Kayadelen: “Tiyatro festivali, yeniden Mersin halkı ile buluşuyor”

Kayadelen: “Tiyatro festivali, yeniden Mersin halkı ile buluşuyor” cukurovagazetesi.com

Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali 26 Kasım tarihinde başlıyor. Festival ile ilgili konuşan Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Melih Kayadelen, “İlkini 2015 yılında yaptığımız tiyatro festivali, bir yıl aranın ardından yeniden Mersin halkı ile buluşuyor. Biz ilk festivali yapıyormuş gibi çok heyecanlıyız” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Pandemiden dolayı oluşan bir yıllık aranın ardından bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali 26 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Toplam 14 oyunun sahne alacağı festival ile ilgili konuşan Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Melih Kayadelen, “Festival gelenekselleşti ama pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapamamıştık. 5 yıl üst üste devam eden, kendini kanıtlamış bir festival. En son 2019 yılında yapmıştık. Bu yıl pandemiden dolayı yapıp yapmamakta kararsız kaldık. Sonra Tabipler Odası’nın da görüşünü alarak pandemi şartlarına, sağlık şartlarına dikkat ederek altıncı festivali yapmaya karar verdik. Seyircilerimizden, halkımızdan istediğimiz de pandemi kurallarına dikkat etmeleridir” şeklinde konuştu.

 

“PANDEMİ BİZİ ÇOK DERİNDEN ETKİLEMİŞTİ”

Pandeminin tiyatro sektörünü çok etkilediğinivurgulayan Kayadelen, “Bir buçuk yıldır sahnelerimiz kapalıydı, oyun oynayamadık. Bu durum bizi maddi, manevi. Farklı işlerde çalışanlarımız oldu, herkes gibi eve kapananlarımız oldu. Bu süreç bize bir şeyler de kattı.  Kendimizi geliştirdik, yeni oyunlar araştırdık. Yeni makaleler okuduk, yeni oyunlar yazıldı. Oyunların masabaşı çalışmalarını ve görüşmelerini yaptık.İlkini 2015 yılında yaptığımız Tiyatro Festivali, bir yıl pandemiden dolayı zorunlu ara verdikten sonra bu yıl altıncısı ile yeniden Mersin halkı ile buluşuyor. Açıkçası biz o bir yıllık aranın etkisi ile çok heyecanlıyız. Çünkü uzak kaldık Mersin halkından. Şimdi o heyecanla dolu dolu bir 10 gün Mersin halkını bekliyor. Oyunlar, atölyeler, söyleşilerle geleceğiz. İlk kez Mersin’e gelecek sanatçılar, hocalar ve oyunlarla dolu dolu geçecek bir şenlik yaşayacağız. Festivalimiz uluslararası bir tiyatro festivali ama ne yazık ki pandemiden dolayı bu yıl sadece Azerbaycan’dan sanatçı getirtebildi. Ama seneye umut ediyoruz ki pandemi bitecek, biz bu uluslararası ayağı da güçlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ

Her yıl festival açılışında Emek Ödülü ve Onur Ödülü verdiklerini Kayadelen,bu yıl ‘Erhan Sönmez Emek Ödülü’nü Ragıp Yavuz’a vereceklerini belirterek, “Kendisi bir söyleşi ile festivalimize katılacak. Onur ödülümüzü ise yakın tarihte kaybettiğimiz, Mersin’in emektar tiyatrocularından ve derneğimizin de üyesi olan Uğur Turanöner adına ailesine vereceğiz. Çünkü Uğur Turanöner Mersin’de tiyatro adına çok fazla emek veren, çok uğraşan bir tiyatrocuydu” diye konuştu.

 

DOLU DOLU ATÖLYELER

Mersin’deki tiyatrocuların yoğun ilgisini çeken atölyelerinin yine dolu dolu geçeceğini söyleyen Kayadelen, “Azarbeycan’dangelecek konuğumuz Nofel Valiyev, Gözlem Etütleri/Gözlem Yoluyla Karakter Yaratma atölyesiyle festivalimize destek veriyor. Rasim Aşin Çocuk Tiyatrosu Felsefesi üzerine bir atölye yapacak. Bu atölye Mersin’de ve Erdemli yapılacak. Öğr. Gör. Ömer Çetinkaya Absürd Tiyatro ve Yaratıcı Drama üzerine toplam 12 saatlik atölyeyi iki günde gerçekleştirecek.  Bu yıl yazarlık atölyemiziŞahin Örgelverecek.Bu atölye 2 gün Tarsus’ta 2 gün Mersin’de verilecek. Bir önceki festivalimizde onur ödülü verdiğimiz Prof. Dr. Nurhan Tekerek bu yıl da bir atölye aramızda olacak” diye ekledi.

 

AYÇA BİNGÖL MERSİN’DE

İkisi çocuk oyunu olmak üzere toplam 14 oyunun Mersinli sanatseverlerle buluşacağını söyleyen Kayadelen, festivale katılacak diğer oyunlar hakkında da kısaca bilgi verdi: “StafenZweig’in romanından oyunlaştırılan Mecburiyet oyunu, kadına şiddeti işleyen Çatlak adlı oyun, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanından oyunlaştırılan ve Bornova Belediyesi tarafından sahnelenecek Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı oyun ve Ayçe Bingöl’ün sahneleyeceği Ben Anadolu adlı oyun festivalimize renk katacak oyunlardan bazıları. Ayrıca yerel şehir tiyatrolarımız da festivalimize oyunlarıyla da destek veriyorlar. Büyükşehir Belediyesi, Erdemli belediyesi, Mezitli Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi tiyatroları birer oyunla festivalimizde yer alacaklar” ifadelerine yer verdi.

 

“YEREL BELEDİYELERİMİZ FESTİVALE BÜYÜK DESTEK VERDİ”

Diğer festivallere nazaran bu festivale daha fazla yerel belediyelerindestek olduğunu söyleyen Kayadelen, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Tarsus Belediyesi ve Erdemli Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve Mezitli Belediyesi festivalimize çeşitli destekler verdi. Konukların ağırlanması, reklam, lojistik, salonları ücretsiz tahsis ve oyun verme gibi farklı alanlarda destek oldular. Gönül isterdi ki görüşme yaptığımız diğer belediyeler de festivalimize destek olsalardı ya da en azından dilekçelerimize, telefonlarımıza cevap verselerdi. Bir sonraki festival bunun da olacağına inanıyoruz.Çünkü bu konu bizim için çok önemli. En baştan beri bizim hedefimiz, amacımız Mersin’in her köşesine, her ilçesine bu tiyatroyu götürebilmek. Festival de bu amacımıza ulaşmamız için araçlarımızdan bir tanesi. Ne kadar çok yerel yönetimle, STK’larla iletişim ve dayanışma halinde olursak bu amacımıza daha kısa sürede ve daha çabuk ulaşırız. Dolayısıyla Erdemli’den Tarsus’a kadar uzanan bir coğrafyada belediyelerimizin desteği ile bu festivali ulaştıracak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Erdemli Belediyesi festivalimize ilk kez destek oluyor.Altıncıfestivalde şunu görüyoruz: amacımıza bir adım daha yaklaştık. Farklı görüşten insanları, kitleleri, belediyeleri festival aracılığıyla bir araya getirerek o özlediğimiz birleşmeyi, kaynaşmayı ve kardeşliği hayata geçirmek için bir adım daha ilerlediğimizi düşünüyoruz. Hepimizin bildiği gibi sanat karanlıkla mücadelede en güçlü araçtır. Biz de bu aracı en etkin biçimde kullanmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.