Gültak: “Kentsel dönüşümü başlattık, molozlarını taşıttırmıyorlar”

Gültak: “Kentsel dönüşümü başlattık, molozlarını taşıttırmıyorlar” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mecliste Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Akdeniz’de kentsel dönüşümle yapımı başlanan TOKİ konutlarının moloz dökümü ile ilgili Büyükşehir’in engel çıkardığı üzerine açtığı konuyu mecliste tartışmalara neden oldu. Gültak, “Bütün bu molozları da kendi bünyemizdeki arazide altyapıya kullanacaktık. Çevreye de bir kirlilik vermiyoruz. Peki size para veriyoruz. 200 bin lira verdik onu da kabul etmediniz. Kaç kere elemanlarınız geldi ve biz bu yüzden uzun zamandır molozları taşıyamıyoruz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Mecliste Akdeniz’de yapımı başlanan TOKİ konutlarının moloz dökümü ile ilgili konu gündeme geldi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, yıkımlardan çıkan molozların taşınmasının Büyükşehir tarafından engellenmesini öne sürmesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bu prosedürde İmar AŞ’nin muhatabı TOKİ’mi, TOKİ’nin müteahhit mi yoksa Akdeniz Belediyesi mi?” soruna “TOKİ’nin müteahhiti” diyen Uyan’a cevap veren Seçer, “O zaman sayın Gültak TOKİ’nin müteahhitinin avukatlığını mı yapıyor? Bir şey daha soracağım burada başkanlarımız, bürokratlarımız bilir. Bu ihalelerde hafriyat pozu yok mu? Oraya para yazmıyor mu müteahhit? Bu pozu yazarken bu maliyeti hesaplarken hafriyat bedelini de TOKİ’den alamayacak mı müteahhit? Ben müteahhide ayrıcalık mı yapacağım sayın Gültak benden müteahhitin haklarını mı savunuyorsunuz yoksa halkın haklarını mı? İmar AŞ’de halkın kurumu belediye de halkın kurumu ama müteahhit halkın müteahhidi değil. Sizin müteahhidiniz benim değil. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum. İşi yapan, işi yaptıran TOKİ. Yüklenici müellif bir müteahhit, parayı ödeyecek olan o. Ödeyeceği parayı TOKİ’den almış ya da alacak. Siz, onun parasını almayın diyorsunuz bize.  Bir sorum daha olacak. Siz peki, müteahhitle bu konuları görüşmeniz gerekirken Akdeniz Belediyesi’nin başkan yardımcılarıyla mı görüşüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK: “KİMSENİN CESARET EDEMEDİĞİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK”

Akdeniz’de kimsenin cesaret edemediği geri dönüşümü başlattığını ve yıkımda elde edilen molozların hepsini de altyapı malzemesi olarak kullanacaklarını belirten Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetmeliğini size gösteriyorum. Genel ilkeler şunlardır: Atıkların kaynağında en aza indirilmesi esas, ilk yapılacak iş. Sonra hafriyat toprağı ile yıkıntı atıklarının geri kazanılması ve özellikle altyapı malzemesi olarak yeniden değerlendirilmesi esastır.

Bildiğiniz gibi Barış Mahallesi’nde biz yıllardır kimsenin girmediği, cesaret etmediği radikal ve devrilmesel bir işlemi başlattık. Kentsel dönüşümü başlattık. Bu şehir kim ne derse desin vatandaşı üzmemek, insanları mağdur etmemek şartıyla bu şehrin en önemli konusu kentsel dönüşümdür. Bahçe Mahallesi’nde 40 dönüme yakın arazideki bütün binaları yıktık. Yıkım ve nakliyenin bedeli ise 0,01 TL’dir” dedi.

GÜLTAK: “BÜYÜKŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜME ENGEL ÇIKARMAYA ÇALIŞTI”

Seçer’in “Yıktık, yaptık diyorsunuz, siz mi yaptınız TOKİ mi?” sorusuna cevap veren Gültak, “TOKİ bütün işlemlerini benim üzerimden yaptırıyor. Yeri ben yıkıyorum, teslim ediyorum, takiplerini de ben yapıyorum. Biz bunların yıkımlarına nakliyesi de dahil 0,01 lira vermek üzere ihaleye çıktık. Geldiğimiz nokta, yüzde 87 ile anlaştık. Şu anda tapu devirleri yüzde 80’de. Karşımıza ne geldi? Çevre Koruma Daire Başkanlığınız, İmar A.Ş.’nin yetkilileri ve zabıtalarınız geldi. İlk gün ‘yıkım yapıyorsunuz bizden izin aldınız mı?’ dediler. Sonra ‘bu molozları taşıyamazsınız’ dediler. ‘Bana moloz parası vereceksiniz’ dediler. Ona da tamam dedik. 200 bin TL civarında bir bütçe ayırıp verelim dedik. Israrla reddedildi ve ‘kamyon başına para vereceksiniz’ denildi. Bunun üzerine biz de Çevre Bakanlığı ile görüşmeler yaptık ve öğrendik ki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin lisanslı bir deposunun olmadığını öğrendik. Yani sizin bunları toplayacak daha lisanslı deponuz ve ruhsatınız yok. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazdık, bize izni verdi. Biz ne sizden kamyon istedik ne sizden bu molozları dökme yeri istedik. Siz neden ücret istiyorsunuz?” şeklinde tepki gösterdi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÇIKAN MOLOZLARI ALTYAPIDA DEĞERLENDİRECEKTİK”

“Akdeniz’in ilk kez sıcak ve soğuk asfalt plentini kuruyoruz. 30 milyonluk bir tesisi Akdeniz’e kazandırıyoruz” diyen Gültak, moloz atıklarının taşınması için Büyükşehir tarafından çıkarılmaya çalışılan engel için de, “Bütün bu molozları da kendi bünyemizdeki arazide altyapıya kullanacaktık. Çevreye de bir kirlilik vermiyoruz. Peki size para veriyoruz. 200 bin lira verdik onu da kabul etmediniz. Kaç kere elemanlarınız geldi ve biz bu yüzden uzun zamandır molozları taşıyamıyoruz. 6306 sayılı afet riskli alanların dönüştürülmesi konusunda hepimizi bağlayan bir kanun var. Barış ve Turgut Reis Mahalleleri riskli alanlardır. Biz orada yıkmışız, plent yapacağız, oraya taşıyacağız ama bize para ödeyin diyorsunuz. Sen de kamusun ben de kamuyum. Neyin parasını ödüyoruz? Yaklaşık maliyeti de 1 milyonu bulacaktı size ödediğimizde. Bu para ne olacak biliyor musunuz? Ben TOKİ’den isteyeceğim, TOKİ de vatandaşa yansıtacak. Bu şekilde vatandaşın ödediği paralar artacak. Pozitif ayrımcılık yapın derken herhalde yanlış anladınız başkanım. Şu an lisanslı depolama alanınız yok. 3. ve 4. Çevreyolundaki bazı dere yataklarının ve boş yerlerin doğal alanlarının doldurulduğunu duyuyoruz. Bu da ileride farklı felaketlere yol açacaktır. Böyle bir uygulama doğruysa lütfen bunu durdurun” ifadelerini ekledi.

 

“BEKİRDE MAHALLESİ’NDEKİ YOL SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Bekirde Mahallesi’ndeki yol sorunuyla ilgili olarak “Bekirde Mahallesi’nde bu mahalleye giderken dakikada 5 tır geçiyor” diyen Gültak, “Esnaf ve kadınlar çok şikayetçi. Trafik Şube Müdürlüğü’nden geldiler denetlemeleri yaptılar. Trafik ceza uygulayabilir, yolu düzenleyemez. Sizden bir ricam var; yerinde arkadaşlarınız denetlesin. O tır trafiğini önlemek için alternatif yol bulunacak veya açılacak. Orada insanlar ölüyor. Kentsel dönüşüm de bu yüzden önemli diyoruz. Oraya tırların gireceği yeni yerler açmazsanız oradaki esnaf perişan ve trafik kazalarından dolayı insanlar ölüyor” diye ekledi.

 

UYAN: “HAFRİYAT TAŞIMA BELGESİ OLAMAYAN KİMSE HAFRİYAT TAŞIYAMAZ”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın hafriyat alanlarını dökecek bir alan olmadığını söylemesi üzerine konuşan İmar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan, “Atık Taşıma Kabul Belgesi olmadan ne özel ne de kamu kuruluşu oradaki mevcut hafriyatı taşıyamaz. Öncelikle bir Atık Taşım Kabul Belgesi alması gerekiyor bunun dışında da eğer o hafriyatları bir yere dökecek ise o hafriyat dökülecek alanın da izinlendirilmiş olması gerekiyor. Döküm alanı olmadığını söyledi sayın Gültak Başkan’a ben adresleri söyleyeyim, birinci organize sanayisinde bizim döküm alanımız var, izinli bir döküm alanı. Oraya dökebilirler. Ama ilk önce kentsel dönüşümü yaptıkları yerde Atık Taşıma Kabul Belgesini almaları gerekiyor. Bunu almazlar ise kendilerine bir döküm taşıma yapamazlar. Yine sanayi fabrikası içerisinde bizim izinli döküm alanımız ar. Oraya da bunları dökebilirler. Yine hatırlatıyorum, belgeyi almaları gerekiyor. Başkan yardımcıları İmar AŞ’ye gönderdiğini söyledi ancak bize, İmar AŞ’ye gelip görüşme yapan kimse olmadı. İl Çevre Müdürlüğünün gönderdiği yazıda ‘Vergi, resim ve harçlardan muaf olan konular 6306 sayılı kanun kapsamı dışındadır’ diye özellikle altı çizilerek belirtilmiş bunları ifade etmek istedim” dedi.