Mersin Cumhuriyet Bayramı’na hazır

Mersin Cumhuriyet Bayramı’na hazır cukurovagazetesi.com

Mersin’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle birlikte Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunma merasiminden sonra konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Cumhuriyet, 600 yıllık imparatorluğun küllerinden doğmuş bir yönetim anlayışı, çağdaş bir yönetim anlayışı ama bir başına cumhuriyet kavramını yalnızlaştırırsanız, cumhuriyetin bir değeri kalmaz. Mutlaka bunu demokrasiyle taçlandırmanız lazım” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Valiliği tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98’inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenkler sunulduktan sonra Saygı Duruşunda bulundu ve akabinde İstiklal Marşı okundu. Törene, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, il protokolü, gaziler ve öğrenciler katıldı. Törenin ardından gazilerle sohbet eden Valisi Su, Tuğamiral Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Cumhuriyet Meydanı’nda hatıra fotoğrafları çektirdiler. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Cumhuriyet Bayramı Dolayısıyla verdiği mesajda, Cumhuriyeti daima daha ileriye taşımak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “Tarih boyunca her zaman özgür ve bağımsız yaşamış milletimiz, kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlattığı Kurtuluş Savaşını mutlak bir zaferle neticelendirerek kırmış; bu kutlu zaferini Cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya ve ülkemizin yükselişini engellemeye yönelik her türlü saldırıya bugüne kadar birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuyla karşı koyan aziz milletimiz, bundan sonra da milli ve manevi değerlerini hedef alacak benzeri saldırılara aynı güç ve kararlılıkla geçit vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

“ATATÜRK’ÜN EMANETİNİ DAİMA İLERİYE TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhuriyeti daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini belirten Vali Su, “Bizler de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri olarak nitelediği cumhuriyetimizi daima daha ileriye taşımak, ülkemizi çok daha güçlü kılmak, milletimizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere geçmişten günümüze vatanımız ve milletimiz uğruna canlarını tereddüt etmeden feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyor, tüm Mersinli hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

CUMHURİYET DEMOKRASİYLE PEKİŞİRSE, CUMHURİYET’İN BİR KIYMETİ, BİR DEĞERİ OLUR. Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Büyükşehir Belediyesi olarak birçok çalışma yaptıklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Cumhuriyetimizin 98’inci yıl dönümü sürecini başlattık. Bir dizi etkilikler düzenledik. Büyükşehir Belediyemiz, kamu kurumları, diğer ilçe belediyelerimiz cumhuriyetimizle ile ilgili güzel, önemli, vatandaşlarımızın ilgi göstereceği etkinlikler yapacağız. Bizimde Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 29 Ekim Cuma Günü yapacağımız meşaleli yürüyüşten sonra Özgecan Meydanı’nda gençlerimizi yakından ilgilendiren güzel bir konserimiz oldu. Yine 28 Ekim’de Tarsus’ta Cumhuriyet Meydanı’nda yine gençlerimizin ilgi gösterdiği bir konser tertipledik. Bu vesileyle de çocuklarımızı, gençlerimizi ve bütün vatandaşlarımızı bu etkinliklerimize öncellikle davet etmek istiyorum. Cumhuriyet bundan bir asır önce bir mücadele sonucu, savaş meydanlarında verilen, Türk kalkının, Türk milletinin kanlarıyla sulanmış bu vatan topraklarında yeşermiş ve bugünlere kadar gelmiş bir yönetim şekli, bir yönetim anlayışıdır. Cumhuriyet, 600 yıllık imparatorluğun küllerinden doğmuş bir yönetim anlayışı, çağdaş bir yönetim anlayışı ama bir başına cumhuriyet kavramını yalnızlaştırırsanız, cumhuriyetin bir değeri kalmaz. Mutlaka bunu demokrasiyle taçlandırmanız lazım. Demokrasi ile taçlandırdığınız noktada Cumhuriyet’in bir kıymeti, bir değeri olur. Demokrasi demek başta hukuk devleti anlayışı demek, demokrasi demek insan hakları demek, ifade özgürlüğü demek, adalet kavramının yaygın bir şekilde içselleştirilmesi demek. Bütün bu temel ilkeler çerçevesinde zenginleştirilmiş bir Cumhuriyetiniz varsa o zaman kıymete değerdir” dedi.

 

“GÖREVİMİZ ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ YOLDA BIKMADAN, YORULMADAN, AZİMLE DEVAM ETMEK”

Türkiye’nin hala daha belli alanlarda eksiklerinin olduğunu belirten Seçer, “Tabi ki bir asırlık Cumhuriyet deneyimi Türkiye’ye bu anlamda çok mesafe aldırdı ama şunu da açıkça ifade etmemiz gerekir ki, bu konuda Türkiye’nin hala sorun alanları var. Başta hukuk devleti anlayışı, diğer taraftan ifade özgürlüğü anlayışı. Umut ediyorum cumhuriyetin 2’inci yüzyılında Türkiye’de çağdaş normlara uygun bir anlayışla hem temel prensipler çerçevesinde hem tolumun refahı çerçevesinde hem eğitim çerçevesinde ve birçok evrensel normlara erişeceğimizi umut ediyorum. Zaten bir seçilmişlerin görevi de bu anlayış içerisinde cumhuriyetimize hizmet etmek. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda bıkmadan, yorulmadan, şevkle, azimle devam etmek ve şu anda da bizlerin yaptığı bu ve buradan tekrardan halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.