Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ kapsamında Gülnarlı üreticiler bu yıl da atalık tohumları toprakla buluşturdu. Girdi maliyeti ve zirai ilaç desteği sunulan projede; Bereket, Dayıcık ve Şeyhömer Mahallelerinde bin 380 kilo nohut tohumu, 23 üretici tarafından 115 dekarlık alana ekildi. Atalık tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan proje, üreticilere de kazanç sağlıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticiye kazanç sağlayan ve yerel ürünlerin yerinde korunmasını destekleyen projelerini sürdürmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ kapsamında Gülnarlı üreticiler bu yıl da atalık tohumları toprağa ekti. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde yürütülen çalışmada; Gülnar’da 23 üretici, 115 dekarlık alanda 1380 kilo atalık nohut tohumunu toprakla buluşturdu. Bereket Mahallesi’nde 8, Dayıcık Mahallesi’nde 9 ve Şeyhömer Mahallesi’nde 6 üretici destekten faydalandı. Büyükşehir, bu yıl da üreticiye girdi maliyetleri ile birlikte zirai ilaç desteği sağladı. Projenin devamında üreticinin elde edeceği ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantili olacak.
“ATALIK TOHUMLARIN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI SAĞLIYORUZ”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nde ziraat teknikeri Ali Karakış, projenin detaylarını anlatarak, “Projemizden faydalanan üreticilerimizin tohum ve zirai ilaç girdilerini Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Bunun dışında üreticilerimizin üretmiş oldukları nohutlara Mersinden Kadın Kooperatifi aracılığıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantisi veriyoruz. Bu sene projemizin 2’nci yılındayız. Uygulamış olduğumuz proje sayesinde; atalık tohumların üretim alanlarını çoğaltıyoruz, üreticilerimize ekonomik kazanç sağlamış oluyoruz ve kaybolmaya yüz tutmuş atalık tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz” dedi.
“TOPRAKLARIMIZ İŞLENMİŞ OLDU”
Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Atalık nohudumuz bizim yıllardır yetiştirdiğimiz bir nohut. Önceleri kamyon kamyon satılan bu nohutlarda şimdi verim düşüklüğü oldu. Başkanımız sayesinde bu nohudumuzu toprakla buluşturduk. Mahallemizde 8 vatandaşımıza nohut ve ilaç desteği ile katkıda bulunuldu. Topraklarımız işlenmiş oldu” diye konuştu.
“TÜKENMEKTE OLAN NOHUDUMUZU BÜYÜKŞEHİR’İN KATKILARIYLA TOPRAKLA BULUŞTURDUK”
Üreticilerden Mesut Tıraş, nohut üretimini yeniden yapabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Belediyemizin yaptığı bu hizmet bize çok iyi geldi. Yıllar önce bu nohudu ekiyorduk. Hatta birbirimizden borç para alırken bile ‘nohudu satınca veririz’ diyorduk. Şimdi tükenmekte olan bu nohudumuzu yeniden Mersin Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla toprağımızla buluşturduk. Geçen dönem de yaptık. İlacımızı, tohumumuzu verdiler. Allah razı olsun Belediyemizden. Memnunuz. Allah izin verirse, bu sene de ekeceğiz” diye konuştu.
“BİZ ÜRETİCİ OLARAK BU DESTEKLERDEN MEMNUNUZ”
Üreticilerden İsmet Şen de kendilerine sunulan desteklerden dolayı memnuniyetini ifade ederek, bu yıl da atalık nohut tohumları ektiklerini söyledi. Şen, “Böyle destek olursa üreticiler biraz daha üzerine düşer. Memnun kalır. Tüm köylüler üretime destek verir. Biz üretici olarak bu desteklerden memnunuz. Bu destek köylülerin üretimini de artırıyor” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)