Birim: “Acil üretim şart”

Birim: “Acil üretim şart” cukurovagazetesi.com

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, son zamanlarda gıda krizi üzerine sürekli olarak yaptıkları değerlendirmeler neticesinde Cumhurbaşkanının 31772 nolu 8 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de 5258 sayılı kararı ile ‘Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesinin desteklenmesine’ ilişkin olarak “Kararın yürürlüğe konulması geç de olsa tarafımızdan olumlu karşılanmıştır. Bitkisel üretimin en geniş bölümünü oluşturan tahıl, baklagil ve yağlı tohum üretiminin acilen planlı bir üretim projesi kapsamında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

8 Mart 2022 tarihinde tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesinin desteklenmesine ilişkin karar açıklandı. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre kararın amacı; “Tarım arazilerin kullanımın etkinleştirilmesi için ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan ile işlemeli tarıma uygun olamayan alanlar öncellikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin arttırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir” olarak yer almıştır. Cumhurbaşkanının 31772 nolu 8 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de 5258 sayılı kararı ile ‘Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesinin desteklenmesine’ ilişkin kararına dair açıklamalarda bulunan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, son zamanlarda dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı ülkemizin de oldukça etkilendiğini yaşanan gıda krizi ile ilgili olarak, “Ziraat Mühendisleri Odası olarak uzun süredir dile getirdiğimiz yaklaşık 4 milyon hektar civarı üretim yapılamayan ve nadasa bırakılan tarım alanlarının ivedikle tekrar tarıma kazandırılmasının gerekliliği kabul görmüştür. Bitkisel üretimin en geniş bölümünü oluşturan tahıl, baklagil ve yağlı tohum üretiminin acilen planlı bir üretim projesi kapsamında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTÇİ BORÇ FAİZLERİNİN BANKALARDA VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE SİLİNMESİ LAZIM”

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gıda sektöründe yarattığı paniğe değinerek, çiftçilerin son zamanlarda sıkıntılı günler yaşadığını belirten Birim, “Rusya – Ukrayna savaşı vatandaşlarımızı gıda yeterliliği konusunda paniğe sürüklerken, buğday – arpa ve ayçiçeği gibi özellikle bu iki ülkeye bağımlı olan ülkemizin önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşamaması için üretime yeniden kazandırılacak alanlarda üretim ağırlığı bu ürünlerden oluşmalıdır. 169 milyon TL olarak açıklanan destek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı projelere, yüzde 75 hibe desteği kapsamında verilecektir. Fakat bu yeterli değildir. Bunun dışında yapılması gerekenler var örneğin, çiftçi borç faizlerinin bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde silinmesi, tarımsal girdi (mazot, gübre, ilaç, sulama) fiyatlarının yeniden regüle edilmesi, çiftçi desteklerinin bekletilmeden bir an önce ödenmesi önemlidir. Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak Ülkemiz tarımının, çiftçimizin ve tüketicilerimizin lehine alınacak her kararında görev almaya – yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz” şeklinde konuştu.