Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu stantlarda farklı illerden gelen Kültür Bakanlığı’na bağlı sanatçıları bir araya getirdi. Stantta yaptığı kırk yamaları sergilemek için yer alan Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülleri almış sanatçı Fatma Kuru, “Bu proje Türkiye genelinde ilk defa yapılıyor. Kültür Bakanlığı sanatçıları ilk kez bir araya geliyorlar. Hem birbirlerini tanıyorlar hem bulunduğumuz şehri tanıyorlar” dedi.
Haber – Gülsen Kaya
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Özgecan Arslan Barış Meydanı’nda açmış olduğu stantlarla farklı şehirlerden gelen Kültür Bakanlığı devlet sanatçıları yapmış olduğu ürünleri sergilediler. Kültür Bakanlığı devlet sanatçılarının ilk defa bir projeyle bir araya geldiklerini belirten Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras sanatçısı Fatma Kuru, “Vahap Seçer’in verdiği destekle bu kadar sanatçıyı bir araya getirdim. Ben davet ettim, sanatçılar geldi. Vahap Seçer’de daha fazlası gelebilir kapasitemiz bin kişilik hocam dedi. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÇAYCI:“GÖRDÜĞÜM İLGİDEN ÇOK HOŞNUT OLDUM”
Şanlıurfa’dan gelen ve gördükleri ilgi karşısında çok yoğun duygulara kapıldığını belirten kemik tarak ustası Mahmut Çaycı ise, “Şanlıurfa’dan geldim buraya, Kültür Bakanlığı’na bağlı devlet sanatçısıyım. Kemik tarak ustasıyım. Öncelikle ben hiç dışarıya çıkmadım. Mersin’e geldiğimden çok memnun kaldım. Keşke yıllar önce gelmiş olsaydım. Bizim yerimiz Tarsus’ta Gençlik Kampında. Şerife Hanım, Tufan Bey var başkan olarak Fatma Hanım var. O kadar çok ilgi gösterdiler ki. Sanki biz onların çocuğuyuz onlar bizim annemiz babamız. Anlatamam yani böyle bir kucaklaşmayı sevgiyi. Bana para verselerdi bu kadar çok sevinmezdim. Belediye Başkanına da ben çok teşekkür ederim. Kendisiyle konulup yan yana gelmeyi de çok isterim. Gerçekten hayatımızda bir şeyleri değiştirme zamanıdır. Belediye başkanımıza sahip çıkalım ve destekleyelim. Birçok şeyi hakkediyor. Bakın ben Belediye Başkanı Vahap Seçer’i hiç görmemişim. Ama gördüğüm ilgiden çok hoşnut oldum. İlk kez bu kadar duygular içinde ayrılacağım. Kültür Bakanlığı devlet sanatçıyım ama bana değer verildiğini dışarıda anladım” ifadelerini kullandı.
“YAPTIĞIM İŞİN ÖNEMİNİ BURADA ANLADIM”
Şanlıurfa’da sanata çok önem vermediklerini, sanatçının, yaptığı işin önemini Mersin’e geldiğinde gördüğü ilgiden sonra anladığını söyleyen Çaycı, “Ama burası çok farklı. Şöyle söyleyeyim, bize mal mülk vermediler kimseye yalakacılıkta yapmayız. Kırmızı çizgilerimden bir tanesi de budur. Yine diyorum, kendisini görmemişim ama Şerife Hanım olsun, Tufan Bey, Fatma Hanım ve diğer personeller hiçbir ayrım yapmadan ‘yok bu batılıdır, yok bu doğuludur’ demeden gördüğüm sevgi gerçekten bana samimiyet verdi. Yaşım 40, çok insan gördüm. Bu gerçekten samimiyettir. Burada olmaktan çok mutluyum. Buradan ayrılacağım, üzüleceğim. Stantlardan dolayı da belediyemize çok teşekkür ederim. Her şeyi düşünmüşler. Kısmet meselesi bu. Satış için değil ama benim en güzel karım güzel insanları tanıtım. O bana yetiyor. Keşke her yerde olsa. Sadece Mersin’de değil, İstanbul’da, Adana’da, Urfa’da, Diyarbakır, Mardin, Malatya’da her yerde olsun. Maksat halka hizmet etmek. Bu bir hizmettir. Bu hizmeti görmemezlik gelemeyiz. Çok etkinliğe gittim ama böylesini görmedim. Herkes iş birliği içinde çalışıyor. Kalabalıkta ürünlerimizi satacağız. İyi ki geldim. Kazancımı kazandım” diye ekledi.
KURU: “KÜLTÜR BAKANLIĞI SANATÇILARI İLK KEZ BİR ARAYA GELİYORLAR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu stantla birlikte ilk kez devlet sanatçılarının bir araya geldiğini belirten Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras sanatçısı Fatma Kuru, “Birçok dalda ödülüm var. Mersin İl Birinciliği, Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülleri aldım. Yaptığım kırk yamalar tamamen kendi tasarımımdır. Bir hafta önce de Cumhurbaşkanlığı himayesinde Malazgirt Ahlat’taydık. Oradaki arkadaşları topladık geldik. Amaç onlarında Mersin’i görmesiydi. Daha yapacak çok işimiz var diye düşünüyorum bu yolda. Ben davet ederken belediyenin arkamda olduğunu biliyordum. 35 sanatçıyı Mersin’e davet edip altından kalkamazdım diye düşünüyorum. Önce Vahap Seçer’e ardından Şerife Hasoğlu Dokucuya çok teşekkür ediyorum. Gerçekten sınırsız hizmeti, sınırsız Güleryüz. Biz bağlantılı kurarken Şerife hanımla görüştüğümüzde bütün sanatçıları bekliyorum dedi. 67 ilin sanatçısını bekliyorum hepsi gelsin dedi. Biz bu kadar ağırlayabildim. 35 ilin sanatçısını ağırlayabildik. Şahsınızda hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu proje Türkiye genelinde ilk defa yapılıyor. Kültür Bakanlığı sanatçıları ilk kez bir araya geliyorlar. Hem birbirlerini tanıyorlar hem bulunduğumuz şehri tanıyorlar. Hem de yaptıkları ürünü sergileme şansı buluyorlar” dedi.
“BİZ BUNU FUAR, FESTİVAL OLARAK YAPMAK İSTERİZ”
Gördükleri ilgiden dolayı memnuniyetini dile getiren ve yapılan bu çalışmalardan ziyaretçilerin de çok memnun kaldığını ifade eden Kuru, “Mesela kampta yaptık sergiyi, çok büyük ilgi gördü. Çok güzel dönüşler aldık. Hiç kimsenin haberi olmayan el sanatları vardı. Henüz bizim bilmediğimiz görmediğimiz. Gerçekten bu işe vesile olanlara çok teşekkür ediyorum. Vahap Seçer’in verdiği destekle bu kadar sanatçıyı bir araya getirdim. Ben davet ettim, sanatçılar geldi. Vahap Seçer’de daha fazlası gelebilir kapasitemiz bin kişilik hocam dedi. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Zaten Meral Hanım geldi gördüler. Ve hayran kaldılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Biz bunu fuar, festival olarak yapmak isteriz. Bu daha ilk adımımız. Biz şu an bununla emekliyoruz. Bunun yürümesi var, koşması var. Biz bunu geleneksel olarak el sanatları fuarı, el sanatlı festivali olarak yapmak isteriz. Ama en güzel şey de 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk gelsin diye çok uğraştık. Başkanımız da dedi, o güne denk getirin. Gayret güzel dönüşler alırsınız. Gerçekten çok güzel dönüşler aldık” diye ekledi.
“FARKLI YÖRELERİN ÜRÜNLERİNİ, EL SANATLARINI İNSANLARIMIZ TANIMA FIRSATI BULDULAR”
Son olarak Mersin’de farklı kültürlerin el sanatlarının sergilendiğini, farklı farklı şehirlerden sanatçıların geldiğini ama hepsinin düşüncesinin memnuniyet üzerine olacağını belirten Kuru, “Mardin’den gelen sanatçılarım var, Telkari, gümüşçülükten geçimini sağlayan. Gerçekten yola gelirken, çok fazla şeyle gelmişler ama Mersin hakkında çok güzel düşüncelerle dönecekler. Tokat’tan gelen, Balıkesir’den, Urfa’dan gelenler var. Türkiye’ni dört bir yanından gelen insanlar hem Mersin’i tanımak hem bir arada olmak hem de yaptıklarını sergilemek adına geldiler. İlk defa devlet sanatçılarının başka şehirlerde davet edildiği bir festival oldu. Çok mutluyuz. Farklı yörelerin ürünlerini, el sanatlarını insanlarımız tanıma fırsatı buldular. Neler yapıldığını görme fırsatı buldular. Çok teşekkür ediyoruz. Mesela Tarsus’ta Mersin’de kemik tarak ben görmedim. Böyle bir işçilik görmedim. Urfa’dan gelen arkadaş bunu tanıttı ve çok ilgi çekti. Kültür Bakanlığı sanatçısı olan herkesin burada ürünlerini sergileme şansı oldu. Çünkü biz o çatı altında toplandık. Kültür Bakanlığı kültürel miras taşıyıcılarıyız biz. Sanatçı belgesi verildi, tamamı onlardan oluşuyor şu an” şeklinde konuştu.