Mersin Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu, 2013’te ilk temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda çalışmaları yerinde inceledi. Ziyareti sırasında konuşan MESİAD Başkanı Hasan Engin, “Bizim dört gözle beklediğimiz Çukurova bölgesinin ekonominin ve kalkınmanın anahtarı olan bu proje bir yıl sonra Mersin kamuoyu ve tüm Türkiye’nin hizmetine sunulmuş olacaktır. Bütün sanayiciler de bugünü bekliyor. Bölgemiz güzel bir havalimanına kazanmış olur diye düşünüyoruz” dedi.
Haber – Mehmet Çetin
2013’te ilk temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı Mersin Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu yerinde incelemelerde bulundu. Daha önce başka firmaya yapımı teslim edilen havalimanının yapımının başka şirkete devredilmesiyle birlikte çalışmalara son hız devam edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 29 Ekim 2022’te yapımının tamamlanması hedefleniyor. 580 personelin çalıştığı havalimanı 280, 300 bin metrekare apron alana sahip. 60 ve 45 metre ana gövde, banketleriyle birlikte 60 metre ve 75 metrelik genişlikte iki piste sahip olan havalimanının İnşaat Sorumlusu Ferhat Güney, “Biz burada 25 yıl işletme yapacağız. Yolcu garantisi ise çok cüzi. Rakamların mesela 3’te 1’i kadar. Yani yıllık 8 milyon diyorsak 2, 2,5’larda olur diye bir şey” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK KARGO HAVALİMANI OLACAK”
Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı yerinde inceleyip bilgi alan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, uzun yıllardır bugünleri beklediklerini belirterek, “Geldik, gördük, inceledik. Çukurova Bölgesel Havalimanı yani Türkiye’nin ikinci büyük kargo havalimanındayız. Gördüğünüz gibi en son yapılan ihalede yaklaşık 1 aydır faaliyetlere çok hızlı başlamıştık yapımcı firma tarafından. 29 Ekim 2022’de sonlandırılması ve teslim edilmesi öngörülüyor. Ki bu çalışmalara göre de ondan deha önce de bitebilir. Şu an betonarme çalışmaları son katındayız. Bunun üzerine çelik çatı yapılacak ve tamamen görünen alanlarda da aynı seviyeye getirilip kalan yerler bitirilmiş olacak. Yapımcı firma yetkilisi de yanımızda. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Yakın zamanda bölgemizde kazandırılmış bir havalimanımız olacak bölgemizin ve ekonomimizin şahlanması bu havalimanın bölgesel olarak bekliyorduk. MESİAD olarak takip ediyoruz. Alt yapısı yüzde 95-96 oranında bitmiş, pistler bitmiş durumda. Bağlantı yolunda da büyük bir çalışma var. Alt yapı çalışmaları bitmiş ve üst yapısı kalmış” ifadelerini kullandı.
“ÇUKUROVA BÖLGESİNİN EKONOMİNİN VE KALKINMANIN ANAHTARI OLACAK”
Havalimanına üçüncü gelişleri olduğunu, havalimanıyla birlikte servis yolunun da havaalanın bitirilmesiyle paralel olarak biteceğini söyleyen Engin, “Çalışmalar çok hızlı devam ediyor, 600 personelle çalışılıyor ve iki vardiya olarak çalışıyorlar. Üst yapı çalışmaları çok hızlı devam ediyor. Bizim dört gözle beklediğimiz Çukurova bölgesinin ekonominin ve kalkınmanın anahtarı olan bu proje bir yıl sonra Mersin kamuoyu ve tüm Türkiye’nin hizmetine sunulmuş olacaktır. Bütün sanayiciler de bugünü bekliyor. Bölgemiz güzel bir havalimanına kazanmış olur diye düşünüyoruz. Firma yetkilimizde burayı çok iyi bilen bir arkadaşımız. Çok mutluyuz MESİAD olarak, Mersin, Adana hatta Türkiye olarak. Böyle bir eserin ülkemize, bölgemize ve Mersin’e kazandırılması için. Limanımız genişleme çalışmalarını sürdürüyor bunun yanında biz konteyner ana limanı da istiyoruz, vazgeçmedik” şeklinde konuştu.
“HAVALİMANIYLA BİRLİKTE MERSİN EKONOMİSİ DAHA CANLI OLACAK”
Mersin’in bir liman, lojistik, tarım bölgesi olduğunu kaydeden Engin, “Bütün sektörlerin iç içe olduğu bir bölge. Havalimanın gelmesi ile birlikte Mersin’de ticaret, lojistik ve liman hizmetleri serbest bölgeler daha canlı olacak. Bütün yatırımlar hem ulusal hem uluslararası olarak bu bölgeye akmasını bekliyoruz. Çünkü başka havza yok. Marmara havzası tamamen doldu. Alternatif havza olarak Çukurova havzası ön görülüyor. Bu bölgenin sanayi yatırımları ve organize sanayi yatırımları olarak çok ilerlemiş bir bölge olarak ön görüyoruz. Ulaşımda da Çeşmeli-Kızkalesi yolunun da ihalesi yapıldı. 2. Etap biterse bu bölgenin çok şahlanacağını ön görüyoruz. MESİAD olarak kültürel, sosyal, sanayi bakımında bütün sorunlara ve yapımlara yatırımlara parmak basıyoruz. Bu konuda geçmişten bugüne kadar 30 yıldır Mersin’de ve bu bölgede bütün yatırımlara gerek turizm gerek sanayi gerek liman gerek demiryolu hizmetlerinde MESİAD’ın her zaman söyleyecek bir sözü vardır. Mersin’de bütün STK’ların basınla birlikte bir olmalıyız, birlik olmayız Mersin’in ve bölgenin bütün sorunlarını hep beraber canlı olarak, lobi oluşturarak sahip çıkmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“HAVALİMANINI 29 EKİM 2022’DE AÇMAYI PLANLIYORUZ”
Mersin’le Adana arasında dört ayaklı bir proje olarak oluşan Çukurova Bölgesel Havaalanı, pistlerin yüzde 99 oranında tamamlamasıyla birlikte üstyapı, karayolu ve demiryolu projeleriyle birlikte son derece hızlı bir şekilde devam etmekte olduğunu söyleyen KVZ İnşaat Sorumlusu Ferhat Güney ise, “Şu anda projemizin üst yapı ayağında arkamızda bulunan itfaiye ve garaj binasının yapımı tamamlanmış olup, sol tarafta gelen yolcuyu otoparka geçirecek şekilde terminal binamız hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Otoparkın yüzde 70 seviyesinde betonarme imalatları tamamlandı. Arkamızda ısı güç imalatları var o da yüzde 30 seviyelerinde. Şu anda içinde bulunduğumuz terminal binası yüzde 30 seviyelerinde olarak yapımına devam ediyoruz. İnşallah öbür yılın 29 Ekim’inde verdiğimiz sözü tutarak buraya ilk uçağı indirip işletmeye alma hedefindeyiz. Hep birlikte açılışı yaparız umarız” dedi.
“HAVALİMANI İNŞAATINDA 580 PERSONEL ÇALIŞMAKTA”
Şu anda 580 tane personelin olduğunu, bu 580 personelin 200-250 kişisinin kamp alanlarında kaldığını, geriye kalan yüzde 50’sinin ise çevre illerden gelen yerel işçilerin istihdam ettiğini belirterek havalimanının kapasitesine değinen Güney, “Aynı şekilde buradaki büyük alımlar dışında ve bunlar neticesinde ihaleli ve teklifli alımlardır. Bunlar dışında buradaki günlük alımlarımız buranın esnafından gerçekleşmektedir. Hızlıca birden fazla ucuz gerçekleştirilemiyor. Mesela araları 2 dakika, 3 dakika olarak düzenleniyor. Hava koridorunun boşalması gerekiyor ya da belli bir mesafe paralelinde olması gerekiyor. Şu anda burada ana pist ve yedek pist vardır. Biri inerken birinin kalkması gerçekleşemez. Onun yapılabilmesi için daha farklı daha uzun mesafeler olması lazım. Tüm binalar 2022’de teslim edilecek. Gördüğünüz itfaiye binalarının yan tarafına kargo binalarını oluşturuyoruz. Oranın arazileri oluşmaya başladı” diye ekledi.
“ÇOK BÜYÜK HACİMLİ BİR HAVALİMANI OLACAK”
Havalimanının hacim olarak büyük bir hacim sahip olduğunun altını çizen Güney, “280, 300 bin metrekare apron alanımız var burada. Bununla birlikte yolcu apronuyla birlikte kargo apronu da kullanılacak. Yan tarafta özle uçaklar apronumuz var. Yaklaşık 9 tane körük oluşturacağız köprü ile. İlk etapta 8’ini yapacağız üçüncü etapta 9’uncuyu ilave edeceğiz. Gördüğünüz boşluk yerlerine de uçaklardan yolcu alacak köprü ayaklarının boşlukları. Buradan binaya ulaştıracağız yolcuyu. Yıllık yaklaşık 8 milyon civarında yolcu alırız diye bir planlama var. Başkanımızın da söylediği gibi ana pistimiz ve yedek pistimiz. 3 bin 500 metrekare bunların uzunlukları. 60 ve 45 metre ana gövde, banketleriyle birlikte 60 metre ve 75 metrelik genişliği sahip iki pistimiz var. Bunlardan bir tanesi kategori 2 sınıfında, diğeri yedek pist olarak kategori 1 sınıfında. Ana piste bir şey olursa yedek pistimiz Türkiye’nin yüzde 95 pist karakteristiğinde bir pisttir. Yan taraf yapılan kolonlar, şu anda farklı bir mimari yapıldığı için temellerimiz ve kolonlarımız uymuyor. Burası 2010 yılında başlamış bir proje ve bizim mimarimiz tamamen farklı. Dolayısıyla farklı mimariyle yapılan ve ona göre düzenlemesi yapılan yerlerdir. Dolar kurlarındaki yükselişle ilgili konuşmak gerekirse, bununla ilgili şu ana kadar hiç sekteye uğramadık. Fakat geçmiş dönemlerde demir piyasasından dolayı, demir sevkiyatlarında sıkıntılar yaşadık geçen ki dönemlerde. Ama ülkenin bu dönemleri aşacağına inanıyoruz. Şu an bizim bir sıkıntımız yok. Gerekli malzemelerimiz burada. Bu bizi baya bir süre götürecek kadar tedarikimiz var. Bu dönemleri de sağ salim aşacağız” ifadelerini ekledi.