Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda, Mersin Limanı’nın genişlemesi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava ve ardından yaşanan sürece değinerek, Cumhur İttifakı’na mensup Mersin milletvekillerinin de TBMM’de bütçe görüşmelerinde Mersin’in ana konteyner limanına ihtiyacı olduğunu dile getirdiklerini anımsattı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Kasım ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Mersin Limanı’nın genişlemesi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava ve ardından yaşanan süreçle ilgili hatırlatmada bulunan Seçer, Mersin’in ana konteyner limanı ihtiyacının Cumhur İttifakı’na mensup milletvekilleri tarafından da TBMM’de gündeme getirildiğini söyledi. Milletvekillerine teşekkür eden Seçer, “Diliyorum kentin diğer bileşenleri ve aktörleri de bu sese kulak verir ve Mersinimiz adına gerekli mücadeleyi sürdürürler” diye konuştu. Başkan Seçer, vatandaşlara süreci takip etmeleri çağrısında bulunarak, kendilerinin de davanın takipçisi olacaklarını söyledi.
MERSİN LİMANI’NIN GENİŞLEMESİYLE İLGİLİ DAVA GÜNDEME GELDİ
Seçer, Mersin Limanı’nın genişlemesi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava ve ilgili süreci yeniden hatırlatarak, “Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne 29 Nisan 2021 tarihinde açılan davanın sonucunu şöyle karara bağlamıştı yargı; kapasite artışı işleminin gelecekte telafisi güç zararlar doğuracağını belirterek Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin; bizim; açtığımız davada; bazı sivil toplum örgütlerinin de müdahil olarak katıldığı davada; yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ardından Adana Bölge Mahkemesi de 6 Ekim 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararını uygun buldu ve oy çokluğu ile yürütmeyi durdurma kararını onadı. Yani burada liman genişleme çalışmaları gelecekte telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir diye hem 2. İdare Mahkemesi hem de Adana Bölge Mahkemesi bizim bu müracaatımızı haklı bulmuş ve ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmuş” dedi.Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin maddi bedel ödeyerek hazırlattığı rapora dikkat çekerek, sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Başkan Seçer, vatandaşların da konuyu takip etmesini isteyerek şunları söyledi:“Bu süreçte Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.; İstanbul Teknik Üniversitesi Konut Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Döner Sermaye adına ücret yatırarak Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyete, kapasite artışının sorun teşkil etmediğine dair bir rapor hazırlatmıştı. Bunu daha önce de Meclis’e getirmiştik. Bu rapor mahkemenin talebi doğrultusunda değil tamamen firmanın kendi talebi doğrultusunda maddi bedeli ödenerek oluşturulmuş bir rapordur. Bunun altını çizerek vatandaşlarımızla özellikle paylaşmak istiyorum. Çünkü mahkemenin elinde yasal olarak hazırlanmış ve kapasite artışının sakıncalarını tek tek ortaya koyan ve yapılacak artışın şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığına dair kanaatleri içeren bir bilirkişi raporu zaten bulunmaktadır. Buna karşın Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği ara karar doğrultusunda; bu da önemli, bir ara karar veriyor; beş kişilik yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve naip üye atanması yönünde de karar veriyor. Bu bilirkişi heyeti de Mersin Limanı’nda 17 Kasım’da incelemelerde bulundu. Daha önce bu sürecin Mersin kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmesi konusunda ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak burada defaatle görevimi yerine getirdim. Vatandaşlarımızın bu konuyu takip etmesini istiyorum. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu davanın, bu yapılan uygulamaya konan projenin ve şehrimiz için de uygun olmayacağının ısrarla altını çizdiğimiz bu projenin takipçisi olacağız.”
Mersin’in ana konteyner limanı ihtiyacı olduğunu Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe görüşmelerinde dile getiren Mersin milletvekillerine teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, “Cumhur İttifakı vekillerimizin de içinde olduğu Mersin milletvekillerimiz Meclis’te yaptıkları konuşmalarda, yine en son Cumhur İttifakı’na mensup milletvekilimiz bütçe görüşmelerinde Mersin’de bir ana konteyner limanı ihtiyacı olduğunu, bunun da zaten Kalkınma Programı’nda olduğunu ve Mersin için çok hayati önem taşıdığını ifade eden bir konuşma yapmıştır. Bu gibi girişimler Mersinimiz adına önemli girişimlerdir. Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bizim de zaten defaatle konuyu açmamızın nedeni; liman genişleme çalışmalarının yapılmasının burada ikinci transit ana konteyner limanının yapımını engellemeye yönelik bir adım olduğu düşüncesiyle bu uyarımızı sürekli dile getiriyorduk. Milletvekillerimiz bunu duymuş. Diliyorum kentin diğer bileşenleri ve aktörleri de bu sese kulak verir ve Mersinimiz adına gerekli mücadeleyi sürdürürler” ifadelerini kullandı.
“DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ BİZİM TL BAZINDA GELİRİMİZİ ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYOR”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Aydıncık Belediye Başkanı FeratAktan’ın Aydıncık’la ilgili yağmur suyu drenajları, kanalizasyon ve arıtma konusundaki talebine cevap vererek, “Anladığım kadarıyla bugüne kadar oranın topografyasından dolayı böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamış. Çünkü gerekli eğim var ve nihayetinde bütün yollar denize çıkıyor orada, Güney’de. Ama bundan sonra ihtiyaç demek ki var ki bu konuda bir çalışma yapıyoruz, yapalım. Arıtma tesisi konusunda da Ferat Başkan gönül ister her şeyi çok hızlı, çok çabuk yapalım ve en iyisini yapalım. Hatta kişi başı milli gelir böyle 6 bin, 8 bin civarında değil, şimdi dolar da arttı, herhalde Mersin’in gayri safi milli hasıladaki kişi başına düşen geliri 5 bin dolarlara düştü. Çünkü döviz kurlarındaki artış bizim TL bazında gelirimizi çok aşağılara çekiyor. Dolar bazında çekiyor. Doğal olarak da TL bazında. Bunu niye söyledim? Benim Belediye Başkanı olarak temel görevim, ki ekonominin tanımı da budur” dedi. (Haber Merkezi)