Çelkonsan Makina Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Akbulut, mevcut yatırımları, gelecek hedefleri ve sektör hakkında bilgiler verdi. Akbulut, “Yurtdışındaki elektrik santrallerinin ekipmanlarını; filtreler, fanlar, basınçlı kaplar gibi teknik ürünler üretiyoruz. Bu sene araba fabrikalarını da portföyümüze ilave ettik. İlk olarak Tesla’ya bir iş yaptık, sonrasında Volvo ve BMW’ye ürün verdik. Direk olarak araçlar ile ilgili değil ama üretim yapılan fabrika kurulumlarına geliştirdiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz” dedi.
Çelkonsan Makina Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Akbulut, sektör hakkında gazetecilere bilgiler verdi. Akbulut, eğitim hayatından bahsederek, “İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 2013 yılında mezun olduktan sonra Türk Hava Yolları Teknik birimlerinde görev yaptım. Sonrasında Çelkonsan’da görevime başladım ve 2014 yılından bu yana da görevimi devam ettiriyorum. Çelkonsan’da yurtdışı yatırım ve üretimden sorumlu müdürüm. Tam anlamıyla bir aile şirketiyiz. Babam, amcam, ablam ve ben yönetim kadrosunu oluşturuyoruz. Çelkonsan aile şirketi olduğu için çocukluğumuzdan bu yana zaman bulabildiğimiz her dönemde iş yerine gelerek yapılan çalışmalara katkı sunmaya özen gösteriyorduk. Aynı zamanda da iş hayatının dinamiğini yakalamaya çalışıyorduk. Ama resmi olarak da 2013 yılında okulumun bitmesi ile iş hayatına tam zamanlı başlamış oldum” şeklinde konuştu.
“ŞİRKET POLİTİKASI OLARAK İNSANLARA KARŞI HER ZAMAN ŞEFFAF OLMAYI TERCİH EDİYORUZ”
Ailesinin iş hayatına katkılarını anlatan Akbulut, “Babam Cemalettin Akbulut’tan çok şeyler gördük, öğrendik. Onun deneyimlerini bizlerle paylaşması benim için en önemli öğreti oldu. Babamın bize öğrettiği en önemli detay ise, şartlar ne olursa olsun insanın dürüstlüğünü kaybetmemesi. Yalan söylememek, herkese karşı dürüst olmak, saygıyı hiçbir zaman elden bırakmamak. Zaten bunları yaptığınız zaman, işinize de sahip çıkıyorsanız sonrası kendiliğinden geliyor. Şirket politikası olarak insanlara karşı her zaman şeffaf olmayı tercih ediyoruz. Büyüklerimiz bunu bugüne kadar sürekli uyguladıkları için, biz de 2. kuşak olarak bu hususlara çok dikkat ederek çalışıyoruz” sözlerini kullandı.
“TESLA’YA BİR İŞ YAPTIK, SONRASINDA VOLVO VE BMW’YE ÜRÜN VERDİK”
Şirketlerinin mevcut yatırımları ve gelecek hedefleri hakkında konuşan Akbulut, “Şirketimiz makine ve ekipmanlarının üretimini yapıyor. Günlük hayatta çok görülmeyen, son kullanıcıya hitap etmeyen ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Genellikle yurt dışına ihracat yapıyoruz. Özellikle enerji sektöründe ciddi bir çalışmamız mevcut. Yurtdışındaki elektrik santrallerinin ekipmanlarını; filtreler, fanlar, basınçlı kaplar gibi teknik ürünler üretiyoruz. Bu sene araba fabrikalarını da portföyümüze ilave ettik. İlk olarak Tesla’ya bir iş yaptık, sonrasında Volvo ve BMW’ye ürün verdik. Direk olarak araçlar ile ilgili değil ama üretim yapılan fabrika kurulumlarına geliştirdiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz. Mesela BMW’nin elektrikli arabalar için batarya tesisinin kurulumunda yer aldık. Avusturyalı partner bir firmamız daha var, onlar robotik işlerini hallediyor, biz mekanik işlerini hallediyoruz. Otomotiv sektörü için saatler bile çok önemli. Bundan dolayı da plan programa çok önem vermemiz gereken teslimatlar bunlar. Projeyi bazen biz çiziyoruz, bazen de müşteri veriyor. Sonuç olarak çelik ile ilgili aklınıza gelebilecek her şeyi üretebiliyoruz” diye konuştu.
“TESLA GİBİ DÜNYA DEVİ BİR MARKA İLE ÇALIŞMAK BİZİM İÇİN DE ÖNEMLİ BİR KONU”
Otomotiv sektöründe yaptıkları ihracat ile ilgili bilgiler aktaran Akbulut, “Tesla’nın ürünlerini ABD’de Teksas’a yolluyoruz mesela. Houston’da bir fabrikaları var. Bu teklif bize ilk geldiğinde şirketimiz adına heyecanlandırıcı ve gurur verici bir üretim oldu. Tesla gibi dünya devi bir marka ile çalışmak bizim için de önemli bir konu. Çalışma stilleri normal müşteriye göre çok farklı. Bizden alacakları ürün için uçak yollamayı bile düşündüler. Zamanın onlar için ne derece önemli olduğunu o zaman anladık. Şimdi Tesla’nın Almanya’da Berlin’de yapacakları yatırım için üretim yapıyoruz. Volvo’nun yine ABD’deki yatırımına ürün gönderdik. BMW’nin ise Almanya Leipzig’deki yeni nesil araçlarını üreteceği fabrikaları için çalışmalarımız devam ediyor. Araç üretimi noktasında değil, fakat araçları üretecek hatların kurulumunda katkı sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“DENİZ DALGALARINDAN ELEKTRİK ÜRETMEK GİBİ BİR AR-GE PROJEMİZ VAR”
Yeni bir Ar-Ge projeleri olduğunu belirten Akbulut, “Üniversite ile birlikte yürüttüğümüz bir proje. Buradaki amacımız ise deniz dalgalarından elektrik üretmek. Mersin’de bir yer arıyoruz şu an, dalgalı bir konumda olan bir yere ürünümüzü koyarak test etmek istiyoruz. Yaklaşık 1 metrelik dalgada çok iyi verim alabileceğimizi düşünüyoruz. Şu an prosedürleri tamamlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda TÜBİTAK destekli bir proje. Patentini aldığımız bu ürünün verimliliğini test ediyoruz şu an. Eğer ciddi bir verim alınabilirse bu ürünümüzün de ihracata katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.
“SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU KALİFİYE ELEMAN”
Sektörün geleceği ve firma olarak kendilerinin sektöre kattıkları katma değerlerden bahseden Akbulut, “Eğer katma değerli ürünler üretebiliyorsanız sektörün geleceği çok açık. Fakat normal, sıradanlaşmış ürünler üretiyorsanız şirket olarak çok başarılı olabileceğinizi düşünmüyorum. Sektörün en büyük sorunu kalifiye eleman. Kalifiye, yetişmiş, işin bilincinde olan insanı bulmak çok zor. Yetiştirdiğiniz elemanlar ise yurtdışında bir proje bulduğu zaman maaşını dolarla alacağı için orayı tercih ediyor. Yeni mezunlar genel olarak masa başı iş istiyorlar. Almanlar mühendisliklerini ihraç ederken 1’e 10 katıp ihraç ediyorlar. Biz ise işçilik yapıyoruz; bundan dolayı da 1’e mal ettiğimiz ürünü en fazla 1,2’ye satabiliyoruz. Ülke olarak katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Bizim sektörümüzde çok fazla robotlaşma da olmuyor. Belli bir yerden sonra insan gücüne muhtaçsınız. Bunun için de sektörün mutlaka yetişmiş iş gücüne, kalifiye elemana ihtiyacı oluyor. Yurtdışında olduğu gibi ilkokulun ardından öğretmenlerin vereceği raporlar ile öğrencilerin yönlendirilmesi gerekiyor” diye belirtti.
“GENÇLERE VEREBİLECEĞİM EN ÖNEMLİ TAVSİYE YABANCI DİL ÖĞRENMELERİDİR”
Akbulut, teknik okullar ile en alttan öğrencilerin kalifiye eleman yetiştirilmesinin önemine değinerek, “Bu noktada çocukları da dinlemek gerekiyor. 5 kere üniversite sınavına giren gençlerimiz var. Bu gençlerimizi yapabilecekleri mesleklere yönlendirmek çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Gençlere verebileceğim en önemli tavsiye yabancı dil öğrenmeleridir. Teknik personel alımlarında bizim en çok dikkat ettiğimiz konu yabancı dil bilip bilmediği. Evet hangi üniversiteyi bitirdiğine, nereden mezun olduğuna dikkat ediyorsunuz fakat yabancı dili olup olmadığına çok dikkat ediyoruz. Yurtdışından gelen bir müşteri ile iletişim kurabilecek bir personel her zaman öne geçiyor. Şu an dil deneyimin önünde. Eğer kişinin potansiyeli varsa deneyime değil dile bakıyoruz. Hem mühendise işi teslim edip, hem de yanına tercüman tutmaktansa yabancı dili iyi olan bir mühendis ile çalışmayı tercih ederiz. Mail atarken bile yabancı dil şart. Hatta bir değil, birden fazla dil biliyor olması büyük avantaj. Ben şahsen Rusça öğrendim. İşimizi yürütmek için mecburen öğrenmek zorunda kaldım. İngilizce ve Rusça bence şu an dünyada öğrenilmesi gereken en önemli dillerden. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı.? Biz üretici olarak ekonomik istikrardan yanayız. Döviz kurlarının stabilleşmesi bizim açımızdan büyük önem taşıyor. İkinci önemli konu ise kalifiye eleman yetiştirmek adına devletin yapabileceği çalışmalar. Biz bu konuya kendi adımıza çözüm üretebilmek için Çelkonsan içerisinde Üçüncü Okul adını verilen bir çalışmayı başlatmayı düşünüyoruz. Daha önce denenmiş fakat önemli sonuçlar alınamamış. Üniversiteden mezun olan elektrik, inşaat, makine mühendisi mezunlarına yönelik bir program hazırlayarak üniversitede verilmeyen pratik eğitimi burada vermeyi planlıyoruz. Önce anlatımlar ile sonra uygulama ile işin pratiğini bu gençlerimize yansıtmaya çalışacağız. Sonuç olarak ise eğitimi başarı ile tamamlayanları istihdam etmeyi düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.