SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterler düzenlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Alınan kararla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ta bazı değişiklikler yapıldı. Uzun süredir beklediğimiz bu güncellemeyle SMA hastalarının tedavilerine koşulsuz olarak devam edecek olmalarını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.
Özel Haber – Mehmet Çetin
SMA hastalarının ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterlere ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Gelişme sonrası SMA hastalarının yakınları ve pek çok vatandaş tedavi için istenen SGK kriterlerini merak ediyor. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanması için aranan kriterler hakkında tebliğ yayımlandı. Mükerrer sayısında yayımlanan tebliğde genetik, sitogenetik ve moleküler tetkiklere ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Geçtiğimiz hafta içerisinde yayınlanan bir genelge ile Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ta bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin en önemlisi SMA hastalığının tedavisindeki değişikliklerdir. SUT değişikliği ile SMA hastalarının ilaçlarına devam etmelerine ilişkin bütün kriterler kaldırıldı. Uzun süredir beklediğimiz bu güncellemeyle SMA hastalarının tedavilerine koşulsuz olarak devam edecek olmalarını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Nusinersen sodyum, etken maddeli ilaç bedelinin, SMA Tip-1 hastaları için 2017'nin temmuz ayında, SMA Tip-2 ve Tip-3 hastaları için ise 2019'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmeye başlanmıştı. Bu değişikliğin ardından, gerek ilaca başlama gerek 4. dozdan sonra ilaca devam etme konusundaki daha önce var olan kriterlere karşı olduğumuzu defalarca ifade etmiştik” ifadelerini kullandı.
“SMA GENELLİKLE ÖLÜMCÜL KAS GÜÇSÜZLÜĞÜNE SEBEP OLUR”
SMA (SpinalMuskulerAtrofi)’nın omurilikte bulunan motor sinir hücrelerini (hareketi sağlayan sinirler) etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığı olduğunu belirten Antmen, “Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez. İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür. Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. SMA hastası bireylerin görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir. Belirtiler bireyler arası farklılıklar göstermekle birlikte; genellikle aşağıdaki şekillerde görülür. Kurbağa bacağı pozisyonunda yatma. Dilde fasikilasyon (seyirme), gevşek kas yapısı, azalmış kol-bacak hareketleri, azalmış derin tendonreflexleri, kuvvetsizlik, yürüyememe, solunum sistemi tutulması, beslenme bozuklukları, cılız ağlama, yaşıtlarından geride kalma, yavaş hareket etme. SMA hastalığının kesin tanısı genetik inceleme ile konulur. Hastalardan alınan bir kan örneği ile test yapılır. SMA hastalarının yüzde 95’inde SMN1 ekzon 7-8 delesyonu (kromozomda kırılma) tespit edilmektedir. Bu nedenle hastaların araştırılmasında ilk tercih delesyon analizidir” şeklinde konuştu.
“KOŞULSUZ, KRİTERSİZ İLAÇ HEDEFİNE BÜYÜK ORANDA ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ”
Bütün SMA hastaları ve ailelerinin taleplerini takip etmeye ve kamu otoriteleri nezdinde dile getirmeye devam edeceklerini belirten Antmen, yaşanan gelişmeyi olumlu bulduklarının belirterek, “Uzun süredir dile getirdiğimiz 'kritersiz, koşulsuz ilaç' hedefine büyük oranda ulaşılmış olunmasından memnun olduğumuzu söylemek istiyoruz. Son güncellemede '2 ve 3. tip hastaların tedaviye başlayabilmesi için invazif (trake açılması) veya non-invazif solunum desteğine ihtiyaç duymuyor olması şartının hala devam ediyor oluşunu da olumsuz bir nokta olarak görüyoruz. İlaveten, şurup formundaki ilk SMA ilacı olan Evrysdi'nin ve gen tedavisi Zolgensma'nın da uygun görülen hastalar için ödeme kapsamına alınması da bir an önce sağlanmalıdır. SMA hastalarına ilacın uygulanacağı belirtilen hastanelerin hepsinin işlerlik kazanmaya başlaması ve yenidoğan taramasının hayata geçmesi en öncelikli gündem konularıdır. Geçtiğimiz aylarda başlatılan evlilik öncesi tarama testi başlanması ne kadar olumlu ise bu önerilerimizin dikkate alınmasının da çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.