2021 yılı mersin ekonomisi için hareketli geçti

2021 yılı mersin ekonomisi için hareketli geçti cukurovagazetesi.com

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO), 2021 Ocak-Kasım ayları arasında Mersin ticaret verilerini yayımlandı. Rapora göre, 2021 yılında hem ihracat hem de ithalatta artış sağlandı.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO), 2021 Ocak-Kasım ayları arasında Mersin ticaret verilerini yayımlandığı rapora göre, 2021 yılında hem ihracat hem de ithalatta artış sağlanarak, “2021'in Ocak-Kasım döneminde Mersin ili ihracat hacmi yüzde 30'luk artışla 3,7 milyar dolara; ithalat hacmi yüzde 34'lük artışla 3,4 milyar dolara yükseldi. İmalat sanayi sektörü dış ticaret hacmi artışında belirleyici olurken; tarım sektörü de katkı sağladı. Ülke gruplarına göre ihracattaki artışta Avrupa; ithalatta ise Asya ülkeleri öne çıktı. Şubat ayından itibaren yıllık artış eğiliminin kesintisiz devam ettiği Mersin ili ihracatı 2020'nin kasım ayına göre yüzde 66'lık artış; aylık bazda ise yüzde 2'lik azalışla 421 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aylık bazdaki azalışta tarım sektöründe yer alan ‘tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar’ ile imalat sanayi sektöründe yer alan ‘bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağlar’ etkili oldu” ifadeleri yer aldı.

 

BAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUMLAR’ İLE ‘RAFİNE EDİLMİŞ PETROL ÜRÜNLERİ’ HEM İHRACAT HEM DE İTHALAT ARTIŞINDA ETKİLİ OLDU

Yayımlanan rapora göre 2021'in ikinci çeyreğinden itibaren yıllık artış eğilimi ivme kazanan ithalat hacmi Kasım'da yüzde 106'lık büyümeyle 427 milyon dolara yükseldiği belirtilerek, “Aylık bazda ise tarım sektöründe yer alan ‘tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar’ ile ‘rafine edilmiş petrol ürünleri’ imalat sanayi alt sektörlerindeki artışın etkisiyle yüzde 44'lük artışla yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Mersin ili dış ticaret hacminde öne çıkan tarım ve imalat sanayi sektörleri 2021'in on bir aylık döneminde geçen yılın üzerinde büyüme hızı yakaladı. Yılın on bir ayında tarım sektöründe yer alan ‘tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar’ ile ‘rafine edilmiş petrol ürünleri’ hem ihracat hem de ithalat artışında etkili olurken; ‘gıda ürünlerinin imalatı’ ihracatta; kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı’ ithalattaki artışa katkı sağlayan diğer sektör grupları oldu” şeklinde aktarıldı.

 

MERSİN SERBEST BÖLGESİ, 2021’DE 9 BİN 623 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI

Rapora göre Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdamda 2020 yılına göre azalma kaydedildiği belirtilerek, Mersin Serbest Bölgesi'nde yaratılan istihdam 2020'nin kasım ayı sonuna göre yüzde 11'lik azalışla 9 bin 623 kişiye; faaliyet gösteren firma sayısı ise yüzde 4'lük azalışla 404'e geriledi. Bölgedeki istihdamda önceki yedi aydır devam eden kesintisiz azalış trendi Kasım'da yerini artışa bırakırken; firma sayısında ise son altı aydır azalış eğilimi devam etti. Firmaların faaliyet ruhsatları özellikle ‘üretim’ ile ‘işyeri kiralama’ faaliyet konularındaki azalışın etkisiyle 2020’nin kasım ayı sonuna göre yüzde 2’lik azalışla 635’e geriledi. Ocak-Kasım 2021'de bölgedeki yatırım harcamalarının yüzde 19’luk artışla 33,7 milyon dolara yükselmesinde; Türkiye'den bölgeye yapılan ‘sarf malzeme’ ile ‘yatırım ve tesis’ ile yatırımları etkili oldu.

 

BÖLGENİN TİCARET HACMİ KASIMDA HIZ KESTİ

Hazırlanan rapora göre, bölgenin ticaret hacminde geçen yılın üzerindeki seyir kasım'da önceki aylara göre hız keserek yüzde 18'lik artışla devam etti. Aylık bazda ise "gıda sanayi ürünleri" ile "demir çelik sanayi ürünleri" imalat sanayi alt sektörleri ihracatındaki daralmanın etkisiyle yüzde 13'lük azalışla 269 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ticaret hacmi 2020'nin Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 34'lük artışla 3 milyar dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede “ara mali"; sektörel bazda ise "işlenmiş petrol ürünleri” ihracatı haricinde "gıda sanayi ürünleri" ve "kimya sanayi mamulleri" ithalat ve ihracatı etkili oldu. Ülke gruplarına göre Türkiye ve Avrupa ülkeleri ithalat ve ihracatı ticaret hacmindeki gelişmelere katkı sağladı.

 

DENİZ TİCARETİNDE YÜZDE 5'LİK ARTIŞLA YAKLAŞIK 37 MİLYON TONA YÜKSELDİ

MTSO tarafından yayımlanan rapora göre Mersin, deniz ticaretinde liman başkanlıkları bazında elleçlenen toplam yük trafiğinin 2021 yılının kasım ayında yıllık yüzde 1'lik artışla 3,5 milyon ton olarak gerçekleştiği aktarılarak şu ifadelere yer verildi; “Aylık bazda ise toplam yük trafiğinde ekimdeki artış, kasımda yerini yüzde 7'lik azalışa bıraktı. Söz konusu daralmada ihraç edilen ‘ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri’ ile ‘makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler’ yükleri etkili oldu. Mersin ve Taşucu Liman Başkanlıkları bazında elleçlenen yük trafiği 2020'nin Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 5'lik artışla yaklaşık 37 milyon tona yükseldi. Yük trafiği artış hızı geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleşti. 2021'in on bir ayında yük trafiğindeki genişlemede ihraç yükleri belirleyici olurken; transit yükler de katkı sağladı.”

 

ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 9'LUK ARTIŞLA 1 MİLYON 916 BİN 833 TEU

2021'in Ocak-Kasım döneminde Liman Başkanlıkları bazında ihraç edilen yük trafiğinin yüzde 10'luk artışla 19,9 milyon tona ulaşmasında "ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri" ile "cevher ve metal atıkları” yük grupları etkili olduğu raporda aktarılarak, “İthal edilen yükler ise ‘katı mineral atıklar’ ile ‘makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler" yük gruplarındaki daralmanın etkisiyle 2020'nin Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 1'lik sınırlı azalışla 17,4 milyon tona geriledi. 2021'in Ocak-Kasım döneminde dâhili taşımacılık yükleri ‘petrol ürünlerinin’ etkisiyle yüzde 10'luk azalışla 1,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Transit yüklerin geçen yıla kıyasla yüzde 87’lik hızlı artışla 1 milyon tona yükselmesinde; ‘makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler’ yük grubu belirleyici oldu. 2021’in on bir aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı yüzde 9'luk artışla 1 milyon 916 bin 833 TEU olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmede hem yükleme hem de boşaltma trafiği etkili oldu. Aynı dönemde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2. sırada yer aldı. Mersin ve Taşucu liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 7 artarak 4 bin 506 adet olarak gerçekleşti” denildi.

 

MERSİN, TÜRKİYE GENELİNDE TASFİYE HALİNDEKİ ŞİRKET VE KOOPERATİF SAYISI İLE YÜZDE 1,8'LİK PAYLA 8.SIRADA YER ALDI

Mersin’de kurulan şirket ve kooperatif sayısının 2021'in Ocak-Kasım döneminde yüzde 12'lik artışla 2 bin 467'ye; tasfiye halindekilerin ise yüzde 12'lik artışla 280'e yükseldiği belirtilerek, “Yılın on bir ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı artış hızı geçen yıla göre yavaşlarken; tasfiye halindekilerde ise yaklaşık aynı seviyede kaldı. Ayni dönemde kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı ise geçen yılki hızlı artışın aksine 25'lik azalışla 367'ye geriledi. 2021'in Ocak-Kasım döneminde Türkiye genelinde kurulan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 2,4'lük payla 7.; ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,5'lik payla 13. sırada; tasfiye halindeki şirket ve kooperatif sayısı ile yüzde 1,8'lik payla 8.sırada yer aldı. İl genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısında 2020'nin Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 8'lik azalış; ticaret unvanlı işyeri sayısında ise yüzde 44'lük artış kaydedildi. Türkiye genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 1,6'lık payla 9., ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,7'lik payla 11.sırada yer aldı. 2021'in Ocak-Kasım döneminde Mersin'de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı 9'luk büyümeyle 401'e yükseldi. Belirtilen dönemde Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ile Mersin; yüzde 3,3'lük payla 5.sırada yer aldı” diye aktarıldı.

 

2021 YILINDA MERSİN İLİNDE TEŞVİKE BAĞLANAN BELGE SAYISI DEĞİŞİM GÖSTERMEDİ

Rapora göre, Mersin ilinde teşvike bağlanan belge sayısı 2020 yılı Ocak-Kasım dönemine göre değişim göstermeyerek 242 adet; sabit yatırım tutarı ise yüzde 34'lük artışla yaklaşık 4,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Nisan 2021'de teşvike bağlanan 1 adet yüksek tutarlı yatırım hariç tutulduğunda; teşvikli yatırımlara öngörülen sabit yatırım tutarında 2020'nin on bir ayına kıyasla 2'lik azalış kaydedildi. Ayni dönemde yatırımlara öngörülen istihdam ise 40'lık artışla 4 bin 796 kişiye yükseldi. 2021'in on bir aylık döneminde İlimizde düzenlenen yatırım teşvik belgesinin 229'u yerli, 13'ü yabancı sermayeli firmalar tarafından alınırken; yatırımların yüzde 73'ü komple yeni yatırım; yüzde 17'si tevsi ; yüzde 10'u modernizasyon, yenileme gibi diğer yatırımlardan oluştu. Belirtilen dönemde İlimizde teşvike bağlanan komple yeni ve tevsi yatırımlar geçen yılın altında kalırken; diğer yatırımlar geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Bölgesel destek sınıfı kapsamında yatırım teşvikli belge sayısında 2020'nin Ocak-Kasım dönemine göre yüzde 9'luk; bir adet yüksek tutarlı yatırım haricinde sabit yatırım tutarına göre yüzde 28'lik azalış kaydedildi. 2021'in on bir aylık döneminde tarım sektörü belge sayısı; imalat sektörü ise öngörülen sabit yatırım tutarına göre azalışta belirleyici oldu.