Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, vatandaşların konut tercih ederken, dış cephe estetiği, büyüklük gibi unsurların yanında binanın yapı ve malzeme kalitesini sorgulaması gerektiğini belirterek, "Deprem bilincini tüm topluma yaymak mecburiyetindeyiz" ifadesini kullandı.
Türkiye’de büyük yıkıma yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 22’inci yıldönümü nedeniyle açıklamada bulunan MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, hayata geçirilen düzenlenmelere rağmen Türkiye’nin de Mersin’in de hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığını belirtti.Türkiye'nin sınırlarında Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatlarının yer aldığına işaret eden Nesim Ekinci, uzmanların değerlendirmelerine göre ülkenin yüz ölçümünün yüzde 42'sinin birinci derece deprem kuşağı üzerinde, büyük şehirlerin de 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde kurulu olduğunu vurguladı.
“AİLEMİZİN CANLARINI NASIL ŞANSA BIRAKABİLİRİZ?”
MERYAP Başkanı Ekinci, konut tercihinde daha bilinçli ve dikkatli olmasının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Deprem bilincini tüm topluma yaymak mecburiyetindeyiz. Ülkece maddi manevi daha çok bedel ödemeden toplumun tüm kesimleri üzerimize düşen vazifelerin farkına varmalı ve harekete geçmeliyiz. Deprem konusunda sorumluluk yapı sahibinden, yapı müteahhidine, yapı denetim kuruluşları ve denetçilerden tüketiciye kadar hepimizindir. Vatandaşlar, konut tercih ederken, dış cephe estetiği, mutfağı, banyosundan, büyüklüğünden ziyade binanın yapı kalitesini ve malzeme kalitesini sorgulamalıdır.Takdir edersiniz ki Covid-19 salgını hiç olası görmediğimiz bir riskin dahi birden hayatımızı altüst edebileceğini gösterdi. Deprem gerçeğinde yaşadığımız ülkemizde bildiğimiz bir riskte hayatımızı, ailemizin canlarını nasıl şansa bırakabiliriz?Bugün, ailenizle gideceğiniz bir haftalık otel tatilinde bile en ince ayrıntısına kadar araştırıyor, otel puanına bakıyor, müşteri yorumlarını okuyarak karar veriyorsanız bir ömür hayatınızı, ailenizi emanet edeceğiniz binalara, evlere de aynı titizlikle yaklaşmanızı istiyoruz. Nasıl alacağınız bir arabanın can güvenlik unsurları, markası, sektördeki yeri sizler için ne kadar önemliyse oturacağınız evinde dayanaklılığı, depreme karşı güvenliği, firması da bir o kadar önemli olmalıdır.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM MERSİN’İN DE GÜNDEMİNE GELMELİDİR”
Kentsel Dönüşüm Eylem Planı çerçevesinde 1,5 milyon konutun güvenli ve çevreye duyarlı yapılar olarak dönüşümünün sağlanması hedeflendiğini aktaran Nesim Ekinci, “Deprem ile yaşamak zorunda olduğumuz bir coğrafyada nitelikli, sağlam, güvenli ve sürdürülebilir yapılar inşa edilmesinin gerekliliği kaçınılmazdır. Yeni konutları depreme dayanıklı inşa ederken diğer yandan mevcut yapıları da depreme dayanıklı hale getirmek mecburiyetindeyiz. Kentsel dönüşüm süreci bu anlamda hayati bir fırsattır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda bu konuda önemli destekleri hayata geçirmektedir. Yenişehir ve Akdeniz gibi kentimizin büyük ilçelerinde 50-60 yıllık hatta daha fazla ömre sahip ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahalleler bulunmaktadır. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden, el birliğiyle kentimizdeki bu riskli bina sorununu çözmeliyiz ve deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.(Haber Merkezi)