Giderek artan işsizlik sorununa gençlerin dijital yetkinlikleri artırılarak çözüm aranıyor. Geleceğini tasarla.com platformu üzerinden verilecek eğitimler yanında yüz yüze verilecek desteklerle gençlerin dijital becerilerinin geliştirilip iş bulabilmelerine katkı sunulması hedefleniyor.
Habitat Derneği ve Microsoft ortaklığında yürütülen Geleceğini Tasarla Projesi Mersin’de, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ve Mersin Girişim Limanı iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Proje, ‘Genç Zihinlerle Dijital İşletmelere Paneli: Mersin Buluşması’ etkinliği ile başladı. Projeden yararlanmak isteyenler geleceğini tasarla.com adresinden online platformda ‘Dijital İçerik Üretimi’, ‘Dijital Okuryazarlık’ ve ‘Bulut Bilişim’ online eğitimlerinin de yer aldığı programlara katılarak dijital ve kariyer becerilerini geliştirebilecek Moderatörlüğünü Girişim Limanı Müdürü Dr. Duygu Hıdıroğlu’nun gerçekleştirdiği, projenin tanıtıldığı ve açılış etkinliği özelliği de taşıyan Mersin Buluşması’nın konuşmacıları arasında MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın yanı sıra TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper, Microsoft Çözüm Satışları ve Teknoloji Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Berna Yıldız ile Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Metin yer aldı. Dijital yetkinliğin artmasının gençlerin gerek günümüzde iş bulabilmesine sağlayacağı katkılar gerekse geleceğin meslek dallarının belirlenmesine katkılarının ele alındığı panelde dijital yeterliliklerin erken yaşlarda edinilmesinin önemine değinildi. Dijitali kullanmanın zor olmadığı ancak bu dijitalin yazılımını yazacak yerli ve milli gençlere ihtiyaç duyulduğu vurgulanan panelde, “Geleceğin meslekleri kendi yetkinliklerini geliştirmiş olan ve yetkinliğini işine yansıtan gençlerle belirlenecek” denildi. Proje kapsamında verilen eğitimlerin sihirli bir değnek olmadığı gençlerin kariyerini bir anda değiştirmeyeceği ancak dönüşüme bir yerden başlamayı sağlayacağı ifade edilen panelde, “Başarısız olsak da bir yerden başlamak, çabalamak çok önemli” denildi.
KIZILTAN: “TEKNOLOJİ HER KONUNUN MERKEZİNDE”
Teknolojinin artık her konunun merkezinde yer aldığını dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan panelde, “Geleceğini Tasarla Projesi beceri ve istihdamı iki ana noktada topluyor. MTSO olarak bizim de çok önemsediğimiz programın ana hedefi ise iş arayan gençlerin dijital becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak. Gençlerimizin becerilerini çağın gereklerine uygun hale getirebilirsek istihdam becerilerini artırabiliriz” ifadelerini kullandı. Eskiden yüzyıllar alan değişimin günümüzde dakikalar içinde gerçekleşebildiğine işaret eden Kızıltan, “Bugün değişim hızı dünyadaki her alanda son derece arttı. Bu nedenle gençlerimizin dijital ortama çabuk adapte olması ve etkin şekilde kullanması gerekiyor. Böyle projeler yanında eğitim sistemimizi de pozitif ve temel bilimlere dayalı hale getirmeliyiz. Dijital ortamları, dijital araçları kullanan insanlar yetiştirme yanında dijital teknolojileri yaratan insanlar da yetiştirmeliyiz” dedi.
KİPER: “GENÇ GİRİŞİMCİLERDE EVRİM YAŞANIYOR”
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Osman Kiper ise konuyu iş dünyası açısından değerlendirdi. Özellikle hizmet sektöründe temasın, göz göze iletişimin, geleneksel yöntemlerin önümüzdeki süreçte de değerini kaybetmeyeceğini dile getiren Kiper, “Ancak dijitalde de var olmamız gerektiğini bilerek hareket etmemiz gerekiyor” dedi. Yıllardır girişimciliği artırmaya yönelik çalıştıklarını ve son yıllarda gençler arasındaki girişimcilik modellerinde bir evrim yaşandığını dile getiren Kiper, “Dijitale yönelik sorunlara çözüm bulan girişimler daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Bu dönüşümü hızlandırmak adına her yaştan her kişinin faydalanacağı eğitimlere yöneliyoruz. Şu andaki eksiğimiz yazılım yapacak, kodlama yapacak, bir algoritmayı girişimcilik modeline uyarlama ayağımız eksik. Gençlerde bu eksiklerin giderilmesi en temel nokta” diye konuştu.
İRHAN: “EĞİTİMLER SONUNDA SERTİFİKA DA VERİLECEK”
Microsoft Türkiye Sosyal Sorumluluk Programları Müdürü Mehmet Can İrhan ise projenin detayları hakkında bilgi verdi. Projenin 10 yıl önce “Bilenler Bilmeyenlere Öğretiyor” ismi ile başladığını, o dönemde bilgisayar kullanımının öğrenilip yaygınlaşmasının hedeflendiğini bildiren İrhan, zaman içinde gelişerek gençlere bilgisayar okur yazarlığının iş hayatında kullanım biçimlerini öğretmeye evrildiğini söyledi. Sadece eğlence değil gençlerin bu becerileriyle iş hayatında da kendilerine yer bulabilmesini sağlamak istediklerini kaydeden İrhan, harmanlanmış eğitim modeli yürüttüklerini anlattı. Geleceğini tasarla.com internet sitesinden ulaşılacak online eğitimler yanında gönüllü gençlerin diğer gençlere liderlik edeceği yüz yüze eğitimler planlanacağını da ifade eden İrhan, eğitimleri tamamlayanlara sertifikalar verileceğini bildirdi. İrhan eğitimlerin, dijital içerik oluşturma, dijital ofis ortamı, dijital okur yazarlık, etkili sunum hazırlama, kariyer becerileri, Microsoft Office temel bilgileri ve veri ile çalışma olmak üzere 6 modülde gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.
YILDIZ: “TEKNOLOJİ İLE REKABET YERİNE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ”
Microsoft Çözüm Satışları ve Teknoloji Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Berna Yıldız da yeni teknolojilerle rekabet etmek yerine iş birliği yapmanın avantajlarına işaret etti. Özellikle pandemiyle dijital dönüşümün daha da hızlandığını kaydeden Yıldız, “Her bir sanayi devriminde insanlar işlerini kaybetme korkusu yaşadı ama olmadı. Dijitalleşmede de bu korku var. Yeni iş kolları ortaya çıktı. Daha ölçeklendirilebilir, ucuz altyapılı sistemler her alana girdi. Önemli olan bu dönüşüme uyum sağlamak” dedi. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olmasını ciddi bir avantaj olarak gösteren Yıldız, “Dijitale merak küçük yaşlara indi. Coğrafyamız gereği dönüşüme hızlı adapte oluyoruz. Geleceğini Tasarla gibi platformlarla gençlerin yetkinliklerini ve farkındalıklarını artırıp kendilerine yatırım yapacağına inanıyorum. Dijital deneyimleri erken elde edebilmek, mezun olunca öğrenmek yerine yaşam boyu örenmek çok önemli” ifadelerini kullandı.
METİN: “GELECEĞİN MESLEKLERİNİ GENÇLERİN YETKİNLİĞİ BELİRLEYECEK”
Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Metin insan zekası ve yapay zekanın birlikte hareket etmesiyle artırılmış zekanın ortaya çıktığını belirtip, 21. Yüzyılın önemli yetkinliklerinden birisinin de bu işbirliği olduğunu söyledi. Çağların dönüşümüne değinen Metin, “Avcılıkla gelişen toplumlar kendilerini bir sonraki kuşağa aktarabildi. Şimdi de içinde bulunduğumuz kuşağın en önemli özelliği dijital kaslarını geliştirmesi. Bunu geliştirenler bir sonrayı yakalayıp işlerini geliştirmiş olacak” değerlendirmesini yaptı. Geleceğin mesleklerini bugünden saptamanın zor olacağını belirten Metin, “Geleceğin mesleğini bugünden yarına belirlemek zor. Buna yetkinlik olarak bakmalı. Bugün hangi yetkinliği geliştirirsem o yetkinlikle meslek hayatıma devam edebiliyor olacağım diye yaklaşmalıyız. Bugün ailemize planladığımız işi rahat anlatabiliyorsak 10 yıl sonra işsiz kalacağımız söyleniyor. Geleceğin meslekleri kendi yetkinliklerini geliştirmiş olan ve yetkinliğini işine yansıtan gençlerle belirlenecek. Bu proje, iş bulabilmeleri adına sihirli değnek değil ama gençler için bir başlangıç olacak” diye konuştu. (Haber Merkezi)