Diş hekimi Güven, diş gıcırdatma hakkında bilgiler verdi

Diş hekimi Güven, diş gıcırdatma hakkında bilgiler verdi cukurovagazetesi.com

Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimlerinden Doktor Cemre Güven, diş sıkma botoksu hakkında bilgiler vererek, “Bruksizmi tedavi etmezseniz, daha sık ve daha şiddetli hale gelebilir” dedi.


Haber – Barış Köksal

Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde diş hekimliği yapan Doktor Cemre Güven, diş gıcırdatma veya çene sıkma (Bruksizm) problemi yaşayanlar için önemli bilgiler aktardı. Bruksizm sorunu yaşayanlar için Botulinum Toksini’nin (daha yaygın olarak botoks olarak bilinir) tedavi için seçenek olabileceğini belirtti. Bruksizm hastalığının, dişleri gıcırdatma veya sıkma ile karakterize bir durum olduğunu ifade eden Güven, “Uyanıkken dişlerinizi gıcırdattığınızda veya sıktığınızda, uykunuzda dişlerinizi gıcırdattığınızda veya sıktığınızda ortaya çıkan bilinçaltı bruksizminiz olabilir. Stres, yaş, diğer sağlık bozuklukları ve kalıtsal bruksizm, kendinizi geliştirmede risk faktörleri olabilir” şeklinde konuştu.

“BOTOKS, DİŞ GICIRDATMAYI ÖNLEMEK İÇİN YÜZ KASLARINI DONDURAN BİR TEDAVİDİR”

Hafif bir bruksizm vakasının endişe nedeni olmayacağını ve bu nedenle tedavi gerektirmeyeceğini söyleyen diş hekimi Güven, “Bruksizmi tedavi etmezseniz, daha sık ve daha şiddetli hale gelebilir. Bruksizmin daha ciddi yan etkileri şunlardır; çene bozuklukları, ağrıyan çene, gerilim baş ağrıları, kulak ağrısı, diş minesi hasarı, diş hasarı, taç hasarı, yüz ağrısı, uyku apnesi, zamanla temporomandibular eklem disfonksiyonuna (TMD) yol açabilen temporomandibular eklem ağrısı ancak botoks, bruksizmin tedavisine yardımcı olabilir. Botoks, dişlerinizi gıcırdatmanızı veya sıkmanızı önlemek için temel olarak yüz kaslarınızı donduran etkili bir tedavidir” ifadelerini kullandı.

“ÇİĞNEME, YEMEK YEME VEYA KONUŞMA YETENEĞİNİZİ ZAYIFLATMAZ”

Botulinum Toksini, diğer bir adıyla botoks hakkında bilgiler veren Güven, clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir ekzotoksindir. Kısacası kolinerjik sinir uçlarından nöromüsküler kavşağa asetilkolin salınımını bloke eder. Bu sonuçta kasları dondurur. Botoks enjeksiyonu, kaslarınızın kasılmasını sağlayan belirli sinir sinyallerini bloke eder. Yaklaşık 3 ile 6 ay sürer. İnsanlar onları kaslarını gevşetmek ve bu nedenle kırışıklıkları geçici olarak azaltmak (ve daha fazla kırışıklıkları önlemek) için alırlar. Ancak bruksizm tedavisi için botoks da yaptırabilirsiniz. Diş gıcırdatmak için botoks ve çene sıkmak için botoks çene kaslarını gevşetir, böylece istemsizce dişlerinizi gıcırdatmaz veya çenenizi sıkmazsınız. Botoks enjeksiyonu, çeneyi hareket ettiren büyük kas olan masseter kasına gider. Dişlerinizdeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltmak ve bruksizm ile ilişkili çene ağrılarını hafifletmek için kasları önemli ölçüde gevşetir. Ancak çiğneme, yemek yeme veya konuşma yeteneğinizi zayıflatmaz. Bruksizm için botoks yaptıran hastaların çoğu, yaklaşık 6 ay süren çenelerinin her iki tarafında 20 ila 30 ünite alır. Bununla birlikte, semptomları tipik olarak enjeksiyonu takiben iki hafta içinde düzelecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.