Hafif Raylı Sistem Metro için borçlanma bu kez kabul edildi

Hafif Raylı Sistem Metro için borçlanma bu kez kabul edildi cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi gerçekleşti. Meclisten uzun süredir geçemeyenMezitli 3 - Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı için 900 milyon TL tutarındaki kredi temini ile ilgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısının 2. BirleşimiKongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Gerçekleşen mecliste defalarca kabul edilmeyen Mezitli 3 – Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı için 900 milyon TL tutarındaki kredi temini ile ilgili madde oy çokluğuyla kabul edildi. Oylamadan önce konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, hafif raylı sistem projesinin daha önce 18,8 kilometre 15 istasyondan oluşan bir hat olarak projelendirilmiş olduğunu ifade ederek, “Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü 6 Şubat 2019 tarihinde onaylamış proje. Biz yönetime geldiğimizde bulduğumuz buydu. Bunun Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yatırım programına alınması gerekiyordu. Gerekli girişimleri yaptık. Yönetime geldiğimiz dönemde 5 Eylül 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu onaylandı. Hatta şöyle bir haber geldi. Mersin’in Hafif Raylı Sistemini onaylıyoruz başkana söyleyin finansman arayışına çıksın. Biz de bu projeyi ihaleye çıkmak üzere hazırlıklarını başlattık. O arada şöyle bir çalışma yaparken başlangıç ve bitiş noktalarının düzenlenmesi ile birlikte ihaleye çıktık. Mezitli Belediyesi eski binası önünde başlatıp, eski otogarın orada bitirdik. Aslında bu doğu-batı projesi, Mersin kuzeye doğru büyüyor. Oralara da bir raylı sistemi çalışalım dedik” diyerek proje hakkında konuştu.

 

“İHALELER KOMİSYONDA BEKLİYOR”

Seçer, yeni şekli ile 13,4 kilometre uzunluğunda 15 istasyonlu yapılacak olan Mezitli-Eski Otogar arası hafif raylı sistem ihalesinin 25 Aralık 2019’da EKAP’a girdiklerini belirterek, “27 Şubat’ta ön yeterliliğini yaptık ve itiraz geldi ve kamu ihale kurumu bu ihaleyi iptal etti. 2 Mart 2020’de şartnameyi elden geçirdik. Pandemi devreye girdi. Yeni ihale girişini Ağustos 2020’ye kadar beklettik. 9 Ekim’de 2. kez çıktığımız ön yeterlilik ihalesinde 13 teklif alındı. Değerlendirildi ve 10 firma yeterlilik aldı. Yapım tekliflerinin alınması için firmalar 2. aşamaya davet edildi18 Şubat 2021 tarihinde.  Yeterli katılım sağlanamadı ve 18 Nisan 2021’de yeniden yapıldı. Bu ihaleye 3 teklif geldi. Şu anda komisyonda bekliyor. Bu komisyonda bekleme süresi 150 gündür. Bizim ihalemiz finansmanı bul, gel şeklindeydi. Ya da getirdiğin finansmanın maliyetleri idarenin hoşuna gitmiyorsa idare istediği şartta finansman bulma hakkına sahiptir. Biz bu firmayı aylarca bekledik. Şu anda komisyonda verdiği tekliften yola çıkarak en az teklif atan firma finansman arayışına çıktı, bulduğu finansmanın maliyetini biz yüksek bulduk. Biz kendi finansmanımızı yaratabiliriz dedik” diye konuştu.

 

“METRO KONUSU BUGÜNE KADAR KAMUOYUNDA DA ÇOK TARTIŞILDI”

Geçici olarak inşaat başlamak istediklerini ve bunu ifade ettiklerini belirten Seçer,“Bono ihraç edelim dedik. 900 milyon gibi bir bono ihraç edebiliriz dedik. Biz o yüzden meclisten borçlanma yetkisini alalım hazine bono ihracına çıksın bunu gerçekleştirelim ve biz ihaleyi sonuçlandıralım. Eylül’ün 28’ine kadar. Bu saatten sonra her saat bizim için değerli. Onun için resen getirdik. Metro konusu bugüne kadar kamuoyunda da çok tartışıldı. Biz her yerde izah etmeye çalıştık. Mersin’in geleceği dair projeksiyonlarda nerede durduğunu, kente ne katacağını, ilçelerin birbiri ile bütünleşmesini hep anlattık. Bu tip önemli projeler sadece yerel yönetimin onayı ile olmaz. Bakanlığın onayı var. Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış, yatırım programına alınmış. Bu durumdan sonra bu iş ya sekteye uğrayacak ya da ilk kazmayı vuracağız” şeklinde konuştu. Seçer’in konuşmasının ardından oylamaya geçilerek, Mezitli 3 – Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı için 900 milyon TL tutarında olan borçlanma maddesi kabul edildi.