Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99’uncu yıl dönümü coşkuyla kutlandı

Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99’uncu yıl dönümü coşkuyla kutlandı cukurovagazetesi.com

Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99’uncu yıl dönümü, düzenlenen etkinlikle birlikte coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Ali İhsan Su, tren garında Atatürk’ün Mersin’e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayıp, Türk bayrağını öperek teslim aldı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Mersin, Allahın yarattığı tüm canlıların kentidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin, bereket şehridir. Mersin üretiyor. Mersin gecesini gündüzüne katıyor


Haber – Vecdi Yenigül

17 Mart 1923'te Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. İlk olarak tren garında gerçekleştirilen törende Mersin Valisi Ali İhsan Su, Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşıladı ve Türk Bayrağını teslim aldı. Buradaki törene Vali Su'nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Törende, Atatürk'ün Mersin'e geldiği temsili treni karşılayan Vali Su, trenden inen muharip gazinin öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin sunduğu gösterinin ardından katılımcılar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Şiirlerin okunduğu törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart'ın Mersin için onur ve gurur günlerinden biri olduğunu söyleyerek, “17 Mart, Mersin için onur ve gurur günlerinden birisidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önce bugün Mersin’e yaptığı ilk resmi ziyareti anıyoruz. Daha önce Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan hemen sonra bölge komutanı olarak Mersin’e gelmiştir.  5 Kasım 1918 günü Mersin’e gelen Mustafa Kemal, Milli Mücadele’nin ilk hazırlıklarını burada yapmıştır. O günlerde ‘asıl savaş şimdi başlıyor’ diyen gazi, Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı. Atatürk’ün 17 Mart 1923 tarihinde Mersin’ ve Tarsus’a yaptığı ziyaret son derece anlamlıdır” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’E ZİYARET, CUMHURİYET AÇISINDAN ÖNEMLİDİR”

17 Mart tarihinde Atatürk’ün Mersin’e ilk gelişini hatırlatan Seçer, “Ulu Önder Atatürk’ün Mersin’ e ilk gelişinin anlamını, Kurtuluş Savaşı açısından bugün nasıl daha doğru okuyabiliyorsak, 17 Mart ziyaretinin kodlarını da Cumhuriyet açısından okuyabiliriz. Atatürk, aldığı her önemli karar öncesi halkın görüşlerine başvurmaya, onların desteğini almaya çok önem verirdi. Cumhuriyet devrimlerine yönelen Atatürk, düşüncelerinin geniş bir taban tarafından benimsenmesi için sık sık yut dışı gezilerine çıkardı. 17 Mart 1923 günü Atatürk, ordu Baş Komutanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak şehrimiz Mersin’deydi. Yeni Türkiye’nin temel nitelik ve değerlerini anlatmak ve halktan destek almak istiyordu. Mersin, Milli Mücadele’de ona nasıl canla, başla destek verdiyse, Cumhuriyete de büyük bir coşku ile gönülden destek verdi” şeklinde konuştu.

 

“ATATÜRK, EŞİTLİK MESAJLARINI YİNE BU TOPRAKLARDAN VERDİ”

Seçer, Atatürk’ün kimseye ayrımcılık yapılmadığını, kimsenin ötekileştirilmediğini belirterek, “Atatürk, Mersin’e eşi Latife Hanımla birlikte geldi. Bunun özel bir anlamı vardır; artık kadının yeri, eşinin yanıdır. Mersin onları bağrına bastı. Kadın-erkek eşitliği açısından en önemli mesaj, yine bu topraklardan verildi. Kıymetli Mersinliler, tam bu noktada da tarihi bir anekdotu aktarmak istiyorum; Atatürk, şehir gezisi sırasında, kendisine Hıristiyan, azınlık temsilcisi olarak tanıtılan bir kişiye cevap olarak; ‘artık azınlık yoktur, cemaat yoktur, vatandaşlık vardır’ dedi. İşte bu cümle; yeni Türkiye’nin habercisiydi. Atatürk, şehrimiz ve ülkemizle ilgili mesajlarını Millet Bahçesi’nde masaüstünde yaptığı konuşmada verdi. Burada kendileri için özel olarak hazırlanan yüksek koltuklarda oturmayı ret ederek, kalabalığın arasına, tahta sandalyede oturmayı tercih etti. Millet Bahçesi’nde şehrimiz adına ‘Hoş geldin’ konuşmasını Hükümet Doktoru Reşit Galip yaptı. Reşit Galip’in Atatürk’e yönelik, ‘sesin büyüklüğün başarılı bir asker, devlet ve siyaset adamı olman değil, bu milletin bir ferdi olmandan ileri geliyor’ ifadesi Atatürk’ün çok hoşuna gitti. Atatürk, Reşit Galip’in kendi düşüncelerine tercüman olduğunu, kendisi için en büyük mevkiinin, en büyük şerefin bu milletin bir ferdi olmaktan geçtiğini söyledi. Bu da bir ilkti. Yeni Türkiye’de tebaa değil, birey olacaktı” sözlerini kullandı.

 

“ATATÜRK, MERSİN’İN EKONOMİSİNİ ÖN GÖREBİLMİŞTİ”

Atatürk’ün 99 yıl önce Mersin’in jeo stratejik konumu hakkındaki düşüncelerini hatırlatarak konuşan Seçer, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; fikri hür, vicdanı hür bireyler olacaklardı. Atatürk, tam 99 yıl önce bugünün Mersin’i görerek konuştu. Şehrimizin jeo stratejik konumuna daha o gün dikkat çeken Atatürk, Mersin’in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk artık askeri zaferlerden çok, ekonomik zaferlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Mersinlilerin çok fazla çalışması gerektiğini, aksi halde Mersin’in gerçek sahibi olamayacaklarını ifade etti. Bugün yaşadıklarımıza bakınca Atatürk’ün Mersin’de verdiği bu mesajların derin anlamını çok daha iyi anlıyoruz. O, eşitlikçi, özgürlükçü, düşüncesini korkusuzca ifade ederdi. Akla ve bilime inanan, çalışan, üreten, dayanışan bir Türkiye’nin temellerini burada, Mersin’de attı. Mersinliler olarak bize düşen görev de; onun açtığı bu aydınlık yoldan korkusuzca yürümekti. Bizde tam bunu yapıyoruz” diye ekledi.

 

“MERSİN; BİRLİK, BERABERLİK, EŞİTLİK VE BARIŞIN KENTİDİR”

Mersin’deki kardeşlik ve eşitlikçi yapıya değinen Seçer, “Mersin’de hepimiz, tüm renkler bir arada, kardeşçe yaşıyoruz. Mersin, bir huzur kentidir. Mersin, birlik, beraberlik, eşitlik ve barışın kentidir. Ayrımcılığa burada yer yoktur. İnsana baktığımız zaman, gözümüz onun mezhebini, meşrebini, siyasi düşüncesini görmez; onu, Allahın yarattığı bir insan olarak görürüz. Mersin, Allahın yarattığı tüm canlıların kentidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, sanayicisiyle, memuruyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla Mersin çalışıyor. Mersin, bereket şehridir. Mersin üretiyor. Mersin gecesini gündüzüne katıyor. Mersin’de herkes çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Onun için herkes Mersin’e gıptayla bakıyor. Herkes ‘mersin güzel bir şehir, Mersin huzur içinde çalışıyor’ diyecektir. Çünkü Mersin, Akdeniz’in pırıl pırıl parlayan bir yıldızıdır. İlk kez Mersin’e gelenlerden sık sık şu sözü duyuyorum; ‘biz Mersin’i böyle bilmiyorduk’ diyorlar. Bu sözler beni gururlandırıyor. Eminim ki; sizleri de atasının yolunda kararlılıkla yürüyen tüm Mersinlileri de gururlandırıyordur. Atamızla gurur duyuyor, minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ATAMIZIN EMANETİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Tören sonrasında günün anlam ve önemine dair değerlendirmelerde bulunan Mersin Valisi Ali İhsan Su ise, “Ulu Önder Atatürk’ün ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ sözünden hareketle bizlerde ilimizi kalkındırmak, geliştirmek için her sektörde başta Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize layık olmak adına var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Buradan bir kez daha başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimize rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle şükranla yad ediyorum” şeklinde konuştu.