Akaryakıta son zamanlarda art arda gelen zamlar en çok da taksicilik sektörünü etkilemiş durumda. Akaryakıta gelen zamlar karşısında artık para kazanamadıklarını belirten Abidin Çetin, “Biz akşama kadar çalışıp da 300 lira kazanıyorsak bunun yarısından fazlası yakıta gitmiş oluyor. Bu geriye kalan para cebinde kalsa neyse de, o paralar cebinde de kalmıyor, kalmamış oluyor. Bunun lastiği var, emeği var gibi. Taksicilerin şu anda kredi kartlarında limit kalmamış. Nereye geleceğimizi tam kestiremiyoruz” dedi.
Haber – Mehmet Çetin
Akaryakıta son zamanlarda art arda gelen zamlar en çok da taksicilik sektörünü etkilemiş durumda. 40 yıldır taksicilik yaptığını belirten Mersin Kent Taksicisi Abidin Çetin, “Biz akşama kadar çalışıp da 300 lira kazanıyorsak bunun yarısından fazlası yakıta gitmiş oluyor. Bu geriye kalan para cebinde kalsa neyse de, o paralar cebinde de kalmıyor, kalmamış oluyor. Bunun lastiği var, emeği var gibi. Nereden bakarsanız tutarsızlık var yani. En ufak bir pürüzde taksiciler zorlanıyor. 40 yıldır bu işi yapıyorum ve emekli olarak bu işi yaptığım için şimdilik aldığımla geçinebiliyorum. Ama işe yeni başlayanlar için bağ kurları bin liradan aşağı değildir. Şimdi yeni başlayanlar kendini geçindiremez ve kaldı ki eğer plakaları, durakları kiralık ise asla geçinemezler. Taksicilerin şu anda kredi kartlarında limit kalmamış. Nereye geleceğimizi tam kestiremiyoruz.
“YAKITA GELEN ZAMLAR BİZ TAKSİCİLERİ ÇOK ZORLUYOR”
Yakıta bir ay içinde 6 defa zam gelmesi karşısında taksicilerin geçinmekte zorlandığını kaydeden Taksici Ziya Şat, “Yakıta sürekli gelen zamlar karşısında cebimizdeki para eriyor. Müşteri alıyoruz, istediği yere bırakıyoruz parayı alıyor ama o parayla yakıt aldığımızda cebimizde para kalmamış oluyor. Biz parayı alıyoruz ama o paranın hepsi yakıta gitmiş oluyor ve hatta cebimizden de para eklemek zorunda kalıyoruz. Taksicilikte kar kalmadı. Yakıta sürekli olarak gelen zamlar, cebimizdeki paradan da ediyor bizi. Arabadaki mazot da bitiyor, benzin de bitiyor müşteri aldığımız için ama bunda kar marjımız sıfır, elimizde bir para kalmıyor. Şu anda biz taksicilere zam gelmesi planlanıyordu ama o zam gelmeden önce erimiş durumda. Mazota bir ay içinde 6 defa zam geldi, biz bu zamlar karşısında nasıl iş yapalım. Dediğim gibi indi-bindi ücretine zam gelecekti ama zam gelmeden şu anda yakıta gelen zamla birlikte erimiş oldu. Daha yürürlüğe girmeyen bu zam artık erimiş durumda. Kaldı ki saatlerimizi, sayaçlarımızı bir avuç dolusu para karşılığında yenileyeceğiz, bir de mühür parası vesaire derken ve üstüne yakıta gelen zamlar karşısında biz taksicilere zam yapılsa ne yazar, bunların hepsi hemen geri gitmiş oluyor. İndi-bindi ücretini 15 lira alıyoruz ve bu zamlarla birlikte artık indi-bindi ücretleriyle yakıt masrafları kafa kafaya gelmiş oluyor ve kar etmeden bu işi sürdürmekteyiz artık. Soğan ekmek yemeye devam” ifadelerini kullandı.
“BAZI TAKSİCİLER EKMEK PARASI KAZANAMADIKLARI İÇİN ARAÇLARINI SATIYORLAR”
Yakıta sürekli gelen zamlar karşısında bazı taksicilerin duraklarını ve araçlarını sattıklarını ekleyen Şat, “Bir taksici olarak önerim; ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz, taksiler birde eski oldu mu artık daha çok yakıt tüketiyor olmakta. Arabaları hayat pahalılığı karşısında şu anda yenileyemiyoruz bari yakıt fiyatları ucuzlasın ki en azından yakıtı uyguna alabilelim. Para kazanmak istiyoruz bizde herkes gibi. Akşama kadar çalışıp da eve eşlimiz boş dönmek istemiyoruz. Yaptığımız işin, verdiğimiz emeğin karşılığını alalım istiyoruz bizde. Çünkü hayat pahalılığı bu kadar ilerlemişken mesleği bırakanlar bile olabiliyor. İşi yapıp da evine ekmek götüremediği için arabasını, plakasını, durağını satan çok kişi var. Bu satanlar da haksız da değil; geçinemedikten sonra ne yapacak tabi ki satacak. Borcu olan taksiciler borçlarını kapatamadıkları için başka sektörlere yöneliyorlar” dedi.
“ZAMLAR GELDİĞİ SÜRECE İŞİMİZDEN UZAKLAŞACAĞIZ”
1982 yılından bu yana taksicilik yaptığını belirten Mersin Kent Taksicisi Abidin Çetin, sadece yakıta değil, hayat pahalılığının her yerde geçerli olduğunu belirterek, “Biz burada yakıtı konuşacağız ama her şeye zam gelmiş durumda, zam gelmeyen ürün kalmamış. Ben 62 yaşındayım ve bu yaşıma kadar yakıta bu kadar zam geleceğini görmedim, tahmin edemezdim. Bu zamlar biz taksici esnafını çok kötü etkiliyor. Ben yıllardır bu işi yapıyorum ve bu yüzden belli müşterilerim var, onlar da olmasa biz geçinemeyeceğiz ve bunca yıllık işimizden uzaklaşacağız. Hayat pahalılığı var ama biz bunları taksici esnafı olarak yansıtamadığımız gibi indirimli tarifelerle çalışmak zorunda kalıyoruz. Müşterilere tekliflerde bulunuyoruz; ‘yarısı bizden yarısı sizden’ vesaire gibi ancak o şekilde orta noktayı buluyoruz” şeklinde konuştu.