Başarır: “Atatürk’ün ışığı altında yepyeni bir ülke inşa edeceğiz”

Başarır: “Atatürk’ün ışığı altında yepyeni bir ülke inşa edeceğiz” cukurovagazetesi.com

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanlığı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 103’üncü yılında, tüm yurtta coşkuyla kutlandıktan sonra alternatif törenle çelenk sunumu gerçekleştirdi. CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay’ın çelenk sunumundan sonra günün anlam ve önemine dair konuşma yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Biz gençlerimize güveniyoruz, biz gençlerimize inanıyoruz. Çünkü onlar çok güçlü. Onlar bu ülkede kalacak. Umutları, hayatları tekrar inşa edeceğiz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığı, adımları, ruhu arkasında yepyeni bir ülke inşa edeceğiz”


Haber – Mehmet Çetin

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 103’üncü yılında, tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs coşkusunun ardından Cumhuriyet Meydanı’nda alternatif törenle birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanlığı, günün anlam ve önemine dikkat çekti. CHP Mersin milletvekilleri Cengiz Gökçel, Ali Mahir Başarır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Parti Meclis Üyesi Emre Yılmaz, parti üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı törende konuşan Adil Aktay, gençliğin önemine dikkat çekerek, “Vatanına bağlı, kendine güvenen, onuruna sahip çıkan bir halkın emperyalizme karşı bir zaferin ilk adımıdır 19 Mayıs. Bize özgürlüğümüzü, cumhuriyetimizi kazandıran bir büyük mücadelenin, Anadolu ihtilalinin başladığı gündür. Bu halkın özgürlük ve bağımsızlık iradesi karşısında hiçbir güç ayakta kalamaz. Halkın azim ve kararı bütün işgalcilerin, bütün zorbaların üstündedir. 1919 ruhu sonsuza dek yaşayacak, bu ülkenin gençleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sonsuza dek sahip çıkacaktır. Gençlere saygı duymayanların, değer vermeyenlerin bu ülkenin geleceğinde de yeri yoktur. Gençlerin yaydığı umut ışıkları geleceğimizi aydınlatacak, Türkiye güzel günlere gençlerimizin zekasıyla, gençlerimizin cesaretiyle, gençlerimizin mücadelesiyle ulaşacak. Bu inançla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor ve tüm gençlerimize düşlerindeki gibi özgür ve mutlu bir hayat diliyorum” ifadelerine yer verdi.

 

YILMAZ: “MERSİN’E YAYDIĞIMIZ HEGEMONYAYI BÜTÜN ÜLKEYE YAYACAĞIZ”

Günün anlam ve önemine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Emre Yılmaz, gelecek seçimlerde ilk defa oy kullanacak olan gençlerin sayısına dikkat çekerek, “Burada olmamızın bir anlamı var, alternatif tören yapmamızın da bir anlamı var. Gençlik, çok kıymetli bir alan ve bildiğimiz üzere önümüzdeki süreçte 6 milyon 300 bin genç oy kullanacak. Fakat biz gençlere sadece oy deposu olarak, müşteri gözüyle bakan bir siyasi parti anlayışından gelmiyoruz. Biz 38 yaşında Samsun’a çıkan, Bandırma Vapuru’na çıkarken Cumhuriyeti kurmaya inanan ve küçük de olsa bu anlayışı, bu felsefeyi bu memlekete yayan bir liderin parçalarıyız. Bu sebeptendir ki gençliği arkasına alan hiçbir siyasi kudretin yenilmez olduğunu, gençlerin ilerici müttefiklerin tabi müttefiki olduğunu esasen biz Barış Meydanı’nda toplanan binlerce gençten anlamış durumdayız. İşte bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak Mersin’de nasıl bir anlayışı, bu hegemonyayı, bu tahkimi kurduysak, bundan sonraki süreçte de Türkiye’de de bu hegemonyayı kurmak durumundayız” dedi.

 

GÖKÇEL: “DEMOKRATİK BİR DEVLET KURMAK İÇİN VARIZ”

Laik, çağdaş, demokratik bir ülkeyi var etmek için ellerinden gelen gayretin daha fazlasını göstereceklerini belirten CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Bugün öyle bir gün ki; esareti göze alan, saltanatın imkanlarından faydalanmak için Anadolu’yu, İstanbul’u, emperyalistlere teslim eden zihniyete inat, Anadolu’yu özgürleştirmek isteyen ve ülkemizin esaretine son verme mücadelesinde canını ortaya koyarak, arkadaşlarıyla birlikte Anadolu’yu özgürleştirmek için yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bugün Samsun’a 19 Mayıs 1919’da çıkışının 103’üncü yılı. Değerli dostlar aslında bizim şu an itibariyle üzerimize düşen görevi çok iyi irdeleyerek, burada elimizden gelen çabanın da daha fazlasını vermemiz gerekiyor. 19 Mayıs, 23 Nisan aslında bu ülkenin en coşkuyla, en güzel bir şekilde, mutlu ve sevinç içerisinde kutlaması gereken bugünlerde saltanat özentisi içerisinde olanların bu milli bayramları değersizleştirmeye çalıştığı bugünlerde bizler laik, çağdaş, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni var etmek için, elimizden gelenin daha fazlasını yapacağız” şeklinde konuştu.

 

BAŞARIR: “GENÇLERLE BİRLİKTE UMUTLARI, HAYATLARI TEKRAR İNŞA EDECEĞİZ”

Gençlerin ülkeye umut getirdiğini ve gençlerin yepyeni özgür bir ülke inşa edeceklerine güvendiğini belirterek, günün anlam ve önemine dikkat çektikten sonra, mevcut iktidar döneminde alınan kararların kendi iktidarları döneminde değişeceğini söyleyen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, “Bugün önemli bir gün. Kurtuluşun ilk adımının atıldığı gün. Evet, biz çok güçlü bir ülkeyiz. Çünkü atamız; bu bayrağı, bu vatanı gençlere emanet etmiş. Mersin’de Barış Meydanı’nda Büyükşehir’in düzenlediği bir konser vardı ve 50 bin genç vardı o konserde. Büyükşehir Belediye Başkanımız, ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ dediğinde o meydan yıkılmıştı, o meydan Ankara’ya bir mesaj vermişti; ‘Atatürk Havaalanı’na dokunursanız, 5 milyon genç 2023 seçimlerinde İstanbul’u alırız’ demişti. Evet, işte biz bu gençlerle güçlüyüz. Şunu herkes bilsin; bu topraklar, bu vatan, bu memleket, bu bayrak, bu tarih bizim. Bugün değerlerimize dokunduğunu düşünenler şunu çok iyi bilsinler; 19 Mayıs 1919 ruhu devam ettiği sürece, yıktığınız her şeyi tekrar inşa ederiz. Şeker fabrikalarını, demir çelik fabrikalarını, kağıt fabrikalarını, limanları, Atatürk Havaalanını bir değil, 5 kurarız. Çünkü biz Gazi Mustafa Kemal’in evlatlarıyız. Evet, biz gençlerimize güveniyoruz, biz gençlerimize inanıyoruz. Çünkü onlar çok güçlü. Onlar bu ülkede kalacak. Umutları, hayatları tekrar inşa edeceğiz. Çok mutlu bir ülke olacağız ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığı, adımları, ruhu arkasında yepyeni bir ülke inşa edeceğiz. Evet, 19 Mayıs kutlu olsun, 30 Ağustos kutlu olsun, 23 Nisan kutlu olsun, cumhuriyet kutlu olsun” sözlerine yer verdi.

 

ÖZYİĞİT: “ÜLKEMİZİ ÇAĞDAŞ MEDENİYETLER SEVİYESİNE TAŞIYACAĞIZ”

“Evet, tam 103 yıl önce ülkemizin her noktası emperyalistler tarafından işgal edildiği bir zamanda, Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıkarak, bir başlangıca imza attı, o başlangıç bir kutup yıldızı oldu, kurtuluşun, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kutup yıldızı oldu” diyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Cumhuriyeti hakkettiği yere taşıyacaklarını belirterek, “Vatanseverler ve esaret altında yaşamak istemeyenler, o kutup yıldızını takip etti ve bugünkü Türkiye Cumhuriyetini var ederek, bizlere, gençliğe emanet etti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘her şeyimizi gençliğe emanet ediyoruz’ dedi ve kurduğu bu büyük Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet o çizgide, Atatürkçü laik çizgide ve emperyalistlere karşı daima dik durarak, bağımsız bir şekilde yaşatmak üzere gençliğe bu görevi verdi. Bizler, aslında biraz boynumuz bükük; olması gereken yerde olmadığını bildiğimiz bir cumhuriyeti yaşıyoruz. Onun için görev ve sorumluluğumuz yüksek. Yaşımız ne olursa olsun, o güzelim ülkeyi Ortadoğu karanlığına çekmek isteyen anlayışa karşı hep birlikte mücadele edeceğiz ve o büyük değerle kurulmuş çağdaş medeniyet seviyesine taşınması görev olarak verilmiş, güzelim ülkemizi en şanlı elbisesiyle, en güzel noktaya taşıyacağımıza olan inancımızı belirtiyor, bu yapılan son alternatif tören olmasını diliyorum” diye belirtti.

 

SEÇER: “BUGÜNDE MİLLETİN YURDU EMPERYALİSTLERDEN TEMİZLENDİ”

Alternatif törende son olarak söz alan Mersin büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, yapılan son alternatif tören olması temennisinde bulunarak, “Cumhuriyet tarihimizin önemli bir günü.  19 Mayıs 1919 birçok şeyi ifade ediyor. Atatürk’ü anıyoruz, gençlerimizi konuşuyoruz ama bugünler o günlerden yazılmaya başlandı. 19 Mayıs kurtuluşun ilk adımının atıldığı gün. Bunun yanında kurtuluş sonrası savaş meydanlarında kazanılan zaferin milli egemenlikle taçlandırıldığı günlerin başlangıç noktası 19 Mayıs 1919. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletin yurdunu emperyalistlerden temizlerken, diğer taraftan sarayın saltanatına son verdi.  Onun çok değerli ve önemli. Törenleri izlerken çok üzüldüm, çocukluğum aklıma geldi, çocukluğuma gittim. 19 Mayıs’ları hatırladım, kocaman stadyumlarda bütün bir halkın, bütün öğrencilerin iştirak ettiği gösteri yaptığımız sıcağın altında keyifle biraz sıkılarak biraz yorularak ama övgüyle kutladığımız 19 Mayıs’lar aklıma geldi. Bu son alternatif kutlamamız olacak ama böyle dar kutladığımız son bayram olacak. Buna canı yürekten inanıyorum. Neden inanıyorum, neden özgüvenli güvenli konuşuyorum. Çünkü çalışıyoruz” dedi.

 

“MERSİN’İ BİR GENÇ KENTİ YAPMAK İSTİYORUZ VE YAPIYORUZ DA ÇALIŞIYORUZ”

Gençlerin ülke içindeki konumuna dikkat çekerek, CHP olarak gençlerle birlikte çalıştıklarını ve çalışacaklarını belirten Seçer, “Çünkü gerçek manada gençlerle beraberiz. Sözde değil, lügatta değil, özde beraberiz. Mersin’i bir genç kenti yapmak istiyoruz ve yapıyoruz da çalışıyoruz. Çünkü Mersin genç bir şehir. Gençlerimiz pırıl pırıl, konser alanında 50 bine yakın gencimiz orada bir arada hiçbir etnik fark gözetmeden, hiçbir siyasi fark gözetmeden, hiçbir ekonomik fark gözetmeden bir aradaydı. Biz böyle bir Türkiye’nin azami ile çalışıyoruz. İnsanları bir arada tutmak kardeşçesine, birlik içerisinde, beraberlik içerisinde ülkemizi sadece burada değil tüm dünyada saygın bir ülke yapabilmek için çalışıyoruz. Ayrıca 31 Mart çok önemliydi. Şükür ki bugün Türkiye’de çok önemli şehir var, çok önemli bir nüfus ekonominin üçte ikisini yöneten anlayış Mustafa Kemal izinden giden anlayış. Çalışacağız, çok çalışacağız kavga etmeyeceğiz, el ele tutuşacağız teferruatları görmeyeceğiz, hedefe kilitleneceğiz. Hedefimiz belli bayrağımızın altında Atatürk yolunda çağdaş, bağımsız, demokratik bir Türkiye yapacağız. Bayramınız kutlu olsun” diye ekledi.