Kurt: “Emekliler de insanca yaşam istiyor”

Kurt: “Emekliler de insanca yaşam istiyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Tüm Emekliler Sendikası Mersin Temsilciği, emeklilerin geçinmekte zorlandıklarını belirterek, ‘Sefalet Ücretine Hayır, İnsanca Yaşamak İstiyoruz’ adı altında basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Kurt, uygulanmakta olan ekonomi politikasıyla geçinmediklerini belirterek, “Emekliler insanca bir yaşam istiyorlar. Buna hakkımız da var. Yoksulluk ve açlıkta yaşamamız kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Tüm Emekliler Sendikası Mersin Temsilciği, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde ‘Sefalet Ücretine Hayır, İnsanca Yaşamak İstiyoruz’ adı altında basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika üyeleri ve gazetecilerin katıldığı basın açıklamasını sendika adına okuyan Hüseyin Kurt, “Cumhuriyet idaresi yokluğu ve yoksulluğu tarımda ve sanayide kamucu yatırımlarla aşmış, Osmanlı'dan kalan borçları ödemiş, memleketi demir ağlarla örmüş fabrikalar ve devlet çiftlikleri kurmuştur. İki yıl önce Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervlerini çarçur eden AKP, şimdi yeni bir kalkınma modeline geçerek, ülkemizi yatırım üretim istihdam ihracat merkezi yapacağını iddia ediyor. Yeni kalkınma modelinde döviz soygununu durdurmak yerine kur korumalı mevduatla halkın parasını zengine aktarmak var. Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati'nin dediği gibi 'Kur korumalı mevduat sisteminden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kar ediyor, çarklar dönüyor’ Yetmedi şimdi de gelire endeksli senet çıkarıyor, biz yoksulların parasını zengine aktarmaya devam ediyor. Çare cumhuriyetin kuruluş dönemindeki ulusal ekonomi anlayışına dönmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“İKTİDARI BİZ EMEKLİLERİ GÖRMEZDEN GELMEKTE”

Emeklilerin hayat pahalılığı karşısında direnemediklerini, emekliler için bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirten Kurt, “Emekliler insanca bir yaşam istiyorlar. Buna hakkımız da var. Yoksulluk ve açlıkta yaşamamız kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor. Yapılacak ilk seçimde emekliler bunun gereğini yapacaklardır. Diğer yandan, emekliler, yeterli örgütlülüğe sahip değiller, dağınıklar. Milyonlarca oldukları halde, örgütlü olmadıkları için, bir güç olarak, hak mücadelesi yapmakta yetersiz kalıyorlar. Bu yüzden sendikamız 2021 Tüm Emekli Sen, emeklilerin örgütlenmesini ve emeklilerin birliğinin sağlanması için çaba gösteriyor. Bütün emeklileri de, sendikamıza üye olmaya, destek vermeye, gücümüze güç katmaya çağırıyoruz. Çünkü kurtuluş yok tek başına,  ya hep beraber ya hiç birimiz” şeklinde konuştu.

 

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI VE BAYRAM İKRAMİYESİ, GÜNCELLENMİŞ ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLENSİN”

İktidarın emekliler için adım atması gerektiğini savunan Kurt, “Bizlerin oyuna başvuran siyasi partilerden talebimiz, emekli statü yasasının yanı sıra, SGK'nın güçlendirilmesi, ulaşılabilir parasız devlet hastanelerinin yaygınlaştırılmasıdır. Desteğimiz üreten emekçinin, emeklinin, EYT'linin taleplerini karşılayana olacaktır. Yaşadığımız ekonomik ve sosyal krizde işsizlerden sonra en çok etkilenen ve perişan olanlar emeklilerdir. İktidar bizlerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerimizi görmüyor ve çözmüyor. Emekliler açlıkla mücadele ediyorlar. Memleketin bütçe kaynaklarından, milli gelirinden paylarını alamıyorlar. Sağlık ve ilaç kesintileri devam ediyor. Milyar dolarlar, gelir garantili işlerine, yandaş şirketlere, gerici vakıflara, kur korumalı bir avuç para babasına aktarılıyor ama yılda iki defa verilen bayram ikramiyelerimize bile, mali disiplini bozar, ödeme dengesi bozulur bahanesiyle, bir kuruş bile zam yapılmıyor. Milyonlarca emekli ve emekli ailesi, iktidarın emeklileri mahkum ettiği açlık ve yoksulluğu unutmayacaktır. İktidarın Emeklileri yoksullaştırma ve açlığa mahkum etme politikasına geçit vermeyecektir” dedi. Kurt, ardından emekliler olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı; “Asgari ücret, güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre artırılsın. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi, güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. Tüm emekli maaşlarına gerçekleşmiş enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın. Emekli sendikaları Statü yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden çıkarılsın.”