorlanan ülkeler olarak düşündüğümüzde, bu insanlar Avrupa'daki muadil fuarlara gitmekte çok zorlanıyorlar. Neticede bir Schengen vizesi almak zorundalar. Bazıları alabilecek nitelikte olmasına rağmen almak istemiyorlar. Bazıları dinsel sebeplerden dolayı; işte Müslüman olan ülkeler Avrupa'ya gittiğinde yemek sıkıntısı çektiklerinden dolayı bunlara gitmek istemiyorlar. Bir kısmı direkt uçak olmadığı için birkaç aktarmayla gitmek zorunda olduğu için buraya gitmek istemiyorlar" ifadelerine yer verdi.

 

"ÇOK İYİ BİR PLATFORM SAĞLAYABİLECEK DURUMDAYIZ"

Genel Müdür Özer, Türkiye olarak Doğu, Batı ve Kuzey'in kesişim noktasında olduklarını belirterek; "Çok iyi bir platform sağlayabilecek durumdayız. 3'ncü senesindeyiz. Çok iyi bir yere gidiyorduk. Tabiri caizse bir pandemi tokadı yedik. Ama tekrar başladık. Bu sene hiç olmadığı bir şekilde 4 tane birlik, eş zamanlı bizi desteklemeye karar verdi. Burada da başta ben Ferhat Gürüz Başkan'a tekrar teşekkür ediyorum. Yüzde 45'in ihracatını yapan bir bölge olarak, bunun 'evet, biz bu işi destekliyoruz. Ben vizyon olarak buna inanıyorum' demesi bizi daha da cesaretlendirdi. Tabii ki biz doğru iş yapıyoruz. 'Bunu yapmaya devam edelim' dedik" diye konuştu.

 

"YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE'DEKİ VİTRİNİ OLACAK"

Fuarın katılımcılarına dair bilgiler de aktaran Özer, "Bu sene ihracatçı, fuar şirketinden yurtdışından gelecek market zincirlerini bekler. Market zincirleri gelsinler, bizden alışveriş yapsın isterler. Tabi bunun diğer ayağı var. Bu market zincirlerinin istediğini verebilecek ihracatçıların da burada olması lazım. Biz bu sene 2 tane Avrupa'dan, 2 tane Ortadoğu'dan ve 2 tane Rusya'dan büyük market zincirini buraya getiriyoruz. Daha fazlasını davet ettik fakat bunlar bize bugüne kadar döndüler. 'Evet, biz geliyoruz. Uçak biletlerimizi aldık. Siz de bizim Antalya'daki konaklamamızı ayarlayın' dediler. Biz bunu yapıyoruz. Tabi biz şunu da yapıyoruz; yurtdışından gelecek alım heyetlerinin Antalya'daki A'dan Z'ye her şeylerini biz ayarlıyoruz. Yeter ki onlar işte geldikleri ülkeden Antalya'ya kadar uçak biletlerini alsınlar. Antalya'ya insinler, Antalya'ya indikleri andan itibaren biz onları özel araçlarla alıyoruz, otellerine götürüyoruz. Otellerden fuar alanlarına getiriyoruz" şeklinde konuştu. Fuarın yurtdışından gelecek market zincirler için önemine de dikkat çeken Özer, "Biz insanlara vitrini ortaya çıkartacağız. Burası bizim vitrinimiz neticede. Bu fuar bir vitrin. Yaş meyve sebze sektörünün Türkiye'deki vitrini olacak" ifadelerine yer verdi.

 

"RAKAM OLARAK 40'I GEÇTİK"

Özer, 18 ülkeden farklı büyüklükteki 160 alıcının fuara katılacağını teyit ettiklerini vurgulayarak, "Bununla beraber bugün itibariyle 40'ın üzerinde bir yaş meyve sebze katılımcı firma var. Farklı büyüklüklerde. Aralarında ihracat şampiyonu olanlar var. Bölge şampiyonu olanlar var. Orta ölçekte, küçük ölçekte Türkiye'deki yaş meyve sebze ihracatı yapan firmalardan bahsediyoruz. Rakam olarak 40'ı geçtik. Hedefimiz bu seneyi 65-70 civarında kapatmak. Yurtdışı ziyaretçisini de 160-180 civarında kapatmak. Kendi gelenlerden bağımsız olarak bunlar davetliler" dedi.

 

GLOBAL KONFERANSLAR FUARLA EŞ ZAMANLI YAPILACAK

Global konferansların da bu sene fuarla eş zamanlı gerçekleşeceğini belirten Özer, "Bu sene 5 farklı salonda olacak. Global konferanslarda iklim değişikliği, sürdürülebilir kalıntısız tarım, yeşil mutabakat, karbon ayak izi, su ayak izi ana temalar olacak. Bunlar zaten hem sektörün hem de Türkiye'nin önümüzdeki 3-5 sene içinde kendini ayarlaması gereken ana başlıklar. Bunları yapamadığımız takdirde 2025'te belki de 1 kilo narı ya da kirazı Avrupa'ya veremeyecek duruma geleceğiz. Çünkü gerçekten Avrupa bunu artık kanunsal bir şekilde gündeme almaya başladı ve bazı yaptırımları uygulamaya başladı. Aslında savaş biraz bunu geciktirdi. Eğer bugün Rusya-Ukrayna savaşı olmasaydı belki bunlar daha hızlı bir şekilde önümüze gelecekti. Türk ihracatçısının önüne gelecekti" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 80'İ FUARDA OLACAK"

Özer'in fuarla ilgili verdiği bilgilerin ardından basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Bu yıl fuarda öne çıkan ürün olup olmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, "Fuarın tarihi itibariyle tüm narenciye çeşitleri, nar, tüm sebze çeşitleri Antalya'da da başlamış oluyor. Çünkü bizim özellikle Doğu Avrupa'ya, Balkanlar'a çok ciddi sebze ihracatımız var. Batı Avrupa'ya da başladı. Oradaki zincir marketler artık İspanya'daki yükselen maliyetler, lojistik sorunlardan dolayı program yapmak istiyorlar. Dolayısıyla fuarın yapıldığı tarihte, yaz meyvelerinin haricindeki her türlü meyveler zaten orada hazır olacak" diye konuşurken, Özer ise "Türkiye'de üretilenin yaklaşık yüzde 80'i orada olacak. Yaz meyveleri hariç hepsi var" ifadesine yer verdi.