Seçer: “MESKİ’nin yatırım grafiği hep yukarı yönde”

Seçer: “MESKİ’nin yatırım grafiği hep yukarı yönde” cukurovagazetesi.com

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı Birinci Birleşimi gerçekleştirildi. MESKİ’nin 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldikleri günden beri yatırım grafiklerinin yukarı yönde olduğunu belirtti.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı Birinci Birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. MESKİ’nin vizyon projelerinin sunulduğu meclis toplantısında Seçer, yatırımların devam edeceğini belirtti. Vizyon projelerinin yansıtıldığı slayt gösterisinde, tesislerin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin tamamına yakınının içme suyu depoları üzerine inşa edilen çevreci ve ekonomik güneş enerjisi santrallerinden karşılandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi; “Tesislerimizde oluşan arıtma çamurlarından 5 bin 300 hanenin bir yıllık enerji kullanımına eş değer elektrik üretiyor, tesislerimizin elektrik ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tesislerimizde kullanmak üzere satın aldığımız 45 jeneratörümüz himayesinde elektrik kesintisinden kaynaklanan su kesintilerini ortadan kaldırdık, su arzı ve içme suyuna ulaşımı sürekli hale getirdik. Yerel yönetimler tarihindeki en büyük çevre projelerinden bir tanesiyle Karaduvar Atık su Tesisimizde denize bırakılan arıtılmış suyun günlük 96 metreküplük bir kısmı Şişecam Mersin Soda Fabrikası tarafından geri dönüştürülecek, suyumuz ve doğamız korunmuş olacak. Yüzeye çıkmayan arızaları teknolojik cihazlarla tespit ederek, sudaki kayıp ve kaçakları asgari düzeye indiriyor, su kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanıyoruz.”

“SUYUMUZA KALİTE, DOĞAMIZA DEĞER KATIYORUZ”

Slayt gösterisinde Türkiye’nin en büyük 3’üncü filosu olma özelliğindeki araç filosuna çevreci ve modern araçları dahil edildiğini, hizmet kalitesinin yükseltildiği kaydedilerek, “Uluslararası kalite standartlarına uygun laboratuarlarımızdaki yeni cihazlarla analizini yaptığımız su değerlerinin sayısını yüzde 40 artışla 90’a çıkararak, izlem gücümüzü arttırıyor, suyumuza kalite, doğamıza değer katıyoruz. Altyapı çalışmalarımız esnasında kaçınılmaz olarak tahrip olan yolları kendi imkanlarımızla anında düşük maliyetle onarıyoruz. Merkezimizde stok tüketim malzemelerini uygun koşullarda saklıyor, sevkini ve gerçek zamanlı takibini kolaylaştırıyor ve maliyetten tasarruf sağlıyoruz. Kanal görüntüleme ve kombine aracımız sayesinde kanalizasyon ve yağmur suyu şebekelerinin görüntülenmesi, noktasal arıza tespiti kazısı ile temizliği çok daha ucuz ve kolay. Yağışlı havalarda sıkıntılı bölgelerde yaşanabilecek taşkın, su baskını gibi durumların tespiti amacıyla tetkik ve keşif ekiplerimiz daima görev başında” denildi.

“DAHA HIZLI HİZMET, DAHA HIZLI MEMNUNİYET”

Modern su yatırımlarının aktarıldığı meclis toplantısında, toplamda1 milyon 355 bin metrekare içme suyu hattının tamlandığını ve 12 projenin de planlanma aşamasında olduğu belirtilerek, “2019 yılında hizmet binamıza gelen bir abonemizin ortalama bekleme süresi 35 dakika, işlem süresi 25 dakikaydı, bu süreleri ortalama 5 dakika bekleme, 15 dakika işlem süresi olacak şekilde geliştirdik. 65 yaş üstü ve özel gereksinimli vatandaşlarımızın talep etmesi durumunda hizmet aracımızla adrese giderek, tüm işlemleri yerinde yapıyoruz. Hızla gelişen ve değişen Mersin’in sakinlerinin su ve kanalizasyon işleriyle ilgili talep, şikayet ve önerilerine aynı hızla çözüm sağlıyoruz. Şubelerimize gelmeye gerek kalmadan, tüm işlemlerimize e-devlet üzerinden ulaşabiliyor, her yerden işlem yapılabiliyor. Kaynaklardan musluklara, Akdeniz’in açıklarından Toroslar’ın doruklarına kadar temiz, kaliteli, doğa dostu, modern su yatırım projeleri; 1 milyon 355 bin metrekare içme suyu, 282 bin metre kanalizasyon alt yapısı, 131 bin metre yağmur hattı ile 1 milyon 766 bin metre altyapı çalışmasını tamamladık ve 13 projemiz devam etmekte” denildi.

TAT: “MESKİ’NİN YAPMIŞ OLDUĞU ÇALIŞMALAR YETERLİ OLUYOR MU?”

MESKİ’nin yapmış olduğu çalışmaların mevcut nüfusa yeterli gelip, gelmediği hakkında endişelerini dile getiren Meclis Üyesi Mahmut Tat, “MESKİ faaliyetlerini içeren kitapçığı incelediğimizde kurumun elinden geldiği kadar teknik anlamda çalışmalar yapmıştır. İçme su boruları, kanalizasyon çalışmaları, yağmur su şebekeleri ile ilgili faaliyetleri metre metre, bölge bölge, ilçe ilçe görmekteyiz. Devam eden işlerini de gördük. Fakat 16 bin kilometre kareye sahip Mersinimizde bütün şehir olmamızdan sonra bütün köy muhtarlarının devam ettirdiği ilçe belediyelerimizin, belde belediyelerimizin sorumlu olduğu; Tarsus ve ilçe belediyelerimizin de ortak kullandığı şebekelerle birlikte bütün bu faaliyetler MESKİ de toplanda yük ağırlaştı, eldeki olan arıtmalar, şebekeler, su depoları bölge ihtiyacına yeterince cevap verebiliyor mu? Maalesef veremediğini gördük, sıkıntılar vardı bunlar aşılmaya çalışılıyor. Artan nüfusumuz var. Özellikle yaz aylarındaki artan nüfusumuz mevcut iç ve dış göçlerle, yurt dışı göçleriyle birlikte şu anda tespit edilen rakamın üstünde bir yaşantı var” ifadelerini kullandı.

“KANALİZASYONLA İLGİLİ MAALESEF ARZULADIĞIMIZ YERDE DEĞİLİZ”

Kanalizasyon yapısında Mersin’in istendiği ve arzulandığı seviyede olmadığını öne süren Tat, “Elimizdeki şebekelerle elde ettiğimiz ve insanlarımıza ulaştırdığımız sularla ilgili gerek şebeke değişimleri gerekse yeni su şebekelerinin yapılması ile ilgili ve özellikle de ham su elde edeceğimiz ham su kaynaklarımızın bundan sonraki ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek mi? cevap almak isteriz. İstiyoruz ki insanımızın yaşadığı her nokta da bu tip teknolojiyi uygulayarak insanlarımızın daha rahat yaşayabilmesi, temiz bir çevrede hayatını sürdürebilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Sudaki kaçağı önleyerek düşüreceğimiz maliyetle vatandaşımıza daha ucuz su temin etmeye çalışmış olacağız. Su fiyatlarında zam yapılması hatta gerekirse indirim yapılmasının önünü açacaktır” şeklinde konuştu.

AKTAN: “ARITMANIN TAMAMLANMASINI GÖNÜLDEN ARZ EDİYORUZ”

MESKİ’nin yaptığı çalışmalarının gerisinde sürekli eksikliklerin kaldığını dile getiren Meclis Üyesi Ferat Aktan ise, “Kanalizasyon ve arıtma ile ilgili kimseyi suçlamak istemiyorum. Yaklaşık 7 yıldır kanalizasyon bekleniyor. Kanalizasyon tamamlandı arıtması MESKİ genel müdürümüzün de bildiği gibi tamamlanamadı. Sadece mesele kanalizasyonun devreye alınmasından ziyade bunlar yapılamadığı için asfaltımız delik deşik. Çünkü kaza çalışmalarında mutlaka bir arıza oluşacak ve nedenle de yapamayacağız. Aynı şekilde kaldırımlarımızın tüm parkelerinin almamıza rağmen yine yapamıyoruz. Çünkü yarın oralarda kazı çalışması başlayacak yaptığımız iş boşuna gidecek.  Kanalizasyon tamamladı, arıtmanın da tamamlanmasını gönülden arz ediyoruz. Tabi ki MESKİ genel müdürlüğümüzce de daha ekonomik yapılma taraftarında oldukları için belirli çalışmalar yapıyorlar ancak; her yapılacak işin önünde bir sıkıntı var. Şu anda en sıkıntısız olan nokta bizim de daha önce gösterdiğimiz, belirttiğimiz noktadır. Biraz kazı masrafından dolayı yaklaşım olmuyor zannedersem. İnan ki biz kendi makinelerimizle o kazayı tamamlayabiliriz gerekli çalışmalar tamamlanırsa da bu arıtma devreye alınır. Dolayısıyla da arıtma devreye girer.  Çünkü kamyonlarımız Atık suyu çekiyorlar ama bin bir zorlukla çekiyorlar.  Çünkü yollar çok sıkıntılı, tekerleklerde patlaklar oluşuyor ve her gün yetişmek mümkün değil” dedi.

SEÇER: “MERSİN’E AYRILAN BÜTÇE, KAYITLI OLMAYAN NÜFUSA DA AYRILIYOR”

Mersin’in nüfus yapısına değinen Seçer, Mersin’e ayrılan bütçenin 1 milyon 900 bin kişiye göre ayarlandığını ama 2 milyon 300 bin kişiye harcandığını kaydederek, “Yasal sorumluluk 1 milyon 900 bin kişi için var. Bunun da farkındayız herhalde. Onun için sistem çöküyor, sistem kaldırmıyor, içme suyu yetersiz kalıyor. Bunları arttırmak durumundayız. Mut İşletme Müdürlüğünden gelen rakamlara göre ortalama çözüm süresi 19 saat. Gülnar, 22 saat ve geçmiş aylara göre de iyileşme var” dedi.

“TL BAZINDA ÖDEDİKÇE BORCUMUZ ARTIYOR”

Meclis üyesi İsmail Yerlikaya’nın, ön görülen 17 milyon 500 bin iken, gerçekleşme 41 milyon 339 bin lira olmuş olması konusunu sorması üzerine cevap veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Kur farkından kaynaklanmakta. 52 milyon Euro borç ve 67 milyon Euro da dış kredi ve geldiğimizde toplam 119 milyon Euro devir almışız. Yatırımlarımız da devam ediyor; yaklaşık olarak 533 milyon TL yani 33 milyon Euro borcumuz var. Görüldüğü gibi biz bunun 34 milyon 492 bin Euro’sunu ödemişiz ama fıkra gibi olan bu; hala daha 32 milyon Euro, 446 milyon borcumuz var ve 2019’da 421 milyon TL bazında ödememize rağmen şu anda 522 milyon TL’ye çıkmış, çünkü döviz artmış ve artıyor ve geldiğimiz nokta TL bazında kurumumuzun 533 milyon, Euro bazında 32 milyon 446 bin Euro borçluyuz. Ama Euro olarak aldığımız borç 119 milyon 294 bin iken şimdi 65 milyon Euro’dur” sözlerine yer verdi.

“HEDEFİMİZ, BÜTÇENİN YARISINDAN FAZLASINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRMEK”

Yatırımların toplam bütçeye oranına dair değerlendirmelerde bulunan Seçer, “2019’da yönetime geldik, bir önceki yıl bütçe yapılmış, yatırım programı belli. Toplam yatırımların bütçeye oranı yüzde 27. Yani her yüz liralık bütçenin 27 TL’si yatırım, 2020 yılında bu rakam yüzde 30’a çıkmış, 2021 yılında yüzde 40’a çıkmış ve bu yılda yüzde 51’i hedeflemişiz. Gelecek yıl yüzde 53 ve görev süremizin 5’inci yılı olan 2024’te de yüzde 56 hedefliyoruz. Grafiğimiz sürekli olarak yukarı yönde seyir halinde. Bizim kasım ayından nisan ayı sonuna kadar da ortalama fiyat artışlarımız yüzde 70 civarlarında, yüzde 125 civarında olan da var, yüzde 13 olan da var. Yatırımlarımız 2019 yılının 4’üncü ayından 2022 yılının 4’üncü ayına kadar tamamlanan yatırımlarımızın miktarı 960 milyon lira. Devam eden yatırımlarımız 961 milyon lira, devam eden yatırımlarımızın bu yılki ödeneği ise 770 milyon lira, planlanan yatırımlarımızın kalan süremizde 2 milyar 713 milyon lira ve buna ayırdığımız bu yılın ödeneği 367 milyon lira ve toplam yatırım tutarımız 4 milyar 635 milyon lira beş yılda” şeklinde konuştu.