Mersin Tabip Odası’ndan koronavirüs açıklaması

Mersin Tabip Odası’ndan koronavirüs açıklaması cukurovagazetesi.com

Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi, Eğitim-Sen Mersin Şubesi ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ortaklığında “Pandemi ve Aşı Kampanyası” ile ilgili basın açıklamasında bulunurdu.


 

Haber – Vecdi Yenigül

 

 

Mersin Tabip Odası, SES Mersin Şubesi, Eğitim Sen Mersin Şubesi ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri "Pandemi ve Aşı Kampanyası" ile ilgili Tabip Odası Binasında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Yine pandemi geçen yıl yaz aylarında olduğu gibi kaldırılan önlemler nedeniyle çok ciddi bir boyuta ulaştı. Günlük vakaların 20 bini, günlük ölümlerin 70'i aştığı bir dönemde tekrar karşınızdayız. Bayramdan hemen önce yaptığımız açıklamada "Bayramımız Zehir Olmasın" başlığıyla basın açıklaması yapmıştık Bayram tatilinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden Mersin'de haftalık vaka yoğunluğu yüzde yüz artarak, yüz binde 109 oldu” dedi.

 

“YETERLİ AŞILAMA YAPILMADAN TAM AÇILMA OLMAMALIYDI”

Bulaşıcı hastalık koronavirüs ile ilgili sorularına Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt bulamadıklarını söyleyen Antmen, “Pandemide neler oluyor? Nerelerde hata yapıyoruz? Neleri eksik yapıyoruz? Bu soruları biz bir buçuk yıldır Sağlık Bakanlığına soruyoruz, kendimize soruyoruz, topluma soruyoruz ve doğru yanıtları bulmaya, pandemiyle bitirmeye çalışıyoruz ama aynı duyarlılığı Sağlık Bakanlığı’nda bulamıyoruz, hükümette bulamıyoruz, yerel idarecilerde hiç bulamıyoruz.Yeterli aşılama oranları sağlanmadan tam açılmanın yapılması ve toplumun rehavete sürüklenmesi Sağlık Bakanlığının affedilmez hatalarından biridir. Aşı tedariki konusunda sıkıntılar giderilmişken yeterli aşı oranına ulaşamamamız da ciddi eksikliklerimizden biridir ancak aşıya karşı olan ilgisizliğin nedenlerini ortaya çıkaramamak, bu konuda yapılan yanlışlıkları düzeltememek ve hataların üzerine gidememek eksikliklerimizi gidermemizin önünde ciddi bir engeldir. Oysa son yüzyılda bilimin gelişmesi ve bulunan aşılarla çiçek, çocuk felci, boğmaca, kızamık gibi hastalıklarla başarı ile mücadele edilebilmiş, çok sayıda insanın hayat kurtarılmıştır” diye ekledi.

 

“BU SON DALGA AŞISIZLARIN DALGASI”

Antmen, aşı tereddüdü içerisinde olan vatandaşların aşı olmaları gerektiğini, aksi taktirde bizleri daha kötü günlerin beklediğini belirterek, “Bizler bu son dalganın aşısızların dalgası olacağını çok önceden belirlememize ve bunu toplumla paylaşmamıza karşın Sağlık Bakanlığı aşıya ilginin artırılmasına yönelik hiçbir adım atmamış ve gerek aşı karşıtlarına ve gerekse de aşı tereddüdü içerisinde olanlara prim verilmiştir. Aşıya karşı bu lakayt tavrın bazı sağlık çalışanlarında, bazı öğretmenlerde görülmesi de ciddi sıkıntılarımızdan biridir. Ancak bu sıkıntılara karşı önlemleri alması gereken kurum Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın nihayet iki gün önce açıkladığı gibi aktif vakaların yüzde 87'si aşıları tamamlanmamış olanlardır. Aşı tereddüdü içerisinde olan vatandaşların bu gerçeği çok iyi kavraması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

“YÜZ YÜZE EĞİTİMİN ASLA AKSAMAMASI SAĞLANMALIDIR”

Bu kritik süreçte okulların açılmasıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Antmen, “Bu açıklamayı yapan kurumlar olarak en büyük endişemiz Eylül ayı içerisinde okulların açılmasına yönelik olumsuz bir kararın alınmasıdır. Gerek Sağlık Bakanlığı ve gerekse Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasına yönelik önlemleri bugünden almalı, yüz yüze eğitimin asla aksamamasını sağlamalıdır. Bunun için şu andan itibaren alınması gereken tedbirler vardır. Tüm milli eğitim personelinin aşıları tamamlanmalıdır, aşı yaşı acilen 12'ye indirilerek çocukların aşılanmalar sağlanmalıdır, okulların fiziki şartları düzeltilmeli, personel sayısı arttırılmalı atanamayan öğretmenler acilen ihtiyacı olan okullara atanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı okulları açma ve yüz yüze eğitim konusunda samimi ise bunu pratikte göstermelidir” dedi.

 

“AŞIYA İLGİ ARTMALI”

Önlemlerin alınabileceği ama sokağa çıkma kısıtlamasının yanlış bir politika olduğunu söyleyen Antmen, “Önlem almak yasakların geri gelmesi değildir. Sokağa çıkma kısıtlamaları sürecin başından bu yana yanlıştı, bundan sonra da asla yapılmamalıdır. Ancak pandeminin yayılmasına yönelik toplumsal önlemler acilen alınmalıdır. Kapalı ve kalabalık mekanlara yönelik sıkı bir denetim sağlanmalıdır, HES kodu sorgulamalarına aşı karnesi eklenerek vatandaş aşılanmaya teşvik edilmelidir, toplu ulaşım kontrolleri, şehirler arası ulaşım denetimleri, uluslararası ulaşımda PCR, aşı ve izolasyon tedbirleri mutlaka sağlanmalıdır. Ve her şeyden önemlisi aşıya ilgiyi arttırmaya yönelik Sağlık Bakanlığı ciddi bir kampanya başlatmalıdır. Aşı oranlarımız Sağlık Bakanlığının açıkladığı gibi yüzde 60'larda değildir. Dün itibarı ile tek doz aşısını yapılanların sayısı 41 milyon, çift doz aşı yapılanların sayısı ise 26 milyondur. Yani tek doz aşıda yüzde 50, çift doz aşıda yüzde 30'u bulabilmiş durumdayız. Delta varyantı çıkmadan önce yüzde 70 bağışıklık yeterliyken bugün en az yüzde 80'lik bir oran ile toplumsal bağışıklığı sağlayabilecek durumda olacağız” şeklinde konuştu.

 

“ASIL OLAN YÜZ YÜZE EĞİTİMDİR”

Basın toplantısında son olarak söz alan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ise, orman yangınlarının Türkiye’nin birçok noktasını yaktığını, canlıları, ormanlara yoğun şekilde zarar vermeye devam ettiğini ve platform adına hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek tüm Türkiye’ye de geçmiş dileklerini iletti. Sümbül okulların açılmasına yönelik ise, “6 Eylül’de okulların açılacağı söyleniyor ama açıldıktan sonra ne kadar süreceği önemli. Bizim sorunumuz da bu. Asıl olan yüz yüze eğitimdir. LGS ve YKS sonuçları ortada ve girenlerin sayısında da azalma var. 1 milyonun üzerinde öğrenci de YKS’de sıfır puan çekti. Barajı aşamadı. 6 Eylül’de okulların açılmasına dair gerekli tedbirlerin bir an önce yapılması ve okulların kapanmamasını istiyoruz” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.