Usta: “Yanan alanlar tekrar yeşerecek”

Usta: “Yanan alanlar tekrar yeşerecek” cukurovagazetesi.com

Mersin’de yanan ormanlarla ilgili hasar tespit çalışmaları için Mersin’e gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta, “Yanan ormanlarımızın yerine yeniden ormanların yapılacağından, yeniden yeşereceğinden kimsenin endişesi olmasın. Bu konuyu özellikle bir takım yalan siyaset üzerinden bu alanların yapılaşmaya açılacağı, evler yapılacağı, turizme kazandırılacağı, oteller yapılacağı şeklindeki bu yalanların kesinlikle doğru olmadığını bilmenizi isteriz” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta, AK Parti MKYK Üyesi Resul Kurt, Mersin İl Koordinatörü Alim Tunç, Mersin İl Başkanı Cesim Ercik ve Mersin MilletvekilleriAK Parti Mersin il başkanlığı binasındaMersin’deki orman yangınlarıyla ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi. Konuşmayı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta, “Mersin’de özellikle iki ilçemizde, Silifke ve Aydıncık’ta orman yangınları sonrasında ciddi hasarlar ve zararlar meydana gelmiş durumda. Sadece evlerin değil tarım alanlarının da zarar görmüş olması özellikle buradaki hasarların tespit edilmesi ve bunların da telafi edilmesi açısından çok kıymetli ve önemli” ifadelerini kullandı.

“ORMAN YANGINLARI SONRASINDA CİDDİ HASARLAR VE ZARARLAR MEYDANA GELMİŞ”

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak, Mersin’de yaşanan orman yangınları sonrasında meydana gelen hasar tespiti yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgilendirmek istediğini söyleyen Usta, “Bugün sabah erken saatlerde Mersin’e gelip toplantılarımızı yaptık. Öncelikle yangının başladığı, afetin oluştuğu bölgelerde ilk andan itibaren afetle beraber mücadele eden ekiplerimizin yanında bulunan Silifke ve Aydıncık İlçe Başkanlarımızı ve teşkilatımızı tebrik etmek ve teşekkür etmek istiyorum. Alevlerin içerisinde bizzat onlar da su taşıyarak, kum dökerek, itfaiyecilerimizle ve orman işçilerimizle beraber mücadele ederek, vatandaşlarımızla beraber olarak bu yangınların söndürülmesi çabası içerisinde oldular. Yeniden hepsine teşekkür etmek istiyorum. Maalesef bu yangınlar, seller, yaşadığımız son dönemdeki afetler inşallah birlik ve beraberliğimizin, kenetlenmemizin artışına vesile olsun diyelim. Mersin’de özellikle iki ilçemizde, Silifke ve Aydıncık’ta orman yangınları sonrasında ciddi hasarlar ve zararlar meydana gelmiş durumda. Sadece evlerin değil tarım alanlarının da zarar görmüş olması özellikle buradaki hasarların tespit edilmesi ve bunların da telafi edilmesi açısından çok kıymetli ve önemli” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’DE 27 MİLYON 509 BİN LİRALIK HASAR TESPİTİ YAPILDI”

Yangınların çıktığı ilk günden beri hasar tespit çalışmalarının başladığını, Mersin’deki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Usta, “Bu noktada da afetin ilk olduğu andan itibaren yapılan çalışmalar sonucunda 964 kişinin mağduriyetinin olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Toplam zarar olarak biliyorsunuz ilk andan itibaren hasar tespit çalışmaları başladı ve tamamlandı. 27 milyon 509 bin liralık bir Mersin iline ait bir hasar tespiti yapılmış durumda. 156 meskenin hasar gördüğünün, onaylanmış tespit edilmiş durumda. Bunların içerisinde ağır hasarlı, hafif hasarlılar var. Ağır hasarlı olan 55 adet var. Yıkılmış olarak da 48 tane meskenimiz var. Az hasarlı, orta hasarlı ve hasarsızlar dahil olmak üzere hepsi tespit edilerek toplam 156 meskenin de hasarlı olduğunu tespit edildi. İlk aşamada hızlıca planlanan şey ağır hasarlı ve yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılması” diye ekledi.

“HEDEFİMİZBİR YIL İÇERİSİNDE VATANDAŞLARIMIZIN TEKRAR ESKİ YAŞAMLARINA DÖNMELERİ”

Yangındaki ağır hasarlı evlerin tespit edildiğini ve yerine nesinin yapılması planlanan evlerin bir an önce sahiplerine ulaşması için gerekli çalışmaların yapıldığını ve bu evleri gerekirse bir yıldan az bir sürede teslim etmek istediklerinin altını çizen Usta, “Vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi için elbette ki en önemli husus yaşayacakları evlerin bir an önce teslim edilmesi. Bu amaçla yerleri tespit edilerek yenilerinin yapılmasını en hızlı şekilde başlanacak. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığımız iş birliği içerisinde çalışarak hem arazi hasarlarının giderilmesi hem de yerine evlerin yapılması konusunda en hızlı şekilde Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımızın talimatları ile işlemler yapılmış durumda. Projeler belirlendi, tespit edildi. Yıkılan yerlerin yerine köy eviyse köy evi şeklinde, orman içerisinde orman evleriyse bunların yapılması planlandı. Ahır, çardak, hayvanların barınağı ise bunların nasıl yapılacağının hepsi tek tek tespit edildi, projelendirildi ve yapılması içinde hızlı bir şekilde ihaleleriyle birlikte başlayacak. Burada temel hedef 1 yıl içerisinde vatandaşlarımızın tekrar eski evlerine, yaşamlarına dönmeleri. Daha hızlı bir şekilde imkan varsa bir yıla kalmadan da yapılıp teslim edilerek vatandaşlarımızın tekrar normal hayatlarına dönmesini sağlanması hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

 

“YANAN ORMANLARIMIZIN YERİNE ORMANLARIMIZI YENİDEN CANLANDIRACAĞIZ”

Yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılacağını, ormanlık alanların farklı bir amaçla kullanılacağı haberlerinin yalan olduğunu ifade eden Usta, “İkinci mevzu tabii ki orman yangınlarımız. Yanan ormanlarımızın yerine yeniden ormanların yapılacağından kimsenin endişesi olmasın. Bu konuyu özellikle bir takım yalan siyaset üzerinden bu alanların yapılaşmaya açılacağı, evler yapılacağı, turizme kazandırılacağı, oteller yapılacağı şeklindeki bu yalanların kesinlikle doğru olmadığını ısrarla Sayın Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın da her defasında söylediği gibi tekraren ben de burada söylüyorum. Ormanlarımız hepimizin ortak değerleridir, ülkemizin geleceğidir. Tıpkı mavi vatan gibi yeşil vatanımız da hepimizin. O yüzden yanan ormanlarımızın yerinde ormanlarımızı yeniden canlandıracağız. Fidanlarımızı dikeceğiz. Farklı bir amaç için kullanılmayacak. Zaten anayasamız bunu belirlemiş. Anayasa kurallarına göre her türlü çalışmamız yeniden şekillendirilecek. Kimsenin endişesi olmasın. Mersin bizim kıymetli bir ilimiz. Limanımızla, ekonomiye kattığı değerle, tarımıyla oldukça ülkemizin güçlü şehirlerinden bir tanesi. O yüzden tarım alanlarımız ve ormanlarımız da Mersin’imizin kıymetine kıymet katan alanlar. O vesile ile ormanlarımızın korunması hepimizin ortak hedefidir” dedi.

“İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SONUCUNDA ÇALIŞMALAR HEMEN BAŞLAYACAK”

Hasar tespitleri ile ilgili çalışmalarda eğer varsa itirazlar değerlendirilsin diye bir askı sürecinde olduğunu, itirazlar sonrasında çalışmalara hızlıca başlanacağını belirten Usta, “Bu itirazların değerlendirilmesi sonrasında da tespit edilen hasarların yapımına hızlıca başlanacaktır. Devlet olarak güçlü bir ülkeyiz. Kendi imkanlarımızla hep birlikte yeniden bütün yıkılan, bozulan ne varsa yapmanın ve düzeltmenin içerisindeyiz. Kurumlarımızla da siyaset olarak bizler de her türlü sıkıntının çözülmesi için iç içeyiz, sahadayız. Bugün de yeniden sahada olmamızın sebebi, vatandaşımızın eğer ulaşılamamış bir sorunu, sıkıntısı varsa bunları birinci ağızdan dinleyelim istedik. Yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve raporlamak, bu raporlarla birlikte Sayın Genel Başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza teslim etmek bu ziyaretimizin amacı” diye ekledi.

“BİZLERİN ÇOK DAHA BİLİNÇLİ OLMASI LAZIM”

Vatandaşların artık ormanlarla ilgili olarak daha da hassas olmaları gerektiğini ve en küçük bir sebepten dolayı nelerle sonuçlanabileceğinin altını çizen Usta, “Bizlerin çok daha bilinçli olması lazım. Vatandaşlar olarak bizlerin de sorumluluklarımızı yerine getirmemiz lazım. Ormanlarımızı korumak, içerisinde ateş yakmamak, ormana zarar verebilecek hiçbir müdahalede bulunmamamız lazım. Ağaçlarımız hepimizin ortak değeri, attığımız bir sigara izmaritinin dahi ne büyük bir felakete sebep olabileceğini unutmamak gerekiyor. Ormanlarımız bir serinli, ferahlık ve doğayla baş başa kalma imkanımız ancak orada bulunduğumuzda ayrılırken de yine ormanı kendi haline bırakmak hepimizin vazifesi. Hem çöp atamayacağız hem ateş yakmayacağız ve vatandaşların hassasiyetini sağlamak bizim vazifemiz. Bu konuda basın mensuplarının da çalışmalarımıza destek olacak çalışmalar yapmaları bizleri mutlu edecektir. Artık bütün dünyada bir çevre bilinci var, sadece insanı değil, havayı, suyu, doğayı korumamız hepimizin vazifesi. Bu bilince ulaşmak güzel ve anlamlı, bu bilinçle hareket ediyor olmak da çok kıymetli. İnşallah bir daha böylesi bir felakete sebebiyet olacak davranışlardan da uzak durarak el birliği içerinde hem ormanlarımızı hem doğamızı, denizimizi, havamızı, toprağımızı koruyan, muhafaza eden yeni nesillere çok daha iyi çevre şartları bırakmak bizlere birer sorumluluk ve vazife olarak da hatırlatan çalışma içerisinde olmayı istiyoruz. Sadee3ce insanı yaşatmak değil, insanı yaşatmakla beraber çevreyi ve doğayı da korumak hepimizin görevi. Ben bu anlayışla ve bu bilinçle hepinize bugün burada bulunduğunuz için teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

 

YANGINLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Son olarak çıkan orman yangınlarıyla ilgili soruşturmaların devam ettiğini belirten Usta, “Orman yangınlarıyla ilgili soruşturmalar devam ediyor, tespit edilen yerlerde bakanlıklarımız gerekli açıklamaları yapıyorlar, valiliklerimiz yapıyorlar. Buradaki süreç ile ilgili olarak da süreç devam ettiği için bizde bekliyoruz, eğer varsa böyle bir sabotaj tespiti zaten gerekleri yapılacaktır, o konuda endişeniz olmasın. Ama ne olursa olsun sonuçta bu orman yandıysa eğer bizim hepimizin yanmaması için çok daha bilinçli ve şuurlu olmamız gerekiyor. Belki sabotaj kastıyla değil, bir vatandaşımızın bir ihmali de olabilir, o yüzden çok daha hassas ve dikkatli olmamız gerekir diye özellikle vurgulamak istedim. Bu konudaki soruşturmalar eksiksiz, çok ciddi ve sıkı bir şekilde devam ediyor, endişeniz olmasın” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.