Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balıkta kaçak avlanmayı önlemek adına sürekli olarak balıkçı barınaklarında, sahillerde ve balık pazarlarında denetimler gerçekleştirmekte. Denetimlerini sıklaştıran Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde de Mezitli sahilinde yaptığı denetimler sonucunda kaçak avlanma yapan kişilerin balık malzemelerine el koydu. Denetimlerin sıklaştığını belirten Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Vekili Adnan Polat, ekiplerin hem havadan hem de karadan sürekli olarak denetimler gerçekleştirdiğini belirtti.
Özel Haber – Mehmet Çetin
2019 yılında Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik içeren düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesiyle, denizlerde, doğal göl, baraj ve akarsularda yaşayan başta balıklar olmak üzere tüm su canlılarını korumak ve bu kaynakları gelecek nesillere daha sağlıklı şekilde bırakmak adına çok önemli bir adım atılmış olmuştu. 1 Mart ile 31 Mayıs arası tatlı sularda sazangil balığının avlanmasının yasaklanmasıyla da birlikte denetimlerini artıran Mersin Tarım İl Orman Müdürlüğü, kaçak avlanmaya çalışanlara göz açtırmıyor. Yanlış avlanmayla birlikte kaçak avlanmada arttığı zaman bu sefer yeni gelecek olan balık sezonun kötü geçmesi anlamına gelecektir. Bilinçsiz avlanmayla birlikte de küçük boydaki balıkların yakalanmasıyla denizde gelişimini sağlayamayan balıkların türleri de riske girmiş olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda balıkçıların kaçak balıkçılardan çok şikayet etmesi üzerine denetimlerini sıklaştıran ve bu yıl kaçak balıkçıların avlanmasına müsaade etmeyen Mersin İl Orman Müdürlüğü, gerektiği zaman da havadan kontroller sağlamakta. En son Mezitli sahilinde kaçak avlanmaya çalışan kişilerin ürünlerine ve avcılıkta kullandıkları malzemelere de el koymuştu Tarım İl Müdürlüğü.
“EKİPLER SÜREKLİ OLARAK DENETİMLER GERÇEKLEŞTİREREK, KAÇAK AVLANMAYA ÇALIŞANLARA GÖZ AÇTIRMIYOR”
Bu yıl kaçak avlanmaya karşı olarak ekiplerinde geçtiğimiz yıllara nazaran çok daha fazla denetim gerçekleştirdiğini ve balık sezonlarında yaşanabilecek olumsuz tablolara engel olunduğunu belirten Mersin Balıkçılar Dernek Başkanı Adnan Polat, “Sahil Güvenlik ekipleri sürekli olarak denetimlerini gerçekleştirmekteler. 15 günde bir ilgili birimler de zaten genel bir denetim yapıyorlar. Akdeniz’den Karaduvar’a ve Erdemli’ye kadar her yerde denetimler sürmektedir. Balık pazarlarını da denetliyorlar. Mezitli Balık Pazarı’na da gidiyorlar. Akdeniz sahillerinde olduğu gibi Mezitli sahillerinde de kaçak avcılık yapılabiliyor. Kaçak bir avlanma var ise, oradaki vatandaşlar veya oradaki balıkçılar tarafından ihbar edilebiliyor ve kontrol sonucunda da tespit edilen kaçak avcılık yapanların, kurallara uymayanların ağları toplanıyor ve kaçak avlanmaya müsaade edilmiyor, önüne geçiliyor böylece. Zaten balık boy oranlarına da sürekli bakılarak balık sezonunda sıkıntıların yaşanmasına engel olunmaya çalışılıyor. Rutin denetimler de zaten 15 güne bir yapılıyor” şeklinde konuştu.
“HEM HAVADAN HEM DE KARADAN DENETİMLER DEVAM ETMEKTE”
Balıkların bu yıl çok olduğunu ve halkın temmuza kadar balık bulabileceğini söyleyen Polat, çeşitlilik yönünde de bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti. Ekiplerin kaçak avcılığın yapılmaması adına ellerinden gelen bütün çabayı gösterdiklerini ekleyen Polat, “Şu anda denizde çok büyük bir oranda kaçak balıkçılık yok eskisi gibi. Bunların önü kesilmiş durumda. Gerek sahil güvenlik gerekse Tarım Orman Müdürlüğü gerekli denetimleri yapıyor ve kaçak avcılığın önüne geçiyor. Gerek yukardan, havadan, gerekse de karadan gerekli denetimler yapılmakta. Geçen yıllara göre kaçak avlanma pek de yok, ufak tefek teknelerle yapılsa da etki etmez onlar balık sezonuna ama var olsun, sahil güvenlik ekipleri onlara da göz açtırmıyor. 3-5 metrelik tekneler bile izin almadan açılamıyor denize ama büyük kaçak balık avına kesinlikle izin verilmiyor. Sürekli denetimler var artık, eskisi gibi değil yani. Mayısa kadar da balık sezonu açık ve mayıstan sonra da uluslararası avcılık başlamış oluyor. Temmuza kadar da halkımız balık bulabilir ve çeşit bol. İstedikleri zaman, istedikleri kadar balık bulabilirler” diye ekledi.