Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis üyelerinden oluşan Mersin Heyeti, Moldova’da bir dizi temaslarda bulundu. Mersin Heyeti’nin Moldova temasları resmi ziyaretlerle başladı ve ikinci gününde Moldova-Türkiye İş Forumu ile devam etti.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis üyelerinden oluşan Mersin Heyeti, Moldova’da bir dizi temaslarda bulundu. Türkiye-Moldova İş Forumu’na katılmak üzere Moldova’ya giden Mersin Heyeti, forum öncesinde Mersin ile Moldova arasındaki ticaretin artırılması adına resmi ziyaretler yaptı. Moldova’da bir dizi temasta bulunan Mersin Heyeti ilk olarak Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve AB Entegrasyonu Bakanı Nicu Popescu ile bir araya geldi. Türkiye’nin Moldova Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de görüşmeye eşlik etti. Mersin Heyeti’nin ikinci durağı ise Moldova Hükümet Binası oldu. Moldova Ekonomi Bakanı Sergei Gaibu, İmar ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vaceslav Şipitca ve Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’le bir araya gelen heyet, Moldova’nın yatırım imkanları ve ülke ekonomisi hakkında bilgi aldı. Ticaret Müşaviri Elif Durakoğlu da Mersin Heyeti’ne eşlik etti. Mersin Heyeti ziyaretlerinde Mersin ve Moldova arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ilişkilerin artırılmasını arzu ettiklerini vurguladı.
MERSİN HEYETİ, 2. GÜN MOLDOVA-TÜRKİYE İŞ FORUMU’NA KATILDI
Mersin Heyeti, Moldova ziyaretlerinin 2. gününde ise Moldova-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Moldova Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’in sunduğu forumun açılış konuşmalarını Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Türkiye Cumhuriyeti Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi Gürol Sökmensüer yaptı.
SEÇER: “MOLDOVA, TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR KORİDOR HÜVİYETİNİ TAŞIYOR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yaptığı konuşmada, “Biz buraya Türkiye'nin Güney ucundan, Akdeniz'in kıyısından geldik. Yıllar önce bizim bölgemizde, Orta Doğu’da meydana gelen çatışma ortamı Mersin'e ne sağladıysa, o bölgeye ne sağladıysa, ticaret imkanı açısından, uluslararası ticaret boyutu açısından ne sağladıysa, bugün Ukrayna-Rusya Savaşı’nın yarattığı yeni şartlar da Moldova’yı bizim Mersin’in geldiği noktaya getirdi. Biliyorsunuz kentimizdeki liman, Türkiye'nin en büyük limanlarının başında geliyor ve Doğu Akdeniz çanağının, o bölgenin dünyaya açılan kapısı. Sadece Mersin Limanı’ndan Türkiye'de üretilip tüm dünyaya pazarlanan ürünler ya da dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye gelen ürünlerin elleçlendiği ya da ulaşıma konulduğu bir liman değil. Aynı zamanda transit ticaret anlamında muazzam bir şekilde potansiyeli olan bir liman konumunda. Yani dünyanın her yerinden ürünler Mersin Limanı’na gelir, oradan Orta Doğu’ya, başta Kuzey Irak olmak üzere bütün Irak bölgesine, Suriye’ye, hatta Kafkaslar’a, İran, Azerbaycan, Gürcistan, o bölgelere kadar karayolu koridoru vasıtasıyla ulaşır. Şimdi Moldova'nın da durumu bu” dedi. Moldova’nın Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıdığından söz eden Seçer, “Şu anda yeni bölge koşullarında Moldova Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıyor. Ben Mersin Moldova arasındaki ihracat ithalat rakamlarına da baktım. Toplam Türkiye ihracatının yaklaşık 2.4’ü, 2 buçuğu yani 24 milyon dolar gibi küçük bir hacim. Zaten biz bu potansiyeli artırmak için buradayız, neler yapabiliriz diye. Bizim Ukrayna ile Rusya ile o bölge ile daha büyük boyutta ticaretimiz var. Özellikle biz bu bölgeden çok önemli tarım ürünleri alıyoruz. Bir numaralı yağlı tohum tedarik ettiğimiz bölgelerin başında bu bölgeler geliyor. Bizim Türkiye'de çok önemli yağlı tohum açığı var. Ayçiçeği, soya fasulyesi, mesela hayvansal protein açığı vardır yem sanayinde kullandığımız. Bizim 2,5 milyon ton soya tüketimimiz var. Yine bir o kadar ayçiçeği ham olarak, daha doğrusu ürün olarak 2,5 milyon ton, 3 milyon ton ayçiçeği ihtiyacı var. Bütün bu ürünlerin önemli bir kısmını bu coğrafyadan, bu bölgeden alıyoruz. Dolayısıyla Türkiye ile Moldova’nın direkt ya da endirekt ticaretinin önem arz ettiğini ben burada yaptığımız görüşmelerde değerlendirdim. Burada çok sayıda farklı sektörlerden iş insanı da var” diye konuştu.
“MERSİN GELECEĞE DAİR İSTİKBAL VADEDEN BİR YER”
Mersin’in dinamik bir yer olduğunun vurgusunu da yapan Seçer, “Mersin dinamik bir yer. Geleceğe dair istikbal vadeden bir yer. Mersin’i takip etmenizi istiyorum. Çok önemli imkanlar var. Şu anda orada Rusya'nın da önemli bir yatırımı var, Nükleer Santral yatırımı var. Bir Uluslararası Havaalanı Projesi tamamlanmak üzere; Ekim ayı, Kasım ayı itibariyle hizmete girecek. Düşünün Mersin'e direkt uçuş yapabileceksiniz. Bunun muazzam bir kolaylık olduğunu, 2 bölge arasındaki iletişimi, diyaloğu ne kadar kolaylaştıracağını düşünecek olursak, geleceğe dair daha mantıklı projeksiyon yapabiliriz diye düşünüyorum. Benim tabi ki kentin belediye başkanı olarak Ticaret ve Sanayi Odası ile ve iş adamlarımızla beraber burada olma sebebim, kentimin tanıtımına ve ekonomisinin büyümesine, onlara yeni dünyalar açılmasına katkı sunmak. Fakat diğer taraftan işin ekonomik boyutu dışında, bir de tabi ki sosyal ve kültürel boyutu var. Netice itibariyle insanları bir araya getirebildiğimiz takdirde, insanların birbirleriyle iletişimini sağladığımız takdirde, kültürleri buluşturduğumuz takdirde dünya barışına çok önemli katkı yapabileceğimizi de düşünüyorum. Tabi bu aslında bir anlamda paradan, ekonomiden de önemli. Belki de birbirini tamamlayan 2 unsur. Ne kadar refah, ne kadar ekonomi o kadar barış, o kadar huzur ortamı. Tabi ki bu tip ilişkilerin birçok konuda bize katkı sunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
KIZILTAN: “MERSİN YENİ BİR DESTİNASYON OLABİLİR”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Moldova-Türkiye ilişkilerinde Mersin’in yeni bir destinasyon olabileceğini göstermek adına iletişimi artırmak istediklerine değinirken, Moldovalı iş insanlarına Mersin’in güçlü yanlarını anlatıp karşılıklı iş birliği fırsatlarından söz etti. Kızıltan, “Moldova bizim için birçok sektörümüzü tamamlayan özelliklere ve zenginliklere sahip. Mersin olarak biz de, Moldova’nın ihtiyaçlarını tamamlayacak bir kentiz. Birçok sektörde deneyim ve bilgiye sahibiz. Bu iş birliğini hayata geçirecek ortak bir kültüre sahip olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Forum, iş insanlarının ikili görüşmeleriyle son buldu. (Haber Merkezi)