Dolar kuru yükseldi, telefon fiyatları uçtu

Dolar kuru yükseldi, telefon fiyatları uçtu cukurovagazetesi.com

Dolar kuru, mayıs ayı piyasa açılışı sonrası 20 Aralık’tan bu yana ilk kez 16 lira seviyesini gördü. Yılbaşından bu yana kurda yaşanan yükseliş yüzde 20’yi aştı. Dolar kurunun yükselmesiyle kar marjlarında düşüş olduğunu söyleyen GSM işletmesi sahibi Muhammet Aydoğdu, “Elektronik ürünlerimizin hepsi dolar bazında bizlere geliyor. Doların yükselmesi direkt bizleri etkiliyor. Aldığımız telefonlar ve aksesuarlar geçen aya oranla yüzde 20’lik artışla bize yansıdı” dedi.


 

Haber –Adem Güneş

 

Dolar kuru, iki haftadan uzun süredir devam eden yükselişle 14’lü seviyelerden 16, 30’a kadar yükseliş seyretti. TL, aybaşından beri dolar karşısında yüzde 8'in üzerinde değer kaybı yaşarken, yılbaşından bu yana kayıp ise yüzde 19'a yaklaştı. Doların yükselmesiyle beraber kar marjının en çok düştüğü sektörlerin başında teknolojik aletler ile beraber GSM operatörleri ve telefon satışları yer almaktadır. Dolar kurunun yükselmesine ilişkin sektörlerinde ciddi bir mali düşüş yaşadığını dile getiren GSM işletmesi sahibi Muhammet Aydoğdu, “Son zamanlarda doların yükselmesiyle beraber ürünlerimize yansıyan fiyat artışları maalesef ki bizleri çok yıprattı. İşlerimizde aksamalar meydana geldi.Fiyatların yükselmesiyle beraber alıcı müşteri potansiyelimiz düştü” ifadelerine yer verdi.

 

“DOLARININ YÜKSELMESİ KAR MARJIMIZI DÜŞÜRDÜ”

Uzun yıllardır telefon satışı yaptığını kaydeden Aydoğdu, Dolar kurlarında yaşanan artışın telefon sektörünü sekteye uğrattığını belirterek, “7 yıldır telefon sektörünün içerisindeyim. Hayatımızın bir parçası haline gelen teknoloji her geçen gün kendini yenilemeye devam ediyor. Şuanki yaşadığımız zaman dilimi, teknolojik anlamda en ileri seviyeye geldiğimiz dönemdir. Bu sebeptendir ki bende telefon işine girmek istedim. Tabi o zamanlar da her şey makul fiyatta olduğu için sektör olarak iyi seviyelerdeydik. Kar marjımız da yüksekti. Yaptığımız işi gördüğünüz gibi telefon alım satım veaksesuar. Bu ürünlerin birçoğu yurt dışından geldiği için bizlerde dolar bazında iş yapıyoruz. Son zamanlarda doların yükselmesiyle beraber ürünlerimize yansıyan fiyat artışları maalesef ki bizleri çok yıprattı. İşlerimizde aksamalar meydana geldi. Ürün için toptancılarlaanlaşıyoruz, 2 gün sonra yükselen dolar yüzünden fiyat konusunda tekrardan anlaşmazlıklar yaşamaya başlıyoruz” sözlerine yer verdi.

 

“BU ZORLU SÜREÇTE VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ”

İş gereği olarak Dolar bazında teknolojik cihazları aldıklarını ve doların yükselmesinden kaynaklı fiyatlarda yaşanan artışın vatandaşlar açısından güç duruma geldiğinden yakınan Aydoğdu, vatandaşa ellerinden geldiğince fiyatlar konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, “Elektronik ürünlerimizin hepsi Dolar bazında bizlere geliyor. Doların yükselmesi direkt bizleri etkiliyor. Aldığımız telefonlar ve aksesuarlar geçen aya oranla yüzde 20’lik artışla bize yansıdı. Bizler kendi sektörümüzü ne kadar da ayakta tutmaya çalışsak da sonuç olarak bu malları vatandaşlara satmak için alıyoruz. Fiyatların yükselmesiyle beraber alıcı müşteri potansiyelimiz düştü. Bizlere yapılan sitemler çoğaldı. Bizimde elimizde olan bir durum değil, bu iş yerini çevirmek de dışardan göründüğü gibi kolay değil. Vatandaşlarımızı da anlıyoruz. Bu sebeple elimizden geldiğinde kar oranını düşük tutup müşterilerimizi memnun etme çabasındayız. Bu zorlu süreçlerde hep beraber omuz omuza vererek üstesinden gelmeliyiz. Telefonları stoklamakla, karaborsacılık ile bu işler olmaz. Kendi çıkarlarımızdan önce alım gücünü, vatandaşların içinde bulunduğu ekonomik krizi de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bize, biz sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

 

“CİHAZ FİYATLARI YÜKSELDİ, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”

Teknolojik ürünlerin hepsinin hayatımızın bir parçası, gereklilik olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, “Çağımızın gerektirdiği telefonlar, kılıflar ve kulaklıklar insan hayatını kolaylaştıran teknolojik cihazlardır. Sattığımız ürünler keyfi alınacak şeyler değil iletişim araçları sonuçta. ‘Almayayım, olmazsa olmasın’ diyecek lüksü yok kimsenin. Şimdi ise fiyatlar dudak uçuklatıyor. Fiyatlar bu kadar yüksek olmadığı zamanlarda gelen müşterilerimiz ürün alırken kalitesine güvendiklerinden ürünün fiyatını dahi sormadan direkt alırlardı. Şimdi ise, en ucuzuna kaçan mı dersin, ‘aybaşını bekleyeyim oğlum ondan sonra gelirim’ diyen mi dersin, her çeşit vatandaşımızın sorunlarıyla karşılaşır olduk. Bu durum tabi ki bizleri de üzüyor. Ülkemizin vatandaşını bu durumda görmek ve elimizden de bir şey gelmemesi cidden üzücü” sözlerini kullandı.

 

“HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA MASRAFLARIMIZ KATLANMIŞ DURUMDA”

Büyük sermayelerle giriştikleri işten, doların yükselmesi sonucunda istedikleri kar marjını elde edemediklerini sözlerine ekleyen Aydoğdu, “Son 3 ayda yaşanan dolar kurundaki inişlerve yükselişler sebebiyle yatırdığımız sermaye eskiye göre çok daha fazla ama kar marjı düşük. Eskiden sattığımız malın yüzde 30’u bize kalırken şimdi ise sattığımız malın yüzde 10’u kalıyor. Büyük sermayeler yatırdık bu işe. Doların yükselmesiyle bizler zarara uğramadık ama kar marjımız beklediğimiz gibi olmadı. Bunun yanında bir de masraflar da çoğalmaya başladı. İnanın eskiden dükkanımızı 5-6 da kapatırdık şimdi ise gece23:00 ile 24:00 arasına kadar açık tutuyoruz. Nerden kazansak bizim için kardır gözüyle bakar olduk her şeye” ifadelerini kullandı.