Türkiye’de ilk defa Toros Üniversitesi iş birliğinde ‘Emlakçılara Yabancı Dil Kursu’ verecek olan Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, “Dil kurslarını vermekteki amacımız, Mersin’e ve diğer birçok kıyı şeridindeki illerimize yurt dışından yabancıların ciddi bir talebi var ve bizlerde meslektaşlarımızın yabancılara kurulacak olan iletişimde yabancılık çekmemesi adına yabancı dilde mesleki eğitimini vermek istedik” dedi.
Haber – Mehmet Çetin
Mersin Emlakçılar Odası her alanda öncü olma yolunda çalışmalarına devam ediyor. Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Toros Üniversitesi TORSEM Eğitim Müdürü Doç. Dr. Metin Ocak ve Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Çıtak öncülüğünde ilk defa emlakçılara yabancı dil kursunu Mersin’den başlayarak tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini belirten Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, “Yabancı dil kurslarını 1 Kasım itibariyle Türkiye’nin tamamına ilk olarak Mersin Emlakçılar Odası olarak başlatacağız. Toros Üniversitesi iş birliğinde. Dil kurslarını vermekteki amacımız; Mezitli’den başlayan, İzmir’e kadar olan üyelerimizin alabileceği bir yabancı dil eğitimini önemsiyoruz. Bu eğitimleri şöyle planlıyoruz; iki bölümde, bir tanesi temel İngilizce. Önce İngilizceyi bir temel olarak almalarını, tanımlamalarını sağlayacağız, arkasından da mesleğimizle alakalı olduğu için mesleki İngilizceyi vereceğiz. Ondan sonra Rusça yine temel eğitimler olarak sayılabilecek. Mersin için Rusçayı biraz daha önemsiyoruz. Bilindiği üzere Akkuyu Nükleer Santrali yaklaşık 3-4 yıldır devam etmekte, orada ilk etapta 3-4 bin kişi çalışmaktayken, şu anda bu sayı 13-14 binlere ulaştı. Rus uyruklu vatandaşların Silifke’ye, Taşucu’na, Aydıncık’a ve Anamur’a ciddi talepleri var. Bizimde bu talepleri karşılamak için de bizim meslektaşlarımızın Rusça bilmesi lazım ya da Rus uyruklu vatandaşlar İngilizce bildikleri için bizim meslektaşlarımızın İngilizce bilmesi lazım” diye konuştu.
“TÜRKİYE GENELİ ÇALIŞMALAR YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ”
Mersin Emlakçılar Odası olarak Türkiye’ye mal olacak, Türkiye’nin kullanabileceği projelere adlarını yazdırmak istediklerini belirten Canpolat, “Bizde 5 Haziran 2018 yılında yürürlüğe giren Taşınmaz Ticaret Yönetmenliği gereği Ticaret Bakanlığı’nın mesleğe yeni başlayacak meslektaşlarımız için 100 saatlik mesleki eğitim kursunu zorunlu kıldı. Bu eğitim alınmamış olsa, mesleğe başlayamayacaktır yeni üye. Bunu da bizler yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda Ankara’daki çatı kuruluşumuz olan TEMFED’in Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, tüm Türkiye’deki oda başkanlarına bunun ile ilgili bir çalışma yapmasını söylediğinde biz Mersin olarak hemen vakıf üniversitesi olan Toros Üniversitesi ile görüşmelere başladık. 2021 yılının başından beri Toros Üniversitesi ile TEMFED’in iş birliği protokolü imzalatmasıyla, tüm Türkiye’ye mesleki eğitim kurslarını vermeye başladık. Şu anda 6’ıncı gruba eğitim veriyoruz. Yaklaşık olarak Türkiye geneli bin 500 meslektaşımıza bu belgeyi verdik. Hal böyle olunca Toros Üniversitesi ile ciddi iş birliği çalışması içerisinde olunca rektörümüz Ömer Arıöz bizi ziyaret etti ve her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz dediler. Mersin’e ve diğer birçok kıyı şeridindeki illerimize yurt dışından yabancıların ciddi bir talebi var ve bizlerde meslektaşlarımızın yabancılara kurulacak olan iletişimde yabancılık çekmemesi adına yabancı dilde mesleki eğitimini vermek istedik” şeklinde konuştu.
“İLK OLARAK İNGİLİZCE VE RUSÇA VERİLECEK”
Derslerin 1 Kasım itibariyle pandemi şartlarına uygun bir şekilde verileceğini söyleyen Canpolat, “İlk önce 1 Kasım itibariyle İncilizce ve Rusçayı 20 kişilik sınıflarda ve bir de online olabilmesi münasebetiyle de uzaktan verilebilecektir. Çünkü pandemi hala daha tam olarak atlatılmış değil. Pandemiyi de göz önünde bulundurarak online, internet üzerinden, pandeminin de zarar vermeyeceği şekilde bu kurslarımızı düşünüyoruz. İngilizce kursumuz iki buçuk ay sürecek, haftada 3 gün her günde 3 saat, toplamda 6 saat olması kaidesiyle. Rusçayı da üç buçuk ay düşünüyoruz, o da yine haftada 6 saatten 3 gün düşünüyoruz. Buradaki amacımız gerek kursiyerlerimizi gerek meslektaşlarımızı gerek dışarıdan katılacak vatandaşlarımızı yormamak, onların yabancı öğrenmelerinde sıkılmamasını sağlamak adına en uygun şekilde kurs sunmayı planlıyoruz. Şu anda vereceğimiz kurslar ilk etapta acil olarak gördüğümüz; bilindiği üzere İngilizce dünyada ortak bir dil ve bizde bu yüzden ilk olarak İngilizceyi düşünüyoruz ve bir de bizim bölgemize ve kıyı şeritlerinde Rus uyruklu vatandaşların yoğun talepleri karşısında bir de Rusçayı ekledik. Akabinde Almancayı çok önemsiyoruz almanca dersini de vereceğiz, onun da akabinde kurslarımız ciddi ilgi ile karşılandı, sempati ile karşılandı. Gelen talepleri de değerlendirmeye alacağız. Bilindiği üzere bir de bizim meslektaşların bilgisayar kullanabilme zorunluluğu var, artık iletişim çağı olduğu için bilinçli bir kişi ofisleri gezmiyor da bilgisayardan meslektaşlarımızın web sayfalarını, büyük internet portallarını gezerek oradan istediği gayrimenkulden bilgileri alıp sonra da iletişim kurabiliyor ve daha sonra da randevu alıp yeri canlı olarak görebiliyor. Burada birde bilgisayarın önemine de dikkat çekerek yetersiz olan kursiyerlerimize, meslektaşlarımıza bilgisayar kursunu vermeyi düşünüyoruz” diye ekledi.
“TOROS ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Yabancı dil kursu için verdikleri destekten dolayı Toros Üniversitesi Rektörü Ömer Arıöz, Toros Üniversitesi TORSEM Eğitim Müdürü Doç. Dr. Metin Ocak ve Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Çıtak çok teşekkür eden Canpolat, “Biz yapacağımız kursların alt yapı görüşmelerini beraber oluşturduk, belli bir netlik kazandıktan sonra da Metin ve Durmuş hocalarımız rektörümüze sunum yapıyor ve rektörümüzde bunları onayladıktan sonra da hem Toros Üniversitesi hem de bizler bunun duyurusunu kamuoyuna yapıyoruz. Bu kursu biz online olduğu için tüm Türkiye’ye vermeyi düşünüyoruz. Burada sadece Mersin ve çevresi değil de tüm Türkiye’nin her tarafına bu kurslarımızı sunmayı düşünüyoruz. Kursu almak isteyen kişiler de sosyal medya hesaplarından da duyurularını yaptığımız gibi Mersin Emlakçılar Odası’nın Genel Sekreteri Yakup Yavuz ile irtibat kurabilirler. Aynı zamanda sosyal medyada da bunların afişleri ve animasyonla duyuruları var. Mersin Emlakçılar Odası’nı aradıkları zaman hangi kursun kaç saat, ne zaman başlayacağı, kaç ay olacağı ve ücreti şeklinde merak ettikleri bütün konulara, sorulara cevap bulabileceklerdir” ifadelerini ekledi.
“BİZ TÜRKİYE’DE ÖRNEK ODA OLMAK İSTİYORUZ”
Biz Mersin olarak Türkiye’de örnek bir şehir olmak, örnek bir oda olmak istiyoruz. Ben oda başkanı olarak eğitime çok ciddi önem veriyorum. Çünkü eğitimli bir meslektaşımızın ya da herhangi bir iş kolunda bir esnafımızın, eğitimli bir mesleğe icra eden meslek erbabının eğitimli olması, mesleği daha güzel icra etmesi noktasında, ister istemez artıları olacaktır. Bu anlamda ben oda başkanı olarak yılmadan, usanmadan, bıkmadan eğitimlerimize devam edeceğiz. Biz birinci olarak mesleki eğitim kurslarını Türkiye geneline verdik, ikinci olarak odamız ve Toros Üniversitesi’nin iş birliği ile yabancı dil eğitimlerimizi veriyoruz. Bunun yanı sıra bilgisayar eğitimlerini de vermek istiyoruz. Meslektaşlarımıza robotik kodlama kursunu vermek istiyoruz. Bunun da haricinde bir çalışmamız daha var; umarım ki o çalışmada yakın tarihte hayata geçer, bizim meslektaşlarımız, emlakçı camiamız internet portalı olarak, piyasadaki büyük marka internet portallarında ilanlarını yayınlıyorlar. Çatı kuruluşumuzla birlikte bir proje geliştirmek istiyoruz. Bizim kendi meslektaşımızı barındıran büyük devasa bir internet portalının çok yakın bir tarihte çalışmalarını duyurmuş olacağız. İnşallah Mersin adına bu da güzel, müjdeli bir haber olsun isterim. Kısaca durmadan çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“ARTIK HERKES EMLAK OFİSİ AÇAMAZ”
Mersin kamuoyuna ve Türkiye kamuoyuna sosyal medya aracılığıyla, yerel basın ve ulusal basın nezdinde yaptıkları çalışmaları aktarma fırsatı bulduklarını belirten ve ev alacak olanlara da seslenen Canpolat, “Yeni çıkan Taşınmaz Ticaret Yönetmenliği gereği biz kısmen mesleğimizin bir adım daha ileriye gideceğini düşünüyoruz. Artık önüne gelen bu mesleği icra edemeyecek. Misal başka sektörden gelip de artık herkes bir emlak odası açamaz. Şartları ise; maliye kaydı olacak, sicil kaydı olacak, oda kaydı, mesleki yeterlilik belgesi ve 100 saatlik Toros Üniversitesi ile yapmış olduğumuz mesleki eğitim kursuna gidilmiş olacak şekliden şartların yerine getirilmesi gerekir. Yetki belgesi olamadan internet portallarına ilan verilemeyecek, verdiğiniz taktirde ve tespit edilirse 8 bin lira ile 20 bin lira arası ceza gelecek, internet portalı da yetki belgesi olmayan birisine ilan verdirdiği için de büyük miktarda cezalar gelecek. Bir de Ticaret İl Müdürlüğü’ne, odamıza sizin ile ilgili iki defa şikayet gelecek olursa ve o iki şikayette de siz haksız olarak görüldüğünüzde, almış olduğunuz o yetki belgeniz iptal olacaktır bir yıllığına. Yetki belgeniz iptal olduktan sonra, bir yıllık şartınızı doldurmadığınız zaman ve gidip de başka bir işletmecinin yetki belgesi ile kaçak olarak iş yerinizi işletmeye çalışırsanız ve o da tespit edilirse, çalıştığınız meslektaşın da yetki belgesi bir yıllığına iptal olmuş olacak. Artık meslek bir dizi kurallarla yürütülmesi gerekiyor. Buradan vatandaşlara da ciddi şekilde Çukurova Gazetesi aracılığıyla sesleniyorum; kesinlikle ofise girdiğinizde, alışveriş yapacağınız meslektaşlarımızın maliye kaydına, sicil kaydına, oda kaydı gibi belgelere bakıp, kontrol etmeyi unutmasınlar. Herhangi bir aksi durumda, herhangi bir yanıltıcı durumla karşı kaşıya kalındığı durumda da, bağlı bulunduğunuz ildeki emlakçılar odasına, derneğine hiç çekinmeden şikayette bulunabilirler” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.