Mersin Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ezgi Şimşek, yapılan çocuk projeleri hakkında gazetemizin sorularını yanıtladı. Yaptıkları projelerde çocukları korumak adına baro olarak her şeyi yapmaya hazır olduklarını, özellikle çocuk istismarını önlemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Hiçbir zaman görevleri yerine getirirken herhangi bir şekilde çekinmedik, çekinmeden bu görevimizi de yerine getireceğiz. Baro olarak çocukların her zaman yanındayız. Bu bizim toplumsal, sosyal bir görevimiz” dedi.
Haber – Vecdi Yenigül
Mersin Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ezgi Şimşek, yapılan çocuk projeleri hakkında gazetemizin sorularını yanıtlayarak Mersin Barosu’nda yapılan görüşmede çocuklara yönelik yapılan projeleri anlatan ve yapılan projeler arasında en önemli projelerinden olan toplumun koruyucu aile konusunda bilinçlendirilmesi hakkında bilgi verdi. Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Ezgi Şimşek, “Koruyucu ailenin önemini mümkün mertebe vurgulayarak daha fazla insana ulaşmayı sağlamak, daha fazla koruyucu aile oluşmasını sağlamak istiyoruz. Koruyucu ailenin önemi çocuklarımıza uygun aile ortamını sağlamak ve mutlu birer birey olarak yetişmesini sağlamak olup, bu sağlanırken çocuğumuzun giderlerinin karşılanması noktasında devletimizce katkıda bulunulmaktadır, diye konuştu.
“BARO OLARAK ÇOCUKLARI KORUMAK EN BÜYÜK GAYEMİZ”
Baro olarak amaçlarının çocukların cinsel, fiziksel ve psikolojik anlamda uğradığı istismar ve ihmalleri ortadan kaldırmak, çocuk haklarını çocuklara öğretmek olduğunu belirten Şimşek, “Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu olarak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ve Sevgi Evleri Müdürlüğü’ne ziyarete gittik. Bizim baro olarak bütün amacımız çocuklarımızın cinsel, fiziksel, psikolojik olarak istismara uğraması ile ihmalinin önüne geçmek ve çocuklarımıza her koşulda destek olarak çocuklara haklarını anlatabilmek ve en iyi şekilde yetişmelerini sağlamaktır. Çünkü bugünün çocukları yarının yetişkinleri olacak; toplumu ileriye taşıyan kişiler bugünün çocukları olacaktır. Bunun için en temelde bizim de baro olarak bu çocukları korumak en büyük gayemiz. Bizim yaptığımız ziyaretlerde de zaten asıl amacımız bu çocukların nasıl en iyi şekilde yetişebileceğini hem aile ortamında hem de eğitimlerini nasıl sağlayabileceklerini konuşmak, bununla ilgili sıkıntılara çözüm bulabilmekti. Bu nedenle ilgili kurumlarla yaşanan sıkıntılar üzerine konuşarak çözüm odaklı bir şekilde birlikte nasıl çalışmalar yapabileceğimiz üzerine konuştuk” şeklinde konuştu.
“KORUYUCU AİLELERİN ÇOĞALMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Çocuk Hakları Merkezi olarak yapılan çalışmalar arasında önemli yer alan koruyucu ailenin topluma tanıtılması ve yayılması çalışmasıyla, çocukların gerekli bakım, eğitim ve aile ortamını sağlamaya çalıştıklarını ve koruyucu ailelerin çoğalmasını sağlamak istediklerini söyleyen Şimşek, “Bizim için çocuklar adına en önemli kavram koruyucu aile kavramı. Çünkü koruyucu aileler evlat edinmeden farklı olarak 25 ile 65 yaş arasında olan her bireyin evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz eğer ilkokul mezunuysa, belli bir gelir düzeyi varsa o çocuğa bir aile ortamı sağlanabiliyor. Koruyucu ailenin olma sebebi, öz ailelerinde gerekli eğitimi, bakımı, o aile ortamını göremeyen çocuklarımıza bu ortamı sağlayarak mutlu birer birey olarak yetişmelerini sağlamaktır. Bu nedenle koruyucu ailenin önemini mümkün mertebe vurgulayarak daha fazla insana ulaşmayı sağlamak, daha fazla koruyucu aile oluşmasını sağlamak istiyoruz. Koruyucu aileler, çocuğa uygun aile ortamını sağlarken, çocuğumuza ilişkin giderler de devlet tarafından karşılanmaktadır. Eğer koruyucu aileler isterse çocuğun giderlerini gönüllü olarak karşılayabilirler ama koruyucu aileye düşün asıl görev o çocuğa uygun aile ortamını sağlayabilmek. Bütün bunların denetimi zaten bakanlık tarafından yapılıyor” diye ekledi.
SEVGİ EVLERİ’NE ZİYARET
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak yapılan tüm çalışmalara katkıyı sağlamak, birlikte iş birliği içerisinde daha fazla projeler yaparak bunun ne anlama geldiğini ne amaç taşıdığını, çocuklara ne derece faydalı olabileceğini herkese duyurmak istediklerini belirten Şimşek, “Bununla ilgili kurumlarla görüşme sağladık ve görüşmelere devam da edeceğiz. Birçok proje üzerine çalışmalarımız olacak. Bunları adım adım hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sevgi Evleri’ne bir ziyaretimiz oldu. Orada da çok fazla yaş grubundan çocuklarımız var. Eğitime ihtiyaçları var, onlarla birlikte çocuk haklarının ne olduğunu anlatmak gibi konular üzerinde durduk. Bu çocukların sevgi açısından da, kültür açısından da her türlü donanıma ihtiyacı var. Bizde bütün bunları sağlayabilmek için elimizden geldiğince tüm kurumlarla iş birliği içerisinde olacağız. Baro olarak bununla ilgi olarak zaten çok fazla çalışmamız var. Bizim her iki kurumda da en önemli konu şu anda koruyucu ailelerin yaygınlaşmasını sağlamak. Diğer yandan çocuklara da çocuk haklarını öğretmek, bilinçlendirmek baro olarak çok fazla önemsediğimiz konulardan” ifadelerini kullandı.
“BARO OLARAK ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI DAHA GÜÇLÜ ÇALIŞIYORUZ”
Bu zamanda en çok da karşılaştıkları vakıaların çocuk istismarları olduğunu, çocuk istismarlarının her türlüsüne karşı çıktıklarını ve çocuk istismarının önlenmesine yönelik çalışmalarının olduğunu, baro olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Şimşek, “Cinsel, fiziksel çok fazla çocuk istismarı vakıaları söz konusu, bu istismar vakıalarında ailelerin toplum baskısı nedeniyle saklanması, korkması ve bir şey çıkmaz fikriyle hareket edip susmalarını engellemek için biz baro olarak zaten gönüllülük esasıyla o davalara katılım sağlayarak, çocukların yanında olup, vekilliğini yaparak sonuna kadar savunuyoruz. Bundan sonra da çocuklarımızın yanında durmaya devam edeceğiz. İstismar hiç yaşanmadan önleyebilmek için de ayrıca çalışmalarımız söz konusu. Birisinin çocuğa iyi mi yoksa kötü mü yaklaştığına dair bilinçlendirebilmek adına birçok eğitim hazırlığı içerisindeyiz, çocukla etkileşim halinde olan her bireye de bu eğitimi vermeye yönelik çalışmalarımız olacak. Gerçekleşen istismar vakıaları için Türk Ceza Kanunlarında düzenlenen cezalar var ama bu suçu işleyen faillerin bu cezaları almasını sağlama noktasında bize önemli görevler düşüyor. İstismar suçlarına ilişkin delilleri ortaya koymak, mahkemeyi, hakimi ikna etmek tabi ki de istismar vakıalarında daha zor oluyor. Çünkü mahkemeler özellikle cinsel istismar davalarında çok yaygın olarak olaya dair tanık olup olmadığını soruyor ve buna göre karar veriyor. Hiçbir istismar vakası zaten tanık önünde gerçekleşmez. Bu tür durumlarda çocuğun beyanı esastır, çocuğu psikolojik olarak da zedelemeden, defalarca kez anlattırmadan beyanının alınmasına dikkat edilmeli ve çocuğun beyanı doğrultusunda mahkemelerin bunu esas alarak karar vermeleri gerekmektedir. Biz de bu doğrultuda elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Bu şekilde davaları takip ediyoruz, istismarı olmadan önce önüne geçebilmek için eğitimlerle bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Her zaman çocuklarımızın hakkını sonuna kadar savunmak bütün amacımız” dedi.
ÖZDEMİR: “ÖZELLİKLE ÇOCUK İSTİSMARINA YÖNELİK DAVALARDA ÇOCUK HAKLARINI KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Mersin Barosu ve Çocuk Hakları Merkezi olarak daha önce olduğu gibi şimdi de çocukları korumaya, eğitmeye yönelik aktif olarak çalışmalar içerisinde bulunduklarını belirten Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Çocuk Hakları Merkezi, Baro’yu temsil eden önemli kurumlarımızdan bir tanesi. Mersin Barosu kurulduğu günden itibaren Çocuk Hakları Merkezi aktif olarak görev almış ve toplumdaki çocuk haklarına yönelik bir takım faydalı çalışmalar üretmiştir. Özellikle okullarda çocuklara yönelik, çocuk haklarıyla ilgili, istismara yönelik bilinçlendirme anlamında eğitimsel faaliyetlerimiz sürekli yapılmaktadır. Geçmiş dönemlerde yapıldığı gibi, yapılmaya da devam edecektir. Özellikle çocuk istismarına yönelik olan davalarda ise bizim baromuz, özellikle de Çocuk Hakları Merkezi’mizin yürütme kurulu ve üyeleriyle birlikte o dosyalarda çocuğun haklarını savunması adına gerekli her türlü hukuksal çalışmalar yürütmektedir, dosyalara müdahil olmaktadır. Buradaki temel amaç failin cezasız kalmamasını sağlamak, ikinci temel amaç ise çocuğun haklarının korunmasını en üst düzeyde sağlamak” şeklinde konuştu.
“TOPLUMDA VE SOSYAL OLAYLARA KARŞI BÜTÜN HAKLARI KORUMAK BİZİM VAZİFEMİZ”
Baro olarak sadece mesleğe yönelik adımlar atmayacağını, başta çocuk istismarı olmak üzere bütün toplumsal olaylar karşısında aktif olarak yer aldıklarını ve alacaklarının altını çizen Özdemir, “Bu noktada baro yönetimi ve Çocuk Hakları Merkezi olarak biz her zaman üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Hiçbir zaman bu görevleri yerine getirirken de herhangi bir şekilde çekinmeden bu görevimizi yerine getireceğiz. Bu bizim toplumsal, sosyal bir görevimiz. Baro olarak sadece mesleğe yönelik faaliyetler yürütmeyeceğiz, toplumda ve sosyal olaylara karşı bütün hakları korumak bizim vazifemiz. Kanunla düzenlenen birtakım vazifelerimiz var ama her şeyden önce vicdanen düzenlenen birtakım vazifelerimiz var. Biz başta çocuklar olmak üzere toplumu ilgilendiren her türlü olayda reaksiyon göstermeye hazırız. Çocuğun faydasına olan, çocuğun haklarının korunmasına yönelik olan her türlü çalışmaların içerisinde iş birliğiyle yer alacağımızı ifade ederim. Bugüne kadar yürütülen bütün projelerde Mersin Barosu aktif yer almıştır çocuklarla ilgili bundan sonra da yer alacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.