Antmen: “Sağlıkçılar geçiştirilmemeli”

Antmen: “Sağlıkçılar geçiştirilmemeli” cukurovagazetesi.com

Mersin Tabip Odası, ‘Bugün Nöbetteyiz, 8 Şubat’ta Grevde’ konulu ortak basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasını okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, 8 Şubat’ta grevde olacaklarını belirterek, “Sağlık emekçileri yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, SES Mersin Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Şehir Hastanesi’nde ortak basın düzenledi. Ortak basın açıklamasında sağlıkçıların çalışma koşullarının yerine getirilmediği iddiasıyla basın açıklamasını düzenlediklerini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, 8 Şubat’ta grevde olacaklarını belirterek, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin de çalışma hakları giderek geriletilmiş, sağlık alanı bile isteye çökertilmiştir. Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmamasının getirdiği yıkım ayyuka çıkmışken biz hekimlere ve sağlık emekçilerine hala karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir. Bu yanlışlıkların sonucunda sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir” ifadelerini kullandı.

               

“SAĞLIKÇILARIN İŞ YÜKÜ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA”

Antmen, sağlıkta her geçen gün iş yükünün arttığını kaydederek, “Sağlık emekçileri yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nicelik niteliğe yeğlenmektedir. Bizler artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz. Sorunlarımızın sağlık sisteminden kaynaklı olduğu aşikârdır. Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini biliyoruz. Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Bu nedenle birlikte dönüştürme gücü olan biz sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz. Bu programda nasıl bir sağlık sistemi istediğimizi tüm özneleri ile tartışacak, emeğimiz üzerinde sözümüzü kuracağız” diye konuştu.

 

“SAĞLIKÇILAR, SAĞLIKLI KOŞULLARDA ÇALIŞMIYOR”

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının yetersiz kaldığını ve tartışmalara meydan verdiğini öne süren Antmen, “İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine, ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hala görüşülmemesine itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı artırılarak derhal meclise getirilmelidir. Meclise gelene kadar genel merkezlerimizde, sağlık kurumlarında nöbette olacağız. Tasarının meclise getirilmemesi halinde 8 Şubat günü uyarı grevinde olacağımızı ve gerekirse süresiz olarak greve hazır bulunduğumuzu buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz. Pandemi dönemi bizlere sağlık sistemini halkın sağlık hakkını, sağlık çalışanlarının sağlığını daha güçlü tartışmamız gerektiğini gösterdi. Bu nedenle 14 Mart Tıp Bayramı’na doğru adımlar atacağız” sözlerine yer verdi.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ

Antmen, bugünden itibaren iş yerlerinde ortak bildirileri dağıtacaklarını, eylem sürecini sağlık emekçileri ile paylaşacaklarını söyleyerek, taleplerini şu şekilde sıraladı; “Tüm bu süreçte taleplerimiz açık: Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi, Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi, Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması, Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi, Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi, Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılması, güvenli iş yerleri planlanması, 2021 Temmuz ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği acilen kaldırılmalı,  aile hekimlerinin kendi örgütleri ve TTB'nin önerileri alınarak yeni bir yönetmelik hazırlanmalıdır. Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’lar ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi, özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi, sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.”