Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ve Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz, Mersin’de son bir aydır şehir merkezinin hemen hemen her yerinde görülen beyaz sineklerle ilgili olarak gazetemize konuştu. Görülmekte olan bu beyaz sineğin şimdilik hiçbir zararının görülmediğini belirten Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz, “Şu anda görünen bu beyaz sinek herhangi bir sebzeye ya da insanlara zarar verebilecek bir beyaz sinek türü olarak görünmüyor. Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilerle de karşılaştırma yaptığımızda şimdilik için bir zararı görünmüyor bu beyaz sineğin” dedi.
Haber – Barış Köksal
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ve Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz Mersin’de son bir aydır şehir merkezinin hemen hemen her yerinde görülen beyaz sineklerle ilgili olarak merak edilen konular hakkında gazetemizin sorularını yanıtladı. Bu görülen beyaz sineklerin zararsız bir sinek türü olduklarını, Akdeniz meyve sineği ile karıştırılmaması gerektiğini, ancak bir yağmurun yağmasıyla yok olacaklarını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Bu beyaz sinek diye tabir ettiğimiz sinek, zararlı bir hayvan değil. Bu kuraklık dönemlerinde daha fazla ortaya çıkan, gözükebilen bir sinek. Meyvelerimize zarar vermeyecek bir canlıdır beyaz sinek. Sadece görsel olarak psikolojik olarak insanların rahatsız olduğu bir canlı. Dolayısıyla çok da fazla panik yaratacak olan bir durum olmadığını düşünüyorum. Biz bu durumu Tarım İl Müdürlüğü’yle de paylaştık, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım Daire Başkanlığı’yla da paylaştık. Önümüzdeki günlerde yağışlarında gelmesiyle beraber bu sinek ortadan kalkmış olacaktır. Herhangi bir endişeye neden olacak bir durumun olmadığını söylemek isteriz. Bu türün meyvelere ve insanlığa kesinlikle zararı yok. Bu sinek daha fazla taze sürgünlerde göründüğü için etkisi en fazla süs bitkilerine etkisi olabilir” ifadelerini kullandı.
“ŞİMDİLİK İÇİN BİR ZARARI GÖRÜNMÜYOR”
Beyaz sineğin kendi içinde tütün beyaz sineği, patlıcan beyaz sineği, biber beyaz sineği bir de kış bitkilerinde bulunan beyaz sinekler olmak üzere farklı çeşitlerinin olduğunu, bu beyaz sinek çeşidinin ise şimdilik için bir zararı olmadığını belirten Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz, “Şu anda görünen bu beyaz sinek herhangi bir sebzeye zarar verebilecek bir beyaz sinek türü değil. Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilerle de karşılaştırma yaptığımızda şimdilik için bir zararı görünmüyor. Bu yıl istila şeklinde ortaya çıkmış olan bu beyaz sinekler belli aralıklarla çıkan bir sinek. Normalde süs bitkilerinde beslenen bir sinektir, özellikle bu mevsim geçişlerinde, yazdan sonbahara geçiş döneminde ortaya çıkabiliyor. Süs bitkilerinde beslendiği için yeşillik alanlarının olduğu bölgelerde karşımıza daha yoğun çıktığını görürsünüz. Şu anda sineğin bölge bölge şeklinde görülmesinin sebebi yeşilliğin olduğu alanlara doğru hareket etmesidir. Yeşil alan nerede daha fazlaysa orada daha çok popülasyonuyla karşılaşabiliyorsunuz” diye konuştu.
“BEYAZ SİNEKTE KULLANILACAK İLAÇLAR İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR”
Bu beyaz sinekte kullanılan ilaçlar insan sağlığına da zararlı olduğunu, bunun için de şu anda ilaçlamanın çok fazla bir seçeneği olmadığını belirten Yılmaz, “Çünkü insan popülasyonunda olduğu bir bölgedeyiz, ilaçlamaya gerek yok bu yüzden, sineği bitirelim derken insan hayatını tehlikeye atma ihtimaliniz olabiliyor. İlaçlamaya şimdilik gerek yok, yağmurun yağmasıyla beraber sinekler yok olacak. Kullanılan ilaçları bizler kullanırken bile ya da önerirken bile özellikle koruma giysileriyle birlikte ilaçlama yapılması gerektiğini söylüyoruz uygulayıcıya ve bir de beyaz sinek için kullanılan ilaçların insanların yaşamakta olduğu alanlarda olup da insanlığa zararlı olduğunu düşündüğümüzde tek çare yağmurun yağmasıyla beraber ancak yok olacaktır” diye ekledi.
“AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE KARIŞTIRILMAMALI”
Akdeniz meyve sineği ile karıştırılmaması gerektiğini, bunun Akdeniz meyve sineği gibi zararlı olmadığını ifade eden Yılmaz, “Akdeniz meyve sineğiyle tamamen farklı ve kesinlikle Akdeniz meyve sineğiyle karıştırılmamalı. Tamamen farklı bir sinek bu, beyaz sinek ile Akdeniz meyve sineğinin kanat yapısı çok farklı ve değişik yapıda en azından bizler bu açıdan bakıyoruz. Kaldı ki bu sineğin aknedeniz meyve sineği gibi bitki ve meyvelere de zararı yok” şeklinde konuştu.
“ORMAN YANGINLARI ÖZELLİKLE BU SİNEĞİN ORTAYA ÇIKMASINDA ETKİSİ ÇOK OLABİLİR”
Görünmekte olan sineklerin yeşillik alanlarda beslendiğini ve bu yıl yanan ormanlarla beraber beslenmek için şehir merkezine indiklerini belirten Yılmaz, “Normalde beyaz sinek çok farklı çeşitlere sahip. Biberde ya da patlıcanda görülen beyaz sineğin zararlarını bilme şansına sahip olabiliyoruz ama bu sinekler süs bitkilerinde oldukları için çok fazla bir zararları yok, sadece beslenmek için geliyorlar. İnsana hiçbir zararı yok bu sineğin. Çok fazla hassas olan bazı insanlarda etkilenme şekli hafif şekilde kaşınmaya yol açabilirler ama insanlığa ve meyvelere kesinlikle bir zarı yoktur bu sineğin. Dönemsel olarak görünür bu sinek. Şu anda mesela eylül ayındayız her sene eylül ayında ortaya çıktığı olur ama sadece bu yıl popülasyonu çok fazla ve istila şeklinde görünüyorlar. İstila şeklinde görünme sebebi ise ben bu yılki doğal afetlerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Orman yangınları özellikle bu sineğin ortaya çıkmasında etkisi çok olabilir. Çünkü normalde bu sinek daha çok süs bitkilerinde ve ağaçlarda görünüp, besleniyor ve yanan ormanlarla beraber beslenecek yerleri, beslenecek ağaçlar olmadığı için doğal olarak beslenmek adına şehir merkezinde asimile şeklinde görünüyorlar. Şehirlerde buldukları yeşil alanda beslenmeye çalışıyorlar. Bu olay birazda ekolojik dengeyle alakalı bir durum” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.