Bakan Kurum: “Akdeniz, ideolojik kaygılarla kaderine terk edilmiş”

Bakan Kurum: “Akdeniz, ideolojik kaygılarla kaderine terk edilmiş” cukurovagazetesi.com

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Akdeniz ilçesine bağlı Barış Mahallesi’nde başlayan Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni ile birlikte kente kazandırılan bir dizi yatırım ve projenin temel atma törenine katıldı. Toplu açılış töreninde konuşan Bakan Kurum, Akdeniz ilçesinin siyasete kurban edildiğini, kaderine terk edildiğini belirtti.


Haber – Mehmet Çetin

Barış Mahallesi’nde Akdeniz Belediyesi’nin halkın büyük bir çoğunluğundan onay alarak başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak olan 415 konut ve 50 dükkanın da içinde bulunduğu toplu açılış programı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleşti. AK Parti Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan ve Ali Cumhur Taşkın, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, AK Parti ve MHP İl ve ilçe yöneticileri, Cumhur İttifakı’na mensup belediye başkanları, İller Bankası ile TOKİ yetkililerinin de katıldığı programda, Bakan Kurum, Mersinlilere birden fazla müjdeyi vermiş oldu.

SUNGUR: “TOKİ OLARAK MERSİN’E İKİ MİLLET BAHÇESİ DAHA İNŞA EDECEĞİZ”

Konut töreninde ilk olarak konuşan TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur, Toplu Konut İdaresi olarak sosyal konut projelerinden, kentsel dönüşüm uygulamalarına, afet konut uygulamalarından, eğitim sağlık ve güvenlik yapılarına kadar birçok projeyi Türkiye’ye kazandırdıklarını belirterek ve Mersinlilere bir müjde daha vererek, “Son 20 yıl içinde yaklaşık 5 milyon vatandaşlarımızın ikamet ettiği 1 milyon 100 bin konut rakamına ulaşarak il ve ilçelerimize konutlarla birlikte modern şehirler oluşturduk. Sosyal konut üretiminde son 3 yılda yakaladığımız başarıyı önümüzdeki süreçte vatandaşlarımızı alım güçlerini dikkate alarak yeni sosyal konut kampanyalarıyla il ve ilçelerimizde yüz binlerce konut üretmeye, vatandaşlarımıza yeni yuva kurmaya, kentsel dönüşümlerle şehirlerimizi yenilemeye devam edeceğiz. Millet Bahçesi projesiyle estetik, ekolojik, sürdürebilir ve nitelikli, açık ve yeşil alanlar oluşturarak kentlerimizin tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan özgün peyzaj düzenlemeleriyle yeni nesil rekreasyon alanları geliştirdik. Geçtiğimiz yıl Mersinli vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz yaklaşık 129 bin metrekarelik Millet Bahçesi’nden sonra TOKİ olarak Mersin’e iki Millet Bahçesi daha inşa edeceğiz. Hamidiye kışlası Millet Bahçesi ile Mezitli Millet Bahçesi’nin projeleri bitmek üzere olup, inşallah kısa sürede ihale çalışmalarına başlanacaktır” dedi.

GÜLTAK: “KENTSEL DÖNÜŞÜM, MERSİN İÇİN DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR ÇALIŞMA”

Burada bir kentsel dönüşüm temel töreni yapmadıklarını, Mersin için devrim niteliğinde bir tören temeli yaptıklarını kaydeden Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Yıllardır Mersin’in merkezinde bu gördüğünüz alanlarda hiç kimse buna girişememiş. Ben buradaki hemşehrilerime sordukları zaman diyorum ki, hemen yan mahalleler soruyor, 2024 inşallah ben yine geleceğim sizin sayenizde yavaş yavaş yapacağız bu işleri diyorum. Bu sadece bir başlangıç. Filmin sonu değil. Startı yeni verdik Allah’ın izniyle. Buralar mezbelelikti. Kadınlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin ezildiği hizmet alamadığı, alt yapısının olmadığı, her yağmurda evlerin su taştığı alanlardı. Şimdi sizlerin sayesinde, devletimizin sayesinde, altyapısı olan, kreşi, camisi, kültür merkezi olan, doğalgazı olan, yeni bir alana sahip olacağız. Sayın bakanım, biz burada şu an yüzde 90’ın üzerinde anlaşmış durumdayız. Bu da tarihi bir rekordur. Çay Mahallesi’nde de ön görüşmelerimizde yüzde 80’ler civarında olumlu görüş aldık. Allah, cumhurbaşkanımıza, sizlere, devletimize zeval vermesin. Sizlerin sayesinde bunlar oluyor. Tabii, sadece bunlar mı? Az önce Spor Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı sayesinde Akdeniz artık değişiyor ve değişmeye devam edecek. Burada bu yapılanlar sadece bunlarla kalmayacak. Akdeniz’in hemen hemen her tarafını sizlerin vereceği desteklerle değiştirmeye hazırız” sözlerini kullandı.

“BİZ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK”

Kentsel dönüşümün başladığı ilk günden itibaren çalışmaları yerinde incelediğini söyleyen Gültak, evlerin çok kötü malzemelerle inşa edildiğini ve bütün bu evleri yıkarak, hayalleri gerçeğe dönüştürdüklerini söyleyerek, “Sayın bakanım, ben burada ilk günden beri, yıkımdan beri buradayım, vatandaşlarımızın yanındayım. İnanın ki, yıkılan o çimento ve demirleri görseydiniz korkardınız. Beton betonluktan çıkmış, demir demirlikten çıkmıştı. Dolayısıyla sadece ben kentsel dönüşüm değil, çevre projesi ve depreme yönelik projelerle yapıyoruz. Sayın bakanım bu bölgedeki insanlar, odun ve kömür yakarak ısınıyorlar. Bu ne demek? Karbon monoksit demek. Siz aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve iklimden sorumlu bakansınız. Biz bu projelerle aynı zamanda çevresel projeleri de hayata geçiriyoruz. Bu bir başlangıç arkadaşlar. Bunları anlattığımda birçoğunuz hayal diyordu. Hayaller gerçeğe dönüşüyor” diye ekledi.

TAŞKIN: “ÇARPIK KENTLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TOPLU KONUT ÇOK ÖNEMLİ”

Temeli atılan konutların Mersin’e ve Akdeniz Mahallesi’ne hayırlı olması temennisinde bulunan Mersin AK Parti Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, “Çarpık kentleşmenin önüne geçmek, dar ve orta gelir grubunda olan vatandaşlarımızın ev sahibi olmalarını sağlamak açısından bu türlü toplu konut projelerini hayata geçirmesi gerçekten çok önemli. Toplu konut idarelerimiz ülkemizin her köşesinde olduğu gibi Mersin’de de bu tür konutları yapıyor. Ben bundan dolayı bir kez daha sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. Bakanlık bünyesinde geçen yıl biliyorsunuz ki Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi’ni yine Akdeniz’e yaptık. Bunun için de teşekkür ediyorum. Mersinimiz her şeyin en güzeline layık bunun için başta cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm bakanlarımız milletvekillerimiz, herkes ülkemiz için Mersinimiz için çalışıyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediyemize de bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Projemizle ev sahibi olacak vatandaşlarımıza da hayırlı olsun diyorum. Bu yatırımları şehrimize kazandıran liderimiz, genel başkanımız, cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı iletiyoruz. Buradan kendilerine selam ve hürmetlerimizi arz ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

YILMAZ: “EVLERİN YAPISI, İÇİMİZİ SIZLATIYORDU”

“Bu gurur hepimizin” diyerek, Akdeniz’deki kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Mersin AK Parti Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, “Sayın bakanım çok teşekkür ediyoruz size. Kıymetli belediye başkanım da bahsetti biz de secim çalışmalarında da yakinen şahit olduğumuz yine diğer çalışmalarımızda da saha çalışmalarımızda da yakinen şahit olduğumuz içimiz sızlatan manzaralar gördük. Deniz kumu kullanılmış, incecik demirlerle evler inşa edilmiş. İnsanlar zor şartlarda yaşamaya çakışıyordu. Çarpık kentleşme, altyapı sıkıntıları var. Başta sayın cumhurbaşkanımıza ve siz kıymetli Çevre şehircilik iklim değişikliği bakanımıza ve yine işçisinden, bürokratına, bu değerli yatırımda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum. İnşallah hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye belirtti.

ÖZKAN: “AKDENİZ’İN AK BELEDİYECİLİĞE İHTİYACI VARMIŞ”

Gültak’ın Akdeniz’de yaptığı çalışmalara dikkat çeken AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan ise, “Gerçekten Akdeniz’in Ak Belediyeciliğe ihtiyacı varmış. Belediye başkanımız ve ekibi sağ olsunlar, 7/24 elinden geldiği kadar çalımalar yapıyorlar. Ve burada girmedikleri mahalle, girmedikleri sokaklar kalmadı ve her bölgeden çalışmaları yapılıyor. Tabi burada iki sene çalışan Akdeniz Kaymakamınızı da unutmamak gerekiyor. Kaymakamımızın Akdeniz’e büyük bir emeği var. Hala büyük hizmetleri devam ediyor. Değerli kardeşlerim, bizler tabi ki Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nim her karışına devasa projeler yapıyoruz. Çay Mahallesi’nde de zaten belediye başkanımızın gayretleriyle hakikatten büyük bir projeydi ve Akdeniz apayrı bir belediyecilikle yoluna devam ediyor. Bu bağlamda başta Bakanımız Murat Kurum olmak üzere, bakanlarımıza, milletvekillerimize, teşkilatlarımızın her mensubuna teşekkürlerimiz sunuyorum. Çünkü bu hizmetlerde tamamının katkısı var” dedi.

BAKAN KURUM: “20 YILDIR VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Konut açılışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Akdeniz’de yaptırdıkları açılışını gerçekleştirdikleri konutlarla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, vatandaşın gönlündeki talepleri gerçekleştirmek için çalıştıklarını belirterek, “Sosyal konutlardan futbol sahalarına, millet bahçelerine, çok amaçlı spor salonlarından yine altyapı projelerine, içme suyu projelerine işte bugün açılışını yapacağımız onlarca eserimize, güneş santrali enerjimizde var ve bun eserlerimize kadar birçok eserimizin inşallah birazdan hep birlikte temellerini atıyor ve bitmiş eserlerimizin de coşkuyla, heyecanla açılışını gerçekleştiriyoruz. Yeni yuvalarımız, sosyal konutlarımız, yatırımlarımız Akdeniz için, Akdeniz’in geleceği için, gençlerimiz için, çocuklarımız için hayırlı olsun diliyorum. Şimdi burada Mersin tarihinin en büyük kentsel dönüşüm, deprem dönüşüm projesini işte davul zurna ile Barış Mahallesi ile Çay Mahallesi ile vatandaşımız ile hep birlikte yapıyoruz. Milletimizin rızasını aldık biz 20 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimiz ile omuz omuza yol yürüyoruz. Hiçbir zaman millete rağmen iş yapmadık. İşte yıllardır burada kangren haline gelmiş, sorun olmuş, problem olmuş mahallemizdeki dönüşümde de yüzde 90 üzerinde anlaşma yaptık. Vatandaşlarımızı mağdur etmedik. Vatandaşlarımıza taşınma yardımı verdik, kira yardımı verdik ve inşallah en kısa sürede aynı Çay Mahallesi’nde olduğu gibi burada da Barış Mahallemizde de inşallah vatandaşımıza verdiğimiz sözleri tutacağız” ifadelerini kullandı.

“İŞİ BİLEN YÖNETİCİLERLE AKDENİZ’İN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ”

Akdeniz ilçesinin siyasete kurban edildiğini, kaderine terk edildiğini belirten Bakan Kurum, “Biz Mersinimizi, Akdenizimizi, tüm ilçelerimizi hassasiyetle imar ediyoruz, inşa ediyoruz ve Akdeniz’in şehrin merkezinde olmasına rağmen maalesef ehil olmayan ellerde heba edilmiş, ideolojik kaygılarla kaderine terk edilmiştir. İşi bilen yöneticilerimizle Akdeniz’in çehresi değişti, Akdeniz köhne bir bölgeden adeta modern, her türlü sosyal donatısı olan, vatandaşlarına en iyi hizmeti götürmeye çalışan anlayışla bu hizmetleri yapmaya gayret gösteriyor. İnşallah yeni yatırımlarla da birlikte Mersinimizin tüm ilçelerinde Cumhur İttifakı’nın gücüyle, vatandaşlarımızın desteğiyle yine bu güzelleştirme projelerini yapmaya, vatandaşlarımızın, gençlerimizin daha sağlıklı, daha yeşil bir Akdeniz’de, Mersin’de yaşamasına devam edeceğiz. Açılışlarımız ve temel atmalarımız da aslında bu kararlığımızın en asil göstergesidir. Şundan emin olabilirsiniz ki; biz Çay Mahallesi’nde en önemli dönüşüm projelerinden bir tanesini yapıyoruz. İnşallah iki ay sonra Çay Mahallesi’ndeki konutlarımızı bitirip, vatandaşlarımıza anahtarlarını teslim edeceğiz. Bizim amacımız, hayalimiz; işin sonunda aziz milletimizin, vatandaşımızın duasını almaktır. Biz vatandaşlarımızın taleplerini hiçbir zaman kayıtsız kalmadık. Çocuklarımızın daha iyi, daha güzel ortamlarda yaşamalarını istedik. Şimdi de vatandaşımıza verdiğimiz sözleri tutmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

BİR MÜJDE DE TOROSLAR’A

Konut töreninde, “Bir müjdeyi daha sizlere iletmek istiyorum” diyen Bakan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız, tüm Türkiye’deki vatandaşlarımızın, şehit ailelerimizin ev sahibi olabilmesi için bir de ‘Sosyal Konut Projesi’ni vatandaşlarımıza müjdeleyeceklerdir. Mersinimizde de bu manada arkadaşlarımız, vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda çalışıyorlar ve ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bu müjdeyi vatandaşlarımızla paylaşacak. Toroslar’da da vatandaşlarımız sosyal konut yapacakları alanlarda çalışma yapacağız ve Toroslar’a da en az 500 tane sosyal konut projesini bugünden müjdelemiş oluyoruz. En kısa sürede bu projemize başlayacağız ve şimdiden oturacak olan kardeşlerimize hayırlı olsun” dedi.