Fahri müfettişleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Fahri müfettişleri değerlendirme toplantısı yapıldı cukurovagazetesi.com

Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü 2021 yılı 2. Fahri Müfettişleri Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürü Ali Garanlı, “Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar ve alınan önlemler ile ‘söz konusu insan ise trafikte bir can kaybı bile fazladır’ anlayışıyla trafik kazası kaynaklı can kayıplarının azaltılması için gösterilen gayretlere bundan sonra da siz fahri müfettişlerimizin destekleriyle devam etme arzusundayız” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü 2021 yılı 2. Fahri Müfettişleri Değerlendirme toplantısına Trafik Denetleme Şube Müdürü Ali Garanlı, Mersin Trafik Gönüllüleri ve Eğitim Derneği Başkanı İlhan Faydaver, trafik polisleri, fahri müfettişler ve basın katıldı. Toplantıda, “Benim de müfettiş arkadaşlarımdan bir isteğim var; biz bu görevi yaparken içimizdeki vicdanımızla hareket ediyoruz. Burada adaletli olmak, hakkaniyet ölçüsünde hareket etmek, yazılan cezalarda başkasını deşifre etmeden görevimizi yapma gayreti içinde olalım” diyerek sözlerine başlayan Mersin Trafik Gönüllüleri ve Eğitim Derneği Başkanı İlhan Faydaver, “Buradaki amacımı her zaman açıklamak zorunda kalıyorum çünkü derneğimizin tüzüğüne 18 yaşını doldurmuş, trafikle ilgilenen, buna gönül veren ya da yardımcı olan arkadaşlarımızı aramızda görmek ileride bir müfettiş adayı olmak için de elimizden geldiğince yardımcı olmak düşüncesindeyiz, bir başka düşüncemiz de Mersin Fahri Trafik Müfettişleri olarak dışarıda kendinizi açığa vermemek ya da reklamını yapmamak, kendi içimizde de müfettişleri en azından insanlara deşifre etmemek niyetindeyiz. Yaptığınız görev fahri bir görev olduğu için gerçekten gönüllülük esasına dayanıyor. Ancak dernek başkanı olarak yazılan cezalarda en fazla hedef olan kişi olarak yapılacak olan itirazların mahkemeye yapılmasını isteriz. Benim de müfettiş arkadaşlarımdan bir isteğim var; biz bu görevi yaparken içimizdeki vicdanımızla hareket ediyoruz. Burada adaletli olmak, hakkaniyet ölçüsünde hareket etmek, yazılan cezalarda başkasını deşifre etmeden görevimizi yapma gayreti içinde olalım” diye konuştu.

“SÖZ KONUSU İNSAN İSE TRAFİKTE BİR CAN KAYBI BİLE FAZLADIR”

Türkiye’nin trafikte can kayıplarının yüzde 50 oranında azalma hedefleyen iki ülkeden biri olduğunu söyleyen Trafik Denetleme Şube Müdürü Ali Garanlı, “Sürücüler üzerinde trafikte her an denetleme algısı oluşturarak kurallara uyma alışkanlığı kazandırılması, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla trafik polislerinin yanında siz değerli müfettişlerimizin katkılarının devam edeceği inancıyla daha düzenli ve sağlıklı işleyen bir trafik temenni ediyoruz. Trafikte can kayıplarının azaltılması konusunda 2011-2020 yılları arası trafik kazası kaynaklı ölümlerde yüzde 50 oranında azalma hedefi yakalayan 2 ülkeden biriyiz. Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar ve alınan önlemler ile ‘söz konusu insan ise trafikte bir can kaybı bile fazladır’ anlayışıyla trafik kazası kaynaklı can kayıplarının azaltılması için gösterilen gayretlere bundan sonra da sizlerin destekleriyle devam etme arzusundayız” dedi.

“TRAFİK KAZALARINDA İNSAN UNSURU YÜZDE 90 KUSURLU”

Türkiye’nin nüfus olarak nitelendirildiğinde önceki yıllara istinaden yüksek bir grafik sergilemekte olduğunu ve buna bağlı olarak trafikte olan araç sayısının aynı oranda artması neticesinde araç sayısında artış görülmekte olup, bunun da trafikte bir takım sorunları beraberinde getirmekte olduğunu kaydeden Garanlı, “Bu sorunların çözümü için her ne kadar teknik olarak çalışmalar yapılsa da meydana gelen ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazalar birçok vatandaşın can ve mal gibi olumsuz sonuçlara sebebiyet vermekte. Kazaların oluşumunda sürücü, yolcu ve yaya olarak insan ilkesini yüzde 90’lık bir kusur payıyla birinci derecede sorumluluk göstermektedir. Buna bağlı olarak devamlı izleniyor ve denetleniyor algısı yaratarak kurallara uymayanlara idari yaptırım uygulamak maksadıyla gerek fiziki gerekse teknik anlamda sürücü ve araç denetimleri sıklaştırılmaktadır. Bu denetimlerin resmi makamların haricinde sürücülerin trafik kurallarına uyup, uymadığını denetlemek, sorumlu olan yetkililere yardımcı olmak üzere 01/5/1997 tarihli 22976 sayılı maddenin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe giren Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmenliği ile 1997 yılı Eylül ayından itibaren gönüllülük ilkesiyle fahri müfettişlerimiz göreve başlamışlardır” ifadelerine yer verdi.

“ÜLKE GENELİNDE 31 BİN 457 FAHRİ MÜFETTİŞ GÖREV YAPMAKTA”

“Her yıl trafiğe katılan araç ve sürücü sayısı bir önceki yıl oranları artış gösterirken, aynı oranda artması beklenen fahri müfettişleri sayısı artmamıştır” diyen Garanlı, “Trafik müfettişlerimizin onaylığını yapan Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulunun toplanamamasından dolayı yeni fahri trafik müfettişleri alımı olmamıştır. Uygulama da oluşan bu sıkıntıların giderilmesi için yapılan çalışmalar neticesinde trafik müfettişliği görev ve yetki çalışma yönetmenliği 7’inci maddesinde 7/3/ 2019 Tarihinde yapılan değişiklikle, trafik hizmetleri başkanlığınca yapılan inceleme ve denetleme neticesinde müfettiş olmasında sakınca görülmeyenler Emniyet Genel Müdürlüğünün teklifi, İçişleri Bakanlığının onayıyla sayıları arttırılmış şekilde değişikliğe gidilerek fahri müfettişlerinin alımlarının hızlandırılması ve ihtiyaçların karşılanması hedeflenmiştir. Yapılan bu değişiklikle ülke genelinde müfettiş sayısı 2020 yılı sonu itibariyle 34 bin 23 kişidir. Yine Yönetmeliğin 11. Maddesinde yapılan değişiklikle bir yıl süreyle trafik kural ve ihlal tutanağı düzenlemeyen müfettişlerin görevlerine Emniyet Genel Müdürlüğü teklifi üzerine İçlerinin onayıyla sonlandırılır. Bu hükme göre yurt genelinde 2 bin 256 kişinin, Mersin’de de 29 kişinin görevine son verilmiştir. 2020 yılı sonu itibariyle ülke genelinde 31 bin 457 sayısına ulaşmıştır müfettiş sayısı” diye ekledi.

“MERSİN’DE 918 MÜFETTİŞİMİZ AKTİF GÖREV YAPMAKTA”

Yapılan değişiklikle teyit ettikleri kural ihlallerine ilişkin olarak fiziki ortamda düzenledikleri tutanakları herhangi bir trafik kuruluşuna veya ekibine elden, elektronik ortamlarda düzenledikleri tutanakları Emniyet Genle Müdürlüğü elektronik sistemi üzerinden bir hafta içerisinde teslim etmeleri gerektiğini ekleyen Garanlı, “Fahri denetim müfettişlerinin yapmış oldukları ihlal tutanaklarının teslim etmekte yaşadıkları zorlukların önüne geçilerek mobil uygulama projesi kullanıma alınmıştır. Cep telefonları vasıtasıyla elektronik ortam yolları ile tespit ettikleri ihlalleri göndermelerine olanak sağlanmıştır. Yine yapılan değişiklikle bir ildeki müfettiş sayısı o ilde kayıtlı tescilli araç sayısının binde 2’sinden fazla olamaz. 7’inci Maddenin 5’inci Fıkrası’na sayılanlar ve engelliler müracaatları olanak dahi edilemez olarak değiştirilerek 7’nci Maddenin 5’inci Fıkrası sayılan trafik sorununu çözümüne yönelik bilimsel araştırma yapanlar ile trafiğe hizmet edenler bulundukları göreve ve meslekteki deneyimleri itibarıyla müfettiş olarak görevlendirilmelerinde yarar görülenler, trafik kurallarında uzman kişiler, mevcut kontenjanın dışında tutularak profesyonel kişilerden de bu konuda katkıları hedeflenmiştir. Bu bağlamda Mersin ili genelinde kayıtlı araç sayımız 698 bin 29 olup, ilimizde en fazla olması gereken müfettiş sayımız 1396’dır. Şu an Mersin ilinde kayıtlı olan, ikamet eden 745 ile il dışından ilimize gelen 173 müfettişimizin toplamıyla 918 müfettişimiz aktif olarak görev yapmaktadır” şeklinde konuştu.  

“2021 YILI İÇİN MERSİN’DE 79 KİŞİLİK FAHRİ MÜFETTİŞ KONTENJANI AÇILDI”

2021 yılında belirli sayıda belli bir sayıda fahri müfettiş alımı yapılacağı ve Mersin ili için de 79 kişilik bir kontenjanın belirlenmesi sebebiyle oluşturulan müfettiş alımına müracaat edenler arasında seçilen 79 kişinin ismi Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirildiğini aktaran Garanlı, “İçişleri bakanlığımızın da uygun görmesi durumunda bu kişilere 2022 yılında bu eğitimi vereceğiz, eğitimleri planlanmaktadır. Mobil uygulamasını kullanırken siz değerli müfettişlerimizden sisteme girişte müfettişlik sicili, TC kimlik numarası ve kayıtlı olduğu il yazılarak girilmesini, trafik kural ihlali tutanağı tutulurken adres bilgilerinin tam olarak girilmesini, adres bilgisi dışında başka bir şeyin yazılmamasını, tarih ve saat bilgilerinin hatalı girilmemesini önemle arz ederiz. Bu yapmış olduğunuz çalışmaların yasala dönüştürülmesinde büyük önem arz ediyor, aksi taktirde itirazlarda mahkeme tarafından itiraz sebebi görünüyor. Gözlemlerinizde veya yapacağınız çalışmalarda kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri, kask kullanılmaması, cep telefonuyla araç kullanılması, yaya önceliği kurallarına uyulmaması, tehlikeli bir şekilde art arda birden fazla şerit değiştirme durumlarında duyarlılığınız çok önem arz etmektedir” sözlerini ekledi.