Özel eğitim kurumları MEB ve ÖSYM’den bihaber

Özel eğitim kurumları MEB ve ÖSYM’den bihaber cukurovagazetesi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYT ve TYT baraj puanlarının düşürülmesi hakkında çalışma yapılması talimatı verdi. Bu talimat neticesinde ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK gibi paydaş kurumlar ortak çalışmalar ve toplantılar gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Mersin’de bazı özel eğitim kurumlarından görüş alma çabalarımız boşa çıkarak hiçbir sorumuzu yanıtlayamadılar.


Haber – Barış Köksal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos’ta AYT ve TYT baraj puanlarının düşürülmesini sosyal medya hesabından ‘müjde’ diyerek duyurmuştu. Konu hakkında bilgi almak adına farklı özel eğitim kurumlarına giderek görüş almaya çalışmamız halinde, eğitim kurumlarının konu hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıkları gözlemlendi. Alınan karar hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan dershaneler, konu hakkında herhangi bir bilgilendirmede bulunmamalarının yanı sıra eğitim kurumlarına da bir bilgilendirme yapılmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYT ve TYT baraj puanlarının düşürülmesi hakkında sosyal medya hesabından, "Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır" açıklamasında bulundu. “AYT ve TYT baraj puanları düştü” açıklamasını yaptıktan sonra, Mersin’de görev yapmakta olan dershanelerden bilgi almak için görüşme talebinde bulunduk. Bununla birlikte bazı dershane yönetimleri konu hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, bir haberleri olmadığını ve konuya hakim olmadıklarını bildirdiler. Görüş almaya çalıştığımız 5 dershane de röportaj için sorularımızı yanıtlamadı.

 

DERSHANELERİN ÖNCELİĞİ EĞİTİM DEĞİL, PARA!

Cumhurbaşkanının kararıyla düşürülen baraj puanları hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayan dershaneler, öğrencileri nasıl bilgilendirecekleri kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve ÖSYM’den gelen karardan bir haber olan özel eğitim kurumları muhabirimizin sorularına cevap veremezken bu kurumlarda eğitim gören öğrencilerin gelecekleri hakkında da ‘Dershaneler sadece para alıyor, eğitim veremiyor’ düşüncesi hakim oldu. Kayıtlı olan ya da yeni kayıt yapacak öğrencilere konu hakkında nasıl bilgilendirilecek muamma.

 

İKİNCİ EK YERLEŞTİRMEDE BARAJ PUANLARI DÜŞTÜ

Alınan karara göre ise, 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” ile üçüncü kez tercih yapabilecekler. Merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek olan bu ikinci ek yerleştirme imkanından “TYT puanı asgari 140”; “AYT/YTD puanı asgari 170” olan adaylar da yararlanabilecektir.​