Akdeniz Belediyesi ile Toros Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen ‘Gebelik ve Kadın Sağlığı Projesi’ kapsamında, ‘Sağlıklı Gebelik, Mutlu Annelik’ konulu eğitim programı düzenlendi. Anne adaylarından yoğun ilgi gören ve 2 gün sürecek olan eğitim her ay tekrarlanacak.
Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi iş birliğinde, kadın sağlığı sorunları, doğum öncesi, doğum ve sonrası, aile planlaması gibi konularda farkındalık sağlamak, bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla ‘Sağlıklı Gebelik, Mutlu Annelik’ sloganıyla Kadın Sağlığı ve Gebelik konulu eğitim programı başlatıldı. Belediye konferans salonunda düzenlenen programa Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Özcan Arslan, akademisyenler ile aralarında hamile olan anne adaylarının da yer aldığı birçok kişi katıldı.
“SAĞLIKLI GEBELİK DÖNEMİ, SAĞLIKLI ANNE VE ÇOCUK DEMEKTİR”
Programın açılışında konuşan Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Özcan Arslan; projeyi çok önemsediklerini belirtti, programa gösterilen yoğun ilgi nedeniyle kadınlara teşekkür etti. Prof. Dr. Özcan; “Anne adaylarının sağlıklarına göstermiş olduğu özen ve sürdürdükleri gebelik ve annelik dönemi, hem kendileri hem de çocuklarının sağlıklı ve mutlu olmalarında çok etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bizler de bu eğitimler ile gebe adaylarının ve gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasına ilişkin bilgi edinmelerini ve bu bilgilerini davranış ve tutumlarına yansıtmalarına sağlamayı amaç edindik” dedi.
“MUTLU KADIN, MUTLU AİLE; MUTLU AİLE, MUTLU TOPLUM DEMEKTİR”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak konuşmasında, “Gebelik doğal bir süreç ama yılların tecrübesi ile öğrenilen şeyleri tıp ile birlikte verdiğimizde, belki de farkında olmadığımız birçok hatanın da önüne geçeceğiz. Hem kendi hem de çocuğun sağlığını ciddi manada etkilemiş olacağız. Toplantımızın faydalı olacağına inanıyorum. Eğitim programına katılan tüm akademisyenlerimize ve Toros Üniversitemize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Sosyal, kültürel ve mesleki alanda Akdenizli kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıklarının altını çizen Gültak şöyle konuştu; “Kadınlara gerçekten güveniyorum. Mutlu kadın, mutlu aile, mutlu aile mutlu toplum, mutlu bir toplum da mutlu devlet demek. Dinimizde, örf ve âdetimizde de kadın her zaman kutsaldır. Annelerin hakkı ödenemez. Göreve geldiğimiz günden beri kadınların, eğitim ve hayatın tüm alanlarına katılımına büyük önem veriyoruz. İlk işlerimizden biri kadın kooperatifi kurmak oldu. Şimdi kendilerine tahsis ettiğimiz yerde üretiyor, satıyor ve çok mutlular. Yaklaşık 710 kadının 4 buçuk milyon liranın üzerinde kredi almasını sağladık. İşlerini büyüttüler, farklı işlere atılarak hayata katıldılar.”
“HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK VE EĞİTİM”
Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz de konuşmasında, “Her şeyin başı sağlık, her şeyin ilacı eğitim. Bu anlamda üniversitelerimize çok büyük görevler düşüyor. Başkanımız Sayın Gültak’ın da hayata geçirdiği projelerle, gerek şehircilik gerekse de eğitim projeleri ile adından söz ettirdiğine söylememe gerek yok. Rüştünü ispat etmiş bir başkanımız, kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri ile de ülkemizdeki tüm metropol ve büyükşehirlere örnek olan bir yöneticimiz” dedi. Toros Üniversitesi’nde danışma kurulları oluşturduklarını kaydeden Prof. Dr. Arıöz; “Üniversitemizin sanayi ile olan iletişiminde çok ileri bir noktadayız. Onların önerdiği dersleri, üniversitemizde ve bölümlerimizde açıyor, derslerimizi de ona göre işliyoruz. Açıkçası bunun sonucunda bizim işsiz öğrencimiz, işsiz mezunumuz yok” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ KURACAĞIZ”
Akdeniz Belediyesi’nin de paydaşları arasında olduğu, zeki ve üstü yetenekli çocukların tespit edilerek Bilim Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) yönlendirildiği projeye de değinen Prof. Dr. Arıöz, Toros Üniversitesi bünyesinde, BİLSEM’li çocuklarla birlikte bir ‘Çocuk Üniversitesi’ açacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Arıöz, “Çocuklarımızın fikirlerini hayata geçirmiş olacağız. Onların fikirlerini aslında ilerleyen zamanda 20 yıl süre ile patent konunu gereği, koruma altına almış olacağız”
PROGRAM HER AY TEKRARLANACAK
Açılış konuşmalarının ardından Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin; “Gebeliğin planlanması, gebelikte meydana gelen değişiklikler, gebelikte riskli durumlar, gebelikte beslenme, egzersiz ve hareketler, gebelikte psikolojik değişiklikler” konularında yaptığı sunumlara geçildi. İki gün sürecek olan ve her ay tekrarlanacak eğitim programı ile Akdenizli anne adaylarının hamilelik süreçlerini sağlıklı ve bilinçli geçirmeleri hedefleniyor. (Haber Merkezi)