Zorlu şartlarla toplanan dağ kekiği, Mersin sokaklarından sofralara yerini alıyor

Zorlu şartlarla toplanan dağ kekiği, Mersin sokaklarından sofralara yerini alıyor cukurovagazetesi.com

Toros Sıra Dağları eteklerinden toplanılan dağ kekiğini Mersin sokaklarında satarak hakkında satıcı Songül Işık gazetemize bilgi verdi. Kilosunun 60-70 liradan satıldığına dikkat çeken Işık, “Bu dağ kekiği baharat olarak kullanılmakta. Birçok şifası var. 60-70 liradan satılıyor ama biz geçen yılki fiyattan 50 liraya satıyoruz” dedi.


Özel Haber- Mehmet Çetin

Toros Sıra Dağları eteklerinden toplanarak çatılarda ev usulü kurutulan dağ kekiği, kendine has kokusu ve lezzete sahip olması nedeniyle ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Mersin sokaklarında satılan ve zor şartlar altında toplanan dağ kekiği, toplayıcılar sayesinde Çukurova insanıyla buluşuyor. Kilosu 60 – 70 liradan satılan dağ kekiği, Mersin sokaklarında alıcısı ile buluşarak sofralarda çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Türkiye'de, çoğunlukla yemek çeşitlerinde baharat olarak kullanılan dağ kekiği, birçok hastalıkta da şifa olarak kullanılıyor. Dağlardan ve tepelerden uzak bölgelerden zorlu şartlarda toplanılan kekikler, hasat olarak bir aylık sürmesine rağmen bazı vatandaşın geçim kaynağı oluyor. Toros Dağları’nın eteğinden kekikleri toplayıp Mersin çarşı bölgesinde alıcısına ulaştıran Songül Işık, gazetemize dağ kekiği hakkında bilgiler vererek, “Dağ kekiğinin kilosu 60-70 liradır ama 50’den satıyoruz. Zor şartlarda topluyoruz” şeklinde konuştu.

 

DAĞ KEKİĞİNİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Dağ kekiğinin çok sayıda faydası bulunuyor. Bu faydalar şu şekilde ifade edilmektedir: Dağ kekiği kan basıncını düşürerek, yüksek düzeydeki tansiyonu önlüyor. Mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Gıdaların uzun süre boyunca bozulmadan korunmasını sağlamaktadır.

Üst solunum yolları rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır. Kronik enflamasyon gibi olan kardiyovasküler hastalıkları engellemektedir. Balgam söktürücü bir etkiye sahiptir. Saç dökülmelerini önlemektedir. Kolon kanserine karşı büyük ölçüde koruma sağlamaktadır. Mukusları yumuşatıp akmasını sağlamaktadır. Göğüs ağrılarının büyük ölçüde hafiflemesine fayda sağlamaktadır.

Ateş düşürücü işlevine sahiptir. Egzama gibi cilt sorunlarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Saç kaybı bulunan deride, saçların bir kez daha çıkmasını sağlamaktadır. Ağız boşluğu kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Bronşit hastalığında iyi gelmektedir. Meme kanserine sebep olan hücrelerin yok edilebilmesine fayda sağlamaktadır. Regl sancılarını azaltmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin hasarını tamir etmede etkili olmaktadır. Sivrisinek sokmalarına karşı etkili olarak kaşıntıyı azaltmaktadır. Öksürüğe fayda sağlamaktadır.

 

“EKMEK PARAMIZI DAĞ KEKİĞİNDEN ÇIKARIYORUZ”

Kekikleri uzak olan dağ tepelerden topladıklarını ve Çukurova’nın insanlarına sunduklarını ifade eden Işık, “Dalakderesi’nde oturuyoruz. Her mevsim bu güzel kekiği müşterilerimize, Çukurova’nın insanlarına da sunmaya devam ediyoruz. Bu mevsimde oluyor, 1 ay sonra kartlaşır biter. En fazla 1 ay daha sürer bu taze ve günlük olarak. Bu kekikleri dağların tepelerinden topluyoruz. Her gün 5-10 kilometre yürüyoruz dağlara. Oradan toplayıp getirip çarşıda satıyoruz. Yani ekmek paramızı dağdan çıkarıyoruz. Bunu mevsiminde satarız 1 ay sonrada biter yani. Hangi iş olursa ona gidiyoruz limon, portakal gibi…    Bahçe işlerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İŞ YOK GÜÇ YOK BİR DE HER ŞEY PAHALANDI”

Kekiğin kurutulup baharat olarak kullanıldığını aktaran Işık, “Bu kekiği kurutuyorlar, nane gibi mangalda ete katıyorlar. Bunun taze salatası yapılıyor, turşusunu yapıyorlar. Yani genelde baharat gibi kullanıyorlar. Halk bunu kilo ile alıyorlar. Her türlü şifası var. Kaldığımız yerden en az 50 kilometre uzaklığa gidip getiriyoruz. Olan dağ ve tepelerden topluyoruz. Sabah 5 buçukta gidiyoruz günlük getirip burada sabah satıyoruz. Kilosunu normalde 60-70 diyoruz kaçıyorlar ama yine 50 aşağı fiyattan vermiyoruz. 50 bile yani az, geçen sene 50’ye veriyorduk, şimdi yine 50’ye veriyoruz. Çünkü her şey pahalandı bu da pahalandı. Bunu gidip dağdan topluyorsun emek veriyorsun. Şehirliler gidip bunu toplayamaz yani. Ne tür zorluklarla toplanıyor çok kez yılanla karşılaştım. Çalılar arasından geçiyor yılanlar, bizde korkarak gidiyoruz. Ama sabah serinlikte gidiyoruz. Son olarak eklemek istediğim bir şey daha var. Her şey pahalandı. Biz çiftçiyiz, garibanız hiçbir şey alamıyoruz, çalışamıyoruz. Yevmiye olursa gidiyoruz, olmazsa gitmiyoruz evimizde oturuyoruz. Yani iş olmazsa yatıyoruz. İş yok güç yok birde her şey pahalandı” şeklinde konuştu.