Tarsus Belediyesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın iş birliği ile ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu’nun’ üçüncüsünü çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi. ‘İş Yerlerinde Covid-19 ile Mücadele’ konusunun ele alındığı sempozyumda aralarında Bilim Kurulu üyesinin de bulunduğu birçok uzman sunum yaptı.
Sempozyuma; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi T.C. Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, T.C. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Prof. Dr. Erdem Özdemir, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, İş ve Meslek Hastalıkları Yandal Uzmanlık Eğitimi Programı Sorumlusu Prof. Dr. Ali Naci Yıldız, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nursel Çalış Başaran, T.C. Sağlık Bakanlığı Mersin Şehir Hastanesi Uzm. Dr. Seval Müzeyyen Ecin, Dr. T. C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, İş ve Meslek Hastalıkları Bölümü Nilhan Cemil, T.C. Sağlık Bakanlığı, Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Uzm. Dr. Mehmet Erdem Alagüney, İş Yeri Hekimi Dr. Suat Sarp, Birgi Mefar İlaç Fabrikası İş Yeri Hekimi Dr. İlker Can Topçu, T. C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Dairesi Dr. Rahime Kaçmaz, T.C. Sağlık Bakanlığı Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Ali Koray Kenziman, ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İş ve Meslek Hastalıkları Yandal Uzmanlık Eğitimi Programı Sorumlusu Prof. Dr. Alp Ergör, konuşmacı olarak katılım sağlayarak görüşlerini ifade ettiler.
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONULARINDA ÇALIŞMALARA DEVAM ETMEKTEYİZ”
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, “Belediyemiz bünyesinde çalışmalarımızı toplumcu belediyecilik anlayışıyla sürdürüyoruz. Bu kapsamda herkese eşit hizmet, dezavantajlı gruplara daha fazla hizmet vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin ve ilçemizin öncelikli konuları başta olmak üzere bilimsel etkinlikleri de önemsiyoruz. Belediye olarak toplum sağlığını ilgilendiren birçok konuda olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği konularında da çalışmalara devam etmekteyiz. Covid-19 küresel salgını ile birlikte her alanda olduğu gibi belediyelerimizin de çalışmaları hem kapsam hem de içerik olarak değişmiştir. 2020 yılında 2. Sempozyum da bu çerçevede Covid-19 ile mücadelede yerel yönetimler konularını gündeme getirdik. Her 3 sempozyumda da gerek kamu gerekse özel sektör temsilcileriyle konunun birçok boyutu gündeme getirilmiştir. Bu çalışmalarda kurumsal desteğini esirgemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Tabi bir teşekkürümde sempozyumun düşünülmesi planlanması uygulanması dahil her aşamada katkısı olanlara düzenleme kurulunda ki arkadaşlarıma. Önümüzdeki dönemde benzer çalışmaları sizleri Tarsus’ta ağırlayarak yüz yüze yapabilmeyi sempozyumun ülkemizde bu alan da sürdürülen çalışmalara katkı sağlamasını ve başarı ile tamamlamasını diliyorum” dedi
“SALGIN DÜNYADAKİ EN BÜYÜK FELAKETTİR”
Sempozyumda sunum yapan uzmanlardan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Hepimizin gördüğü gibi bir salgının ortasındayız. Aslında bu belki bazı konuyla ilgisi direkt olmayan insanlar için bir sürprizdi ama bu işle yıllardan beri uğraşan insanlar için beklenen bir durumdu ve bunun için Dünya Sağlık Örgütü’de ülkelerin kendileri de tek tek salgına hazırlık planı, pandemi hazırlık planını oluştururlar ve bunu 4 yılda bir yenilerler. Bu sürecin daha iyi atlatılması için çok önemlidir. İşyerlerinde covid-19 ile mücadele en hassas konulardan biridir çünkü salgın dünyada ki en büyük felakettir. Covid-19 döneminde birçok sorun yaşandı. Otel sektöründe covid-19 döneminde maske takmak zorunlu değildi, bunu asla desteklemiyoruz. Ayrıca vatandaşların moralini yüksek tutalım derken bireysel önlemleri daha çok bıraktığını görüyoruz, aşı karşıtlarına olanaklar sağlanıyor bu ve bunun benzeri birçok sorunla karşı karşıya kaldık. Umarım bu süreç bir an önce biter. En önemli hizmet, sağlık hizmetidir. Salgınlarda en çok etkilenen grup sağlık çalışanıdır çünkü onlar direkt temas ederler, sağlık hizmetleri aksamaya başlarsa salgın daha da kötüleşir” dedi.
“İŞÇİ SAĞLIĞI, İŞ GÜVENLİĞİ, MESLEK HASTALIKLARI ALANI BİR MÜCADELE ALANIDIR”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, İş ve Meslek Hastalıkları Yandal Uzmanlık Eğitimi Programı Sorumlusu Prof. Dr. Ali Naci Yıldız, “Çalışanların sağlıklı güvenlikli ortamda çalışması temel insan hakkıdır. Ve temel insan hakkı hiçbir zaman ertelenemez, aksatılamaz. İş Sağlığı Güvenliği Kanunun 4. Maddesi bunu vurguluyor. Çalışanlar için, işçi sağlığı, iş güvenliği konularında haklar var, bu hakların elde edilmesi hiç kolay olmadı. İşçi sağlığı, iş güvenliği, meslek hastalıkları alanı bir mücadele alanıdır, yüzyıllardır süren bir mücadeledir bu. Covid-19 döneminde en önemli nokta da bu noktadır” dedi. (Haber Merkezi)