Patronlar elektrik zamlarına tepkili

Patronlar elektrik zamlarına tepkili cukurovagazetesi.com

Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği (MEPİAD), son zamanlarda elektrik faturalarına yansıyan yüzde 127’lik zamlarla beraber yüksek gelen faturalar nedeniyle ’zamlar geri alınsın’ konulu basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan MEPİAD Başkanı Özcan Demir, “Perakendeciler olarak hem pandemi, hem de ekonomik krizin ortasında; kira, vergi, sigorta gibi temel ödemelerimizle boğuşurken; Aşırı artan ve artık ödenemez duruma gelen elektrik faturalarımızdan dolayı, neredeyse çek ve senetleri bile ödeyemeyip, yüklü miktarda gelen elektrik faturalarını ödemeye çalışıyoruz” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği’nin (MEPİAD), son zamanlarda elektrik faturalarına yansıyan yüzde 127’lik zamlarla beraber kabarık gelen faturalara karşın Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde 'Zamlar geri alınsın' konulu basın açıklaması yaptı. MESİAD Başkanı Hasan Engin, MEPİAD Başkanı Özcan Demir, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MEPİAD Başkan Vekili Sadık Özkan, MEPİAD Başkan Vekili Murat Yüksekbaş ve birçok iş insanın katıldığı basın açıklamasını okuyan MEPİAD Başkanı Özcan Demir, “Perakendeciler olarak hem pandemi, hem de ekonomik krizin ortasında; kira, vergi, sigorta gibi temel ödemelerimizle boğuşurken; Aşırı artan ve artık ödenemez duruma gelen elektrik faturalarımızdan dolayı, neredeyse çek ve senetleri bile ödeyemeyip, yüklü miktarda gelen elektrik faturalarını ödemeye çalışıyoruz. Çünkü elektriğimiz kesilirse, dükkanımız, iş yerimiz çalışmaz duruma gelir. Çünkü biliyoruz ki; eğer elektrik faturasını ödemezsek, daha ikinci faturanın ödeme zamanı gelmeden elektriğimizi kesmeye geliyorlar. Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 127’yi bulan zam, zaten ayakta durmakta zorlanan esnafın belini bükmüştür. Perakendecinin sesine kulak verilmesini, elektrik zammının geri çekilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

DEMİR: “ARTIK PERAKENDECİLER DÜKKANINI AÇAMAZ HALDELER”

Yılbaşından sonra elektrik faturalarının 3 kat daha fazla geldiğini belirten Demir, “Yılbaşında Elektriğe yapılan zamdan önce 500 TL elektrik faturası gelen işyerlerine, yeni yılda bin 500 TL; 10 bin TL gelen işyerlerine ise 30 bin TL fatura gelmiştir. Perakendeciler bu elektrik faturalarını ne ödeyebilir, ne de altından kalkabilirler. Perakendeciler tabiri caizse 21. yüzyılda karanlığa doğru sürüklenmektedirler. Perakendeciler aydınlatmasını açamayacak mı? Üşümemek için klimasını veya elektrikli sobasını yakamayacak mı? Elektrik tüketimi yüksek olan işletmeler ise kara kara düşünüyor.

Perakendeciler fahiş elektrik faturalarıyla nasıl mücadele edecek? Perakendeciler bu ülkenin bekası ve mihenk taşıdır. Perakendeciler olmazsa ülkede hiçbir şey yolunda gitmez. Bu ülkenin bekçileri esnaflardır. Ama artık perakendeciler dükkanını açamaz, evinden dışarı çıkamaz, elektriğini yakamaz, aracına binemez, temel tüketim maddelerini alamaz, yaşayamaz hale gelmiştir. Elektrik faturaları artık zulme dönüşmüştür. Biz anayasanın bize tanımış olduğu haklarımızı istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“FEDAKARLIK YAPMASI GEREKENLER DÖVİZLE KAMU İHALESİ ALANLARDIR”

“Biz Perakendeciler kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek istiyoruz” diyen Demir, sözlerine şöyle devam etti; “Bizlerden fedakarlık yapmamız bekleniyor. Sayın bakanımız ve devletin en üst düzey yetkilileri, ‘vatandaş ve iş dünyası fedakarlık yapacak’ diyorlar. Vatandaş alım gücünü sıfırlayarak; İş dünyası ise ayakta durabilmek adına tüm öz kaynaklarını, birikimlerini sıfırlayarak fedakarlık yapmıştır zaten. Perakendecimiz zor zamanlarda istihdamına devam ederek en büyük fedakarlığı yapmaktadır zaten. Esas fedakarlık yapması gerekenler dövizle kamu ihalesi alanlardır. Bu fahiş zamların gerçek müsebbibi kimler ise, fedakarlık yapması gerekenler onlardır. Uzun süredir yüksek faiz, kur ve enflasyon sarmalı ile mücadele eden sanayiciler, üreticiler, esnaf, perakendeciler, turizmciler, emekliler, işçiler ve çiftçiler; kısacası, toplumun her kesimi, yapılan bu zamlardan olumsuz etkilenmiştir. Esnafın derdi bitmez. Ama, esnaf bitme noktasına gelmiştir. Elektriğe, doğal gaza ve akaryakıta yapılan zamların tekrar gözden geçirilmesini tüm esnaflar adına talep ediyoruz.”

 

ENGİN: “KURUN ARDINDAN ENERJİ ZAMLARI BİRÇOK SEKTÖRÜ BATMA NOKTASINA GETİRMİŞTİR”

Küresel bir krizsi içerinde olunduğunu söyleyen MESİAD Başkanı Hasan Engin, “Aslında bu dünyada gelişen bir kriz. Ülkemizde de bunun yansımaları yüzde 200-300’lere varan oranlarda oldu. Bu da bizim özellikle esnafımızı, sanayicimizi, KOBİ’lerimizi, tarımsal yatırımlarımızı etkilemiştir. Herkes çaresiz durumda. Hükümetten bu toplumsal barışın sağlanması için yüksek enflasyondan dolayı enerji girdilerinden, akaryakıt girdilerinden, doğal gaz girdilerinden dolayı bunları kademeli olarak geri almasını istiyoruz. Ancak bu sorun böyle çözülür. KDV’lerin yüzde 7’lerde, yüzde 18’lerde geri alınması çok fazla esnafta etkileme yapmamaktadır. Karşılığını göremiyoruz. Bunun için bu zamların, kamu zamlarının geri alınması gerekmekte. Acilen bunun kademeli olarak uygulamaya alınması lazım. Toplumsal barışın, esnafımızın, sanayicimizin, OSB’lerde ve hayatın her alanında çok büyük etki yarattı son iki ayda. Zaten yüksek kur, döviz, enflasyon sarmalında kımıldayamıyorken, enerji girdilerinin zamlanması; ülkemizde birçok sektörü batma noktasına getirmiştir. Hükümetten özellikle bu kamu zamlarını geri alması ve sonra piyasadaki esnafın ve ticaret yapan erbabın geri almasını istiyoruz. Bunun dışında başka çözümü bulunmamakta. Bunun sonucu paradan sıfır atma dönemine doğru gidiyor. Bundan kurtulmak gerekir. Yeni reformların uygulamaya alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“YAPILAN HATALARIN, YANLIŞ POLİTİKALARIN CEZASINI HALK OLARAK BİZLER ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ”

Zamların ve pahalılığın sadece elektrikte değil, hayatın her anlamında çok büyük fiyat artışları bulunduğunu söyleyen MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bunu da sadece Mersin yaşamıyor, Türkiye’deki bütün vilayetlerde, bütün ilçelerde, bütün köylerde yaşanıyor. İnanın ki bizim üst kuruluşlarımız, her gün toplantılarda ve bu konuda mücadele veriyor. Ama tabi ki bu elektrik, akaryakıt ve doğal gazda; hükümetin en kolay para toplayacağı yol oluyor. Onun için de elektriğe, doğal gaza, akaryakıta sürekli olarak zam yapılmakta. Yani yapılan hataların, yanlış politikaların cezasını halk olarak bizler ödemek zorunda kalıyoruz” dedi.

 

“KOŞULLARIN BÖYLE DEVAM ETMESİ DURUMUNDA BİRÇOK FİRMA KAPANMAK ZORUNDA KALIYOR”

Bünyesinde 300 kişiyi istihdam etmekte olduğunu ve bu elektrik zamlarıyla birlikte istihdam sağlamakta zorluk çektiğini söyleyen MEPİAD Başkan Vekili Murat Yüksekbaş, “Burada da elektrik, doğalgaz, akaryakıt derken asgari ücrete gelen zamlarla beraber 300 kişi çalıştıran birinin minimum işçiye yaklaşık 350-400 bin lira arası cebinden para çıkmış oluyor ve bu istihdamı sağlaması için de o iş yerinin en azından 600-700 bin lira arası bir para kazanması gerekiyor. Bunu kazanamayan bir işletme devletin yürütmekte olduğu bu politikayla da eğer ki 100-120 bin lira da elektrik faturası ödüyorsa bu firma bir kere kapatmak zorunda kalıyor. İşçi sayısının fazla olduğu, istihdamın fazla olduğu firmalar ciddi anlamda şu anda risk altındalar. Bu tür firmalar en fazla 2-3 ay boyunca bu zor şartlarda iş yürüttüğü zaman artık devletin politikasını değiştirmesi ve ciddi anlamda destek vermesi gerekmektedir. Yoksa destek sağlanamadığı zaman artık ciddi anlamda o firmalar risk altında olacak ve kapatmak zorunda kalacak ve bu da ciddi anlamda işsizliğin artması anlamına gelecektir” ifadelerine yer verdi.

 

“HALKTAN ÇOK, HÜKÜMETİN FEDAKARLIK YAPMASI LAZIM”

Halkın ödemek zorunda kaldığı faturalardan dolayı alışveriş yapamadığını ve bundan da doğrunda perakendecilerin etkilendiğini kaydeden MEPİAD Başkan Vekili Sadık Özkan ise, “Biz burada açıklama yaparken elektrik fiyatlarının yüksek gelmesinden ziyade komple olarak bu elektrik zamlarından dolayı vatandaşın evlerinde doğal gaz ve diğer faturaların katlanması bu sefer doğrudan bizleri de etkilemektedir yine. Çünkü vatandaşın yapacağı alışveriş için bize gelmesi gerekiyorken para harcayamıyor artık. Belli bir noktada topluyorlar paralarını. Bizim işlerimizde bundan dolayı da 30-40’lık bir ciro düşüşü var. Şu anda halkın zamlardan etkilenmesi bizleri de doğrudan etkilemekte. Normalde yaptığımız ciroların 3’te birini yapmaktayız artık. İnsanlarda satın alma gücü yok artık. Çok yüksek fiyat artışları oldu. Şu anda her şeyde bir zam var artık. İnsanlar dövizden dolayı bir düşüş beklerken, fiyatlara yüzde 12 bir zam daha geldi. Bunlar kolay işler değil. Artarken dövize bağlıyoruz düşerken değil. O yüzden biz hükümetten fedakarlık bekliyoruz. Sadece vatandaştan, esnaftan fedakarlık beklemesinler” sözlerini kullandı.