Kızıltan: “Rusya’nın bu tehdidi uzun sürmeyecektir”

Kızıltan: “Rusya’nın bu tehdidi uzun sürmeyecektir” cukurovagazetesi.com

Rusya, düşen para biriminin değeri korumak adına doğalgazı ancak kendi para birimi olan Ruble ile satılacağını belirtmesi üzerine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Rusya Avrupa’ya ve dünyaya doğal gaz gibi hayati bir ürün sattığı için ve herkesin buna ihtiyacı olduğu için elinde bir koz var gibi görünüyor ama Rusya’nın da bu tehdidi uzun süre devam ettirecek ekonomik gücü yok, vanaları kapatırsa kendisi de zarar görür” dedi.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,Rus doğalgazını ruble olarak ödemesi gerektiğini belirten bir kararnameyi imzaladığını duyurarak, “1 Nisan'dan itibaren yabancı alıcılar doğalgaz ödemelerini ruble ile yapmak zorunda” dedi. Bu ödemelerin yapılmaması durumunda doğalgaz satışının durdurulacağının açıklanmasının ardından konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Rusya’nın doğal gaz ödemelerini Ruble ile yapılmasını şart koşması, Rusya’nın uluslararası ticarette karşı karşıya kaldığı ambargolar sonunda Rublenin düşen değerini önlemek, Rus halkının dolarizasyona kaymasını engellemek için atılmış bir adımdır. Bunun da ötesinde, daha makro boyutta ise dünya ticaretinde şu an en etkin rezerv para olan doların etkisini azaltmak ve yeni ödeme sistemleri, dolar ve Euro’ya alternatif ödeme araçları geliştirmenin adımları olarak görüyoruz. Bu adım ABD doları üzerine kurulu olan finans sistemini tartışmaya açtı” ifadelerini kullandı.

 

“RUSYA İLE YENİ BİR ÖDEME SİSTEMİ KURMALIYIZ”
Yakında Çin başta olmak üzere başka ülkelerinde kendi para birimi ile ticaret adımı atabileceğini söyleyen Kızıltan, “Öncelikli hedef Rusya’ya düşmanlık besleyen ve ambargo uygulayan ülkeleri hedef alan bir adım olsa da, elbette bu bizi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü Rusya’ya yaklaşık 7 milyar dolar ihracatımız var, ama 27 milyar dolar ithalatımız var. Yani, bu açığı karşılayacak Rubleyi nasıl bulacağız? Bu arada başka ara yolların kurulduğunu duyuyoruz. Rusya ile ticaret yapan ülkeler Rus Bankalarına dolar yatırıp burada rubleye çevrilmesi ve ticaretin sağlanması gibi. Bu noktada, Rusya Avrupa’ya ve dünyaya doğal gaz gibi hayati bir ürün sattığı için ve herkesin buna ihtiyacı olduğu için elinde bir koz var gibi görünüyor ama Rusya’nın da bu tehdidi uzun süre devam ettirecek ekonomik gücü yok, vanaları kapatırsa kendisi de zarar görür.  Bu noktada Rusya ile iyi ilişkiler içinde olan Türkiye’nin bu ödeme sisteminde Rusya ile farklı bir mekanizma ve ödeme sistemi kurma konusunda çalışması gerekiyor. Aksi halde hem üreticimiz hem ihracatçımız sorun yaşayacaktır” şeklinde konuştu.