Birim: “Son zamanlarda çiftçi ekmekten vazgeçmiştir”

Birim: “Son zamanlarda çiftçi ekmekten vazgeçmiştir” cukurovagazetesi.com

Mersin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Necmi Birim, 2021 yılının çiftçiler açısından ekonomik yönden nasıl sonuçlandığı, bu yıl olması ihtimaller arasında değerlendirilen kuraklık ve çiftçilerin üretimde kalması adına yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çiftçilerin ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiğini kaydeden Birim, “Bir taraftan yüksek tarımsal girdi fiyatları, bir taraftan küresel iklim krizi, bir taraftan desteklerin geç verilmesi, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı tarımsal üretimimize darbe vururken, bu koşullar altında çiftçimiz üretim sahasını


2021 yılının çiftçiler açısından ekonomik yönden sonuçlarını ve yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Necmi Birim, 2021 yılının çiftçiler için ekonomik anlamda pek de olumlu bir yıl olmadığını aktararak, “2021 yılını odamız ve meslektaşlarımız adına değerlendirecek olursak, tarım sektörü ve en önemli paydaşı çiftçilerimizin paralelinde ekonomik anlamda iyi geçti diyemeyiz.

2020 yılını pandemi gölgesinde, 2021 yılını ise ciddi iklim krizi, kur dalgalanmaları, tarım-üretici-gıda arz noktasında taleplerin karşılanmaması, üretici satış ile tüketici alış fiyatları arasında 3 4 kat fark olması gibi sorunlarla tamamladık. Pandeminin ilk dönemlerinde pek artmayan petrol, doğalgaz ve elektrik fiyatları üretime bağlı olarak artan talep nedeniyle son zamanlarda yüzde 70-80’ler civarında artmış, tarımsal üretim ve gıda sektöründe ciddi sıkıntı yaratmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

 “SON 20 YILDA 4 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI ÜRETİMDEN KOPMUŞ”

Bu sıkıntılı süreçten en çok etkilenenlerin başında çiftçi ve tarımın geldiğini kaydeden Birim, ekonomik sıkıntıların üzerine kuraklığında etkisiyle çiftçilerin daha zor günlerden geçtiğini ve hatta çoğu çiftçinin de sektörden uzaklaştığını ifade ederek, “Zaten son 20 yılda 4 milyon hektar tarım alanı üretimden kopmuş, çiftçi ekmekten vazgeçmiştir. Umarım yeni yönetmeliklerde bu söylediklerimiz dikkate alınır, üretimimiz ve gıda arzımız sağlıklı bir dengeye oturur” diye konuştu.

 

 “KURAKLIK BU YIL DEĞİL, HER YIL OLACAK”

Uzun süredir tarımsal üretimde ürünlerin ve gıdanın istikrarlı fiyat politikası oluşmadığını söyleyen Birim, “Bugüne kadar terk edilen tarım alanlarımızı tekrar üretime katmanın yollarını aramak yerine gıda arz açığımızı kapatmak için ithalat yoluna gidilmektedir. Oysa ithalat bir zorunluluk değil siyasi bir tercihtir. Kuraklığın sadece bu yıl değil her yıl olacağını biliyoruz. Sera gazı emisyonlarının belli bir seviyeye çekilmesi için uluslararası imzalanan anlaşmalara her devletin riayet etmesi gerekmektedir.Bizim ZMO olarak önerimiz havza bazlı üretim planlaması yapılırken, yıllık yağış miktarını da dikkate alarak bölge ürün deseni değişikliğine gitmemiz gereklidir. Ülkemizin en büyük gücü, her türlü olumsuzluğa karşın, hala tarımsal üretim potansiyelimizdir” dedi.

 

“GIDA FİYATLARININ YÜKSELMEYE DEVAM ETMESİ DURUMUNDA TÜKETİCİLERİ KÖTÜ BİR YIL BEKLİYOR OLACAK”

ZMO olarak 2022’de taleplerini ve beklentilerini sıralayan Birim, “Ülke tarımı adına planlı, yerli üretimin ağırlıklı, devlet tarafından destekli tarımsal üretimin gerçekleştiği, meslektaşlarımız ve çiftçilerimiz adına ise emeğinin karşılığını alan, işsizliğe mahkum edilmeyen, kamuda liyakatin önemsendiği bir çalışma hayatının herkese eşit sunulmasıdır. Ülkemizin tarım sektöründe sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesi, kendine yeterlilik konusunda daha etkin politikalar üretmesi ve yaşama geçirmesi, özellikle böyle kriz dönemlerinden gerekli çıkış noktasıdır. Ama bu yüksek döviz kurundaki artış ve bunun girdi maliyetlerini aşırı yükselttiği günümüzde gıda fiyatlarının yükselmesi devam edecekse tüketiciler adına kötü bir yılın bizi beklediğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.