2003’ten beri gönüllere dokunuyorlar

2003’ten beri gönüllere dokunuyorlar cukurovagazetesi.com

Sosyal medya üzerinden kurdukları Mersin Sosyal Dayanışma Topluluğu ve Gülnar’a Gönül Verenler Topluluğu, 2003 yılından beri din, dil, ırk farkı gözetmeksizin her kesime yardım eli uzatan İyilik Melekleri Topluluğu’nun kurucusu Fizyoterapist Aslı Aktoprak, gazetemizin sorularını yanıtladı.


 

Haber – Vecdi Yenigül

2003 yılından beri 142 farklı projeye imza atan ve projelerin hepsini gönüllülük esasları altında yapan, Mersin Sosyal Dayanışma Topluluğu ve Gülnar’a Gönül Verenler Topluluğu Kurucusu Aslı Aktoprak, gazetemizin sorularını yanıtladı. Yapılan bu projelerin ve çalışmaların genelde ilçelere yapıldığını belirten Aktoprak, “Genelde projelerimizi Mersin’in ilçelerine yapıyoruz. Çünkü Mersin merkezde bir şekilde yardım bulunabiliyor ama Mersin ilçelerinde o kadar gururlu insanlar var ki yardım istemeye çok çekiniyorlar. Bizde ilçelere tek tek kendi özel araçlarımızla giderek, onları tespit ederek, kimin ne ihtiyacı varsa onları karşılamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ TAMAMEN GÖNÜLLÜ BİR TOPLULUĞUZ”

2003 yılından bu yana yardım olaylarına başlayan, gönüllü olarak da bugüne kadar 142 hayır işi içeren projeler yaptığını belirten Aktoprak, “2003 yılında başladım yardım olaylarına, 2003 yılında toplamda 142 hayır işi içeren projeler yaptım. Kendimi kısaca iyiliğe adadım. Boş zamanlarım olduğunda sosyal aktivitelerde bulunmak için kendi sağlık çalışanlarımızla, sağlıkçı arkadaşlarımızla grup kurduk ve aktif olarak hayır işlerini yapmaya devam ediyoruz. Ekibimiz tamamen sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. 6 tane sağlıkçı arkadaşım var, onlarla birlikte yürütüyoruz bu işleri. Nerde yardıma ihtiyaç varsa ona göre analizlerimizi ve toplantılarımızı yapıyoruz. Mersin’de farklı meslek grupları var, onlarda gönüllü olarak yardımcı oluyorlar, bu grubumuz tamamen gönüllülük esasları çerçevesinde oluşmaktadır. Grubumuzun adı Mersin Sosyal Dayanışma Topluluğu bir de Gülnar’a Gönül Verenler Topluluğu bu iki gruptan oluşmaktadır. Biz dernek değiliz tamamen gönüllü bir topluluğuz. Kendi aramızda maaşlarımızdan, harçlıklarımızdan bir şetler biriktirerek ya da evimizde yeni olup da kullanmadığımız eşyalar varsa bir yerde toplayıp yardımda bulunuyoruz. Amacımız her kalbe dokunabilmek. Kimin nerde, ne derdi varsa ona dokunabilmek, onların duasını alabilmek” diye ifade etti.

 

“GENELDE PROJELERİMİZİ MERSİN’İN İLÇELERİNE YAPIYORUZ”

2003 yılından beri yaptıkları gönüllü çalışmalardan bahseden ve yaptıkları bu çalışmaları genelde merkeze uzak oldukları için temin edemeyen ilçelere yaptıklarını, Mersin ilçelerine kendi özel araçlarıyla gidip yardıma muhtaç kişileri tespit ederek gönüllü şekilde ihtiyaçlarını temin ettiklerini söyleyen Aktoprak, “Şimdiye kadar; 2003 yılından beri sokak hayvanlarını besleme etkinliği, barınmalarına destek olma etkinliği, hasta çocuklarımızın doğum günlerini tespit edip onların doğum günlerini özel olarak evlerine giderek sürpriz doğum günü partileri ya da onların kişisel ihtiyaçları varsa onları karşılamak, ya da özel çocuklarımız varsa onlara tolu doğum günü sürprizleri yaptık, onların engelliler haftasında büyük bir organizasyonla, animasyon ekipleriyle, kostümlerle birlikte, onları sevindirmeyi hedefledik. En son Gülnar’daki ilköğretime giden 500 kişiliyle çocuk şenliği düzenledik. Genelde projelerimizi Mersin’in ilçelerine yapıyoruz. Çünkü Mersin merkezde bir şekilde yardım bulunabiliyor ama Mersin ilçelerinde o kadar gururlu insanlar var ki yardım istemeye çok çekiniyorlar. Bizde ilçelere tek tek kendi özel araçlarımızla giderek, onları tespit ederek, kimin ne ihtiyacı varsa onları karşılamayı hedefliyoruz. Durumları kötü olup ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilerin ihtiyaçlarını tespit edip, ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Kiminin evi yanmış oluyor, evinin eşyalarını temin ediyoruz.  Şiddet gören kadınlar oluyor, onlara ev bulup maddi destek bulmaya çalışıyoruz, ya da iş bulup topluma tekrar kazandırmayı hedefliyoruz. Onun dışında yaşlılarımızı tespit edip, ihtiyaçlarını temin ediyoruz. Son olarak da Aydıncık’ta evi yanan, mağdur olan arkadaşlarımız oldu bunun için de bütün ev eşyalarını toplayarak, ya da yeni eşyalar satın alarak tek tek kendimiz ihtiyaç sahiplerine bildirdik” şeklinde konuştu.

 

 

 

“12 AYDA 12 PROJE YAPIYORUM”

12 ayda 12 proje yaptıklarını, hepsinin farklı içeriklere sahip olduklarını ve güçleri yetinceye kadar da bu iyilikleri, hayır işlerini yapmaya devam edeceklerini ifade eden Aktoprak, “Şimdiki etkinliğimizde ise misal ben fizyoterapist olarak köylere giderek, yaşlı olup da maddi imkanlardan dolayı şehir merkezine gelemeyen insanlara ben gidiyorum gönüllü olarak tedavi etmeye çalışıyorum gönüllü olarak, fizyoterapist olarak elimden ne geliyorsa insanlık adına yapıyorum. 2-3 ay boyunca köylere giderek, nerde engelli ve yaşlı insanlar varsa onları tedavi edip, duasını almayı hedefliyorum. Etkinliklerimiz devam edecek, 12 ayda 12 proje yapıyorum. Projeleri genelde ben yönetiyorum, hepsinin içeriği de her ay farklı farklı projeler oluyor. Bu hayır işlerini gücümüz yettiğince yapmaya da devam edeceğiz. Dediğim gibi tek amacımız insanların kalbine dokunup, onların hayır duasını almak” diye ekledi.

 

“ORTADA ÇOK BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”

Bugüne kadar yapılan projelerin çok azının basında yer aldığını, bunun sebebinin ise sadece hayır için yapıldığını, reklam amacı taşımadıklarını, basında yer alan haberlerin bilgi kirliliğini önlemek için örnek teşkil etmek adına olduğunu söyleyen Aktoprak, “142 tane proje yaptık ama toplasan bunların sadece 15 tanesi belki basında yayımlanmıştır, bunun sebebi de bizler ekip olarak reklam yapmak istemiyoruz ama örnek de teşkil etmemiz lazım. Çünkü ortada çok bilgi kirliliği var, birçok topluluk var, kimin ne yaptığı belli değil. Bu sebepten dolayı örnek de olmak gerekiyor. Bu insanların içlerinde iyilik yapmak var ama nereye nasıl yapacaklarını bilemiyorlar. Yapılan yardımların çoğunun asılsız ihbarlara gittiği şikayetinde bulunuyorlar. Biz de diyoruz ki gelin gönüllü grubumuza katılın, elimizde ne varsa güçlerimizi birleştirelim maddi ve manevi, gelin kalplere dokunalım, hatta bizimle beraber gelin ki eşyaların, yardımların dağılımında tek tek adreslere nasıl ulaştırıyoruz gelin birlikte müdahil olalım. Bu konuda destek olan bütün gönüllülere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“İŞ İNSANLARI VE BELEDİYELERİMİZDEN DE DESTEK BEKLİYORUZ”

Yaptıkları bu projelerde sadece ilçe belediyesinden destek aldıklarını, maddi destekte bulunabilecek kişilerin kendilerine ulaşmalarını beklediklerini belirten Aktoprak, “Bu projelerimizde sadece ilçe belediyelerden destek alabiliyoruz. Bizim ricamız gerçekten destek vermek, yardım etmek isteyen varsa ve verdiği desteği bizzat adrese teslim şeklinde görmek istiyorsa buyurun bizimle beraber gelin hem misafirimiz olun hem de birlikte dağıtalım. Bu konuda yardımcı olabilecek maddi imkanları olan meslektaşlarımız, iş insanları ve belediyelerimizden de destek bekliyoruz. Bu hususta da Gülnar Belediyesi Başkanı Alparslan Ünüvar’a da bütün projelerime verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.