Yanaç: “Biz engellerimizi sporla aşıyoruz”

Yanaç: “Biz engellerimizi sporla aşıyoruz” cukurovagazetesi.com

Türkiye Kulüpler Birliği’nin Genel Sekreteri, Mersin Ampute Futbol Kulübü Kulüp Başkanı Ali Yanaç gazetemizi ziyareti sırasında Ampute Futbol Kulübü hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “2018-2019 sezonunda biz ampute futbol takımını kurduk. 2018-2019’da birinci olduk, 2’inci olduk ve 1. Lige yükseldik. 1. Lige yükseldikten sonra da hala bu ligde mücadele etmeye devam ediyoruz. Biz toplumun dışarıdan sporcuları kazandırıp, aslında engelli değil, sporcularımızı topluma kazandırıyoruz. Biz engellerimizi sporla aşıyoruz” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Türkiye Kulüpler Birliği’nin Genel Sekreteri, Mersin Ampute Futbol Kulübü Kulüp Başkanı Ali Yanaç gazetemizi ziyareti sırasında Ampute Futbol Kulübü hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, okullarda tarama yaptıklarını, engelli birisini gördükleri zaman kendilerine yönlendirmelerini istediklerini kaydederek, “Şu anda biz Spor Bakanlığı’na bir proje sunduk. Kulüpler Birliği olarak sunduk bu projeyi, proje kapsamında 81 ilde 81 ampute projesi. Ampute denildiği zaman sadece futbol değil, basketbol, yüzme, tenis, oturarak voleybol yani paralimpik olan sporlar. Engellilerin katıldığı sporlara paralimpik deniliyor. Bunlar içinde Türkiye, Avrupa, dünya şampiyonu çıkabiliyor. Mesela bir tane Avrupa Şampiyonu çıkarsa 3 sporcu daha fazla gidebiliyor bir sonraki şampiyonaya. Kota kazanıyorlar. Bazen geliyorlar, ampute futbol takımında oynamak istiyorlar. Kişiyi değerlendirdiğimizde ampute futbola verimliyse tutuyoruz. Ama bazen de bakıyoruz istediği olmuyor, ısınmıyor. Onu başka spora yönlendiriyoruz. Mesela teakwondoda bir kolu olmaması şartı var yapabilmesi için. Çünkü teakwondo savunma sporu olduğu için ayakla hareket edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’DE 600 TANE LİSANSLI AMPUTE FUTBOLCU VAR”

Engelli vatandaşlar, gençlerimiz son dönemde göz önünde olmaya başladı. 2017’den sonra dünya 2’incisi, Avrupa Şampiyonu olduktan sonra kendilerine ‘ben neden evdeyim?’ diye sormaya başladılar” diyen Yanaç, “Bizde şu anda 3 tane gazimiz var. Türkiye’de de ampute futbol yapan 100 gazimiz var. Türkiye’de 600 tane lisanslı ampute futbolcu var. Bunun 150 tanesi 18 yaş altı sporcular. Genç milli takım, ümit milli takımda olan sporcular. Biz burada onları yönlendiriyoruz. Mesela bir gencimiz geldi, iki ayağı da engelli, tekerlekli sandalyede ise onu okçuluğa yönlendiriyoruz. Çocuğu yeteneğine göre yönlendirmeye çalışıyoruz. Bugün Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü ile görüşme yaptım. Neden Akdeniz? Çünkü bu şekilde sporcuların hepsi, hatta bırakın amputeyi genel olarak sporcuların hepsi sosyolojik, kültürel yapısı biraz daha düşük ailelerin yaptığı bir şeydir. Çünkü bu çocukların kendilerini bir nevi ekonomi geliri de elde etmek istiyorlar. Maçlara çıktıklarında ödeme alıyorlar, öğrencilerse onların yurt ücreti vs gibi şeyleri de karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“NE KADAR ÇOK SPORCUMUZA ULAŞIRSAK BİZ BİR ADIM DAHA İLERİ GİDERİZ”

Bir taraftan sporculara ufak teşvikler verirken bir taraftan da kişilerdeki öfke kontrolsüzlüğünü engellemeye çalıştıklarını kaydeden Yanaç, “Çünkü onlarda öfke kontrolsüzlüğü var sebebi ise sonradan uzuvlarını kaybetmeleri. Biz bunları sporla aşıyoruz. Örneğin benim 16 yaşında bir sporcum vardı. 16 yaşına kadar protezini çıkarmamış, engelini saklamış. Okulda keşfettik kendisini. O sporcumuz bizimle birlikte ilk defa protezini çıkardı. Mersin’in dışına hiç çıkmamıştı onu farklı şehirlere götürdük. Bu şekilde gördü ki engelli yalnızca kendisi değil. Şu anda bu sporcumuz protezini çıkarıp denize giriyor. 16 yaşına kadar deniz görmemiş. Bilgisayar mühendisi olmak istiyordu sonradan fikrini değiştirdi ve beden eğitimi öğretmeni olmak istediğini söyledi. Sınava girdi ve Ankara’da BESYO’yu kazandı. Hayatı değişti. Daha önce bu sporcumuzda bu özgüven yoktu. İşte biz onun gibi sporcuları keşfedip çıkarmamız gerekiyor. Ne kadar çok sporcumuza ulaşırsak biz bir adım daha ileri gideriz” diye ekledi.

 

“BİZİM TEK AMACIMIZ, ENGELLİ DERNEĞİ KELİMESİNİ ATMAK”

Ampute futbolcularına engelli denmesinin yanlış bir kullanım olduğunun altını çizen Yanaç, “Bizim tek amacımız, engelli derneği kelimesini atmak. Neyin engeli? Benim sporcularım engelli değil profesyonel spor yapıyorlar. Bu çocuğun neresi engelli? Sahaya çıkıyor ve mücadele veriyor. Bir ayağı yok, bir ayakla futbol oynuyor. Kırılsa o ayağı da yok. Bu sporcularımıza gelip de ‘sen engelli misin’ diyemezsiniz. Engelli sizsiniz. 3 Aralık’ta söylediğim tek bir şey var; ‘Engellilere engel olan engellilerin engelliler günü kutlu olsun.’ Bu yüzden benim sporcularıma engelli diyemezsiniz. Engelli derneklerinden kendilerine rantabl sağlayan kişiler var. Engelli derneği olarak bu kişileri herhangi bir sosyal aktivite içine sokamamışsanız, bir spora sokamamışsanız, o çocuğa bir şeyler öğretemediyseniz engelli derneği olamazsınız. Bizim amacımız o çocukları engelli statüsünden çıkarıp sporcu, eğitimci, sanatçı kimliği vermek istiyoruz. Bunları verirseniz toplumda bakış açısı değişir. Bu çocuklar o ayakla mücadele ediyorsa o çocuklar engelli değil. Ben engelli sözünü bu yüzden karşıyım. Bu çocuklar sporcu çocuklar ve ne kadar sahip çıkılırsa o kadar iyi. 2018’de ilk kurduğumuzda bize de engelli derneği olarak baktılar. Biz engelli derneği olmadığımızı söyledik. 2 sene gece düzenledik. Biz üstümüzden engelli derneğini atmak için cebimizden para harcadık” dedi.

 

“SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ YAPIYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e desteklerinden ve belediyeye alınan iki sporcudan dolayı teşekkür eden Yanaç, “İzledi, baktı. Çocuklara bir şey verdiğimizi gördü. Bu çocuklardan birisi Silifke’de çobanlık yaparken heyelan oluyor, kaya düşüyor, ayağı kesiliyor. Biri de doğum hatasından dolayı engelli doğuyor. Biz gidip başkanımızdan istedik, bu sporcularımızı engelli kadrosundan al dedik. İnandı, güvendi bize. Basında yer edinme de bizim için çok önemli. Biz sosyal sorumluluk projesi yapıyoruz. Bizim şu anda yapacağım şey şu; ne kadar engelliye ulaşırsak onları spora katmak istiyoruz. Akdeniz bölgesini seçtik, neden seçtik? Sosyolojik ve kültürel yapısı biraz daha düşük olduğu için daha önce çocuklar kendilerinin bir kabahati gibi görüyorlardı. Bu çocukları sosyal hayatın içine sokmamız lazım. Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü tüm muhtarlarla, 6 tane karakol amiri ile bir toplantı yapacak nerede engelli varsa bize ulaştıracaklar. Biz gidip fizibilitesini yapacağız. O çocukları hangi branştan olursa olsun topluma alacağız. Şu anda 19 sporcumuz var” sözlerini kullandı.