BAKLİYAT TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNDE GELECEĞİN GIDASIDIR

 BAKLİYAT TARIM VE GIDA  SEKTÖRÜNDE GELECEĞİN GIDASIDIR cukurovagazetesi.com

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü nedeniyle açıklamalarda bulunarak, “Bakliyat tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumundadır. Her yıl giderek daha da kıymetlenen bir ürün grubudur. Bu bağlamda bakliyat üretimi ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır” dedi.


“BAKLAGİLLER, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR”

Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılının ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan edilmesi üzerine, her yıl 10 Şubat günü ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak belirlendi. Mersin Ticaret Borsası Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı olan Abdullah Özdemir, tüm bu dönem boyunca bakliyatın faydalarına yönelik olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek bundan sonraki aşamada oluşan bu farkındalığın artarak devam etmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Özdemir, bakliyatın et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahip olduğunu sözlerine ekleyerek, “Demir, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Kolestrol ve gluten içermez. Glisemik İndeks Değeri ve yağ oranı düşük, anti alerjik gıdalardır. Bu özellikleri ile bakliyat obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi çağımızın yaygın hastalıkları ile mücadelede uzmanlar tarafından sıkça önerilmektedir. Ayrıca virüslerin çoğalmasını önleyen antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik özellikleri sayesinde son iki yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde oldukça etkin gıdalardır” ifadelerini kullandı.

 

“BAKLİYAT, GELECEĞİN GIDASI OLMA KONUMUNDADIR”

Kuru baklagillerin birçok ürüne kıyasla daha az su ve gübreye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Özdemir, “Bunun kaynağı ise kuru baklagillerin büyüme döneminde toprağa azot takviyesi yapıyor olmasıdır. Bu şekilde toprağın ömrü uzamakta ve verimi artmaktadır” dedi. Baklagillerin aynı topraktan sürekli olarak ve yüksek verimde ürün alındığını ifade eden Özdemir, “Ayrıca kuru baklagiller zengin gen çeşitliliği ile içerisinden geçmekte olduğumuz iklim değişikliği sürecinde birçok iklime ve toprağa uygun türlere sahiptir. Böylece hem üretici için faydalıdır hem de çevre dostu ürünlerdir. Bakliyat tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumundadır. Her yıl giderek daha da kıymetlenen bir ürün grubudur. Bu bağlamda bakliyat üretimi ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır. Bu hedefe ulaşılması amacıyla 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nün politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile Dünya Bakliyat Günümüzü kutluyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)