Tavuk eti üretimi ve süt üretimi nisan ayında arttı

Tavuk eti üretimi ve süt üretimi nisan ayında arttı cukurovagazetesi.com

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kümes hayvancılığı üretimi ve süt ve süt ürünleri üretim miktarları nisan 2021 sonuçları değerlendirildi. Değerlendirmeye göre kümes hayvancılığı ve süt ve süt ürünleri üretimi aynı yılın nisan ayına göre artış gösterdi.


Haber- Vecdi Yenigül

“TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 3,5 AZALDI”

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına tavuk eti üretiminin  yüzde 1,4 arttığı; tavuk yumurtası üretimi yüzde 1, kesilen tavuk sayısı yüzde 2,2, hindi eti üretiminin ise yüzde 4,1 azaldığı belirtildi. Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk eti üretimi tavuk eti üretimi yüzde 2,2, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,2, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8, hindi eti üretimi ise yüzde 19,8 azaldığı ifade edildi. Nisan ayında bir önceki aya göre tavuk eti üretiminin yüzde 3,4 azalarak 190 bin 172 ton olarak gerçekleştiği açıklamada yer aldı. Yapılan açıklamada, nisan ayında bir önceki aya göre kesilen tavuk sayısının yüzde 0,3 artarak 104 milyon 145 bin adet olduğu ifade edilirken, nisan ayında bir önceki aya göre tavuk yumurtası üretiminin ise yüzde 3,5 azalarak 1,6 milyar adet olduğu belirtildi. Nisan ayında bir önceki aya göre hindi eti üretiminin yüzde 4,1 artarak 3 bin 841 ton olarak gerçekleştiği bildirildi.

“TÜRKİYE GENELİNDE İNEK SÜTÜ MİKTARI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 1,8 ARTTI”

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan bir başka açıklamada ise ticari süt işletmelerince nisan ayında toplanan inek sütü miktarı oldu. TÜİK’in açıklamasına göre, ticari süt işletmelerince nisan ayında 889 bin 725 ton inek sütü toplandı. TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Nisan 2021 sonuçları değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda, Türkiye genelinde Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarının   yüzde 1,8 arttığı, Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 arttığı bildirildi.Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranının ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildiği ifade edildi. Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretiminin yüzde 10,9 azalarak 130 bin 474 ton; Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretiminin yüzde 3,6 azalarak 549 bin 359 ton olarak gerçekleştiği belirtildi. Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretiminin yoğurt üretimi yüzde 0,7 azalarak 87 bin 378 ton, Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalarak 348 bin 727 ton olarak gerçekleştiği belirtildi.Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ayran üretimi yüzde 48,9, yağsız süt tozu üretimi yüzde 22, kaymak üretimi yüzde 20,9, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 16,9, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 8,5, inek peyniri üretiminin yüzde 0,03 arttığı, tereyağı üretimi yüzde 10,1 azaldığı ifade edildi. Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yağsız süt tozu üretimi yüzde 27,5, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 25,7, kaymak üretimi yüzde 16,4, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 12,6, inek peyniri üretiminin yüzde 2,6 arttığı; ayran üretimi yüzde 2,2 ve tereyağı üretiminin yüzde 5,1 azaldığı ifade edildi.