Seçer: “Bir sistem var, onu uygulamak zorundayım”

Seçer: “Bir sistem var, onu uygulamak zorundayım” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi yapıldı.Sinek ilaçlamalarıyla ilgili konulan Seçer, “Mesele sineği, öldürmek değil larvalar var. Kaynağı bir başına kurutamaz ki Büyükşehir Belediyesi. Çevre Bakanlığı’ndan başlayacak vatandaşa kadar sorumlu olacak. Belediyeler de vatandaş da sorumlu olacak. Mayıs’ta bin 213 biyosidal uygulama yapmışız. Bunların hepsi bir uygulama çerçevesinde gerçekleşti. Benim talimatımla olmuyor bunlar, hep bir sistem var onu uygulamak zorundayım” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediyesi, mayıs ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısı, Mersin Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında toplanan meclis toplantısında Nisan ayında gerçekleştirilen metro ihalesi, kentte devam eden yol çalışmaları, kent ve ilçe sınırlarında sinekle mücadele konusu meclis gündeminde yer alan temel konular arasında yer aldı.

GÜLTAK: “MERSİN’DE METRO PROJESİ BİLİMSEL VERİLERLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Akdeniz Belediye Başkanı M.Muhammed Gültak, Büyükşehir Belediyesi’nin metro yapım ihalesi konusuna değindi ve Başkan Seçer’e Mersin’de metro yapımının doğru olmayacağını, bilimsel veriler ışığında yapılmasının daha doğru olacağını ifade ederek, “Biz tabii ki Mersin’de metro yapılması doğru mudur değil midir, bunun tartışılmaya açılmasını istiyoruz. Sivil toplum örgütleri, alt belediyeler, üniversite bunlarla konuşulsa sonuç ne çıkar merak ediyorum. Metro gerekli midir sorusunun cevaplarını merak ediyorum. Bu proje tabii ki şehrin kaderini etkileyecek. Böyle bir proje tüm Mersin tarafından kabul edilmeli. Mersin adına yapacağınız hizmetler için teşekkür ederiz. Özellikle dikkat çekmek istediğim bir konu var. Mersin’de metro projesi bilimsel verilerle örtüşmüyor. Mersin’e en yakışan proje metrobüs, hafif raylı sistem veya tramvay oturuyor. Basında metro projesinin 350-400 milyon dolar gibi biteceğini söylemiştiniz. Her defasında sorulmasına rağmen ihale devam ediyor dediniz ve rakamları vermediniz. Şu an ihale son aşamaya geldi” dedi.

“ŞEHRİMİZİN 30-40 YIL İPOTEK ALTINA ALINMASINI İSTEMİYORUM”

Mersin’in metro yerine hafif raylı sistem veya metrobüsü tercih etmesinin daha doğru bir proje olacağını kaydeden Gültak, “Eğer duyduğumuz rakamlar doğruysa, 3,3 milyar dolardan bahsediliyor. Sinyalizasyon vs de katarsak 800-900 milyon dolar civarında faiz giderleri ile bir bütçe karşımızda. Bu konuyu Mersin’de kamuoyuna açalım. Benim amacım hizmet kimden gelirse gelsin baş tacı. Bugün metro maliyetleri, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığım rakamları söylüyorum. Yerin altına indiğinizde 40-50 milyon Euro’yu bulmaktadır. GMK bulvarının neredeyse hepsi dolgudur. Biraz üstüne gittiğinizde alüvyon topraklarla doludur, biraz daha üstüne gittiğinizde kayalıktır. Böyle zorlukların olduğunu projeden bahsediyoruz. Ama aynı konforu, güzelliği, metrobüs, hafif raylı sistemin maliyeti ise 4-5 milyon Euro. Şehirdeki kazılardan kaynaklı oluşacak olan krizleri düşündüğümüzde de yine metrobüs, hafif raylı sistem çok daha kısa zamanda çözülecek projelerdir.  Eğer bu dediğimiz rakamlara her şeyiyle bitirebileceğiniz söylüyorsunuz biz destek vereceğiz ama bu rakamların üstüne bir rakama çıkıyorsa da tarihe not düşülmesini istiyorum. Şehrimizin 30-40 yıl ipotek altına alınmasını istemiyorum” diye konuştu.

SEÇER: “SAYIN GÜLTAK, SİZ METRO KONUSUNDA TEKNİĞE Mİ KARŞISINIZ?”

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ın Mersin’de metro yapımıyla ilgili mecliste elindeki tablolarla seslendiği konuşması üzerine Seçer, “Sayın Gültak, tekniğe mi karşısınız anlamadım. Teknik terimleri uzmanlar dışında birileri söylediği zaman karmaşa oluyor. Metro raylı sistemler içerisinde bir başına bir model. İçerisinde tramvay da var ve bizim projemizin içerisinde de var. Üniversite hastanesi ve üniversite kısmında var. 15 ile 30 bin arası pik saatte hafif raylı sistem. Buradaki ölçümler 2016 yılında yapılmış. Biz yenisini yapıyoruz. Tarsus’ta da yapıyoruz bunu. Orada da trafik yoğun diye bakıyoruz. Ulaşım master planı yapıyoruz. Tarsus’ta tramvayın da ön çalışmasını da yapıyoruz. Tarsus yoğun büyüyor. Orada ciddi bir proje yaparsam da benim de onur kaynağımdır doğru. Biz bu örneği duygusal yaklaşmadığımı söylemek için verdim. Metro dediğiniz rayı, sinyalizasyonu aynı sadece vagon büyüklükleri değişiyor. Pik saatlerde bir yerden bir yere ulaştıracak kabin koyduğunuz zaman metrodur, daha küçülttüğünüz zaman hafif raylı, daha küçülttüğünüzde tramvay. Yer altı yer üstü metro da var. Burada insanların endişe ile baktığı yer altında olması. Geçmişte yapılan proje maliyet bedelini bile bizim dönemimizde ödendi. Yer altından gittiği için daralttık. Serbest bölgeye kadar yer altı yapmışlardı buna gerek yok dedik üste aldık. Mezitli eski belediyesinden sonraki güzergahta da yer altından gidiyordu. Ama dedim ki orada tekrar sayım yapılsın. Orası yeni gelişme alanı olduğu için onu da kırptık. Sizlerin hassasiyetini taşıdığım için bunları yaptık” şeklinde konuştu.

“10 SENE SONRA ÇOCUKLARIMIZ BİZE TEŞEKKÜR EDECEK”

Mersin’de nüfusun artmaya devam ettiğini ifade eden Seçer, metronun Mersin için önemli olduğunu söyleyerek, “GMK’da yol büyük gözüküyor ama dedikleriniz olmaz. Daralmış durumda. Rezil edersiniz orayı. Deniz ile yapacağınız ne ise kentin irtibatını kesersiniz. 2016’da yapılan ölçümde Suriyeli misafirlerimiz yok. O misafirlerin çoğu burada kalacak. Mersin nüfusuna dahil olacaklar. Şu anda mersin’in nüfusu 2 milyon 300 bin. Akdeniz’de iğne atsanız yere düşmez. Yenişehir’de de öyle. Emekliler artık buraya taşınıyor, gençler buraya geliyor. Belirtilen paralar içerisinde sinyalizasyon vs yok denmiş ama yanlış. Yalnızca vagon yok. O da çok ucuz. Biz ihaleyi de gizlemedik. Mersin’i borç altına sokamam. Şimdi finansman konusunda araştırma yapıyoruz. Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam, iptal ederim. Zaten pandemi bir taraftan ekonomi bir tarafta. Rahat olun. Ben bilgi aktarırım ama zırt pırt kamuoyu ile paylaşamayız. Metro ihalesi devam ediyor. Endişe etmeyin. 10 sene sonra çocuklarımız bizlere teşekkür edecek. Adana’yı konuşuyoruz yanlış, İstanbul’u konuşalım” diye konuştu.

GÜLTAK: “ÇAY VE ÇİLEK MAHALLESİ HALKININ ASFALT KONUSUNDA BEKLENTİSİ VAR”

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, su sorunun çözümüne yönelik MESKİ’nin çalışmalarıyla ilgili Seçer’e teşekkür ederek yol çalışmaları konusunda da vatandaşların beklenti içinde olduğunu söyleyerek, “Muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın sizlere selamı var ve MESKİ’nin yaptığı çalışmalar konusunda teşekkür ediyor. Ancak mahalledeki insanlar dışarıda oturmak istiyor hem yaz şartları hem de pandemiden kaynaklı ama asfalt olmadığı için bu mümkün olmuyor. Halkın Çay ve Çilek Mahallesi’nde asfalt konusunda beklentisi var. Umarım, bizim ve diğer bölgelerde özellikle asfaltla ilgili Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Doğalgaz, MESKİ veya Telekom gibi kurumlarla ciddi görüşmeler yapılmıştır. Çünkü örneğin bizim bölgemizde kalan 156. Cadde’de bu böyle olmamış. Şu an güzel bir asfalt ve kaldırım yaptınız ama yaklaşık 1 yıl sonra Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., burayı kazmak zorunda kalacak. Çünkü 700 metrelik o caddenin tüm elektrik tesisatı yer altına alınacak. Projesi hazırlanmış. Dolayısıyla yapmış olduğunuz bu asfalt ve kaldırımlar zarar görecek ve bir kamu zararı oluşacak” dedi.

SEÇER: “BÜYÜKŞEHİR VE MESKİ İÇİN MALİ DİSİPLİN GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Seçer, Gültak’ın Çay ve Çilek Mahallesi konusundaki değerlendirmesi üzerine, “Yıllardır çözülemeyen bir sorunu Çay ve Çilek Mahallesi’nde MESKİ çözüyor. Yukarı katlara su çıkmıyor, Başkan gelmiş buralar hizmet alamamış öncelik verin demiş, şimdi 13 milyon lira içme suyu götürmüş bu adam ve bitmek üzere. Yine üzdünüz beni, hep bunu yapıyorsunuz.Belediye başkanı birbirini aramalı. Biz kimseyi düşman etmiyoruz, tüm muhtarlarla görüşüyorum. Bizim belediyelerle hem MESKİ hem Büyükşehir arasındaki mali konularda bir problem kalmıyor bir iki belediye ile arkadaşlarımız görüşüyor. Biz bir mali disiplin getirmeye çalışıyoruz hem MESKİ hem de Büyükşehir için” ifadelerini kullandı.

“BİR SİSTEM VAR ONU UYGULAMAK ZORUNDAYIM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, yaz aylarının gelmesi ile beraber sinekle mücadele konusunda ilçe belediyeleri ve vatandaşlara da iş düştüğünün altını çizerek, “Biz bu işe 50 milyon TL harcıyoruz yazık günah değil mi bir de havaya kimyasal sıkıyoruz. Mesele sineği, öldürmek değil larvalar var. Kaynağı bir başına kurutamaz ki Büyükşehir Belediyesi. Çevre Bakanlığı’ndan başlayacak vatandaşa kadar sorumlu olacak. Belediyeler de vatandaş da sorumlu olacak. Biz Anamur’da 7 adet araç,5 adet atomizer holder,1 adet araç üstü termal folk, 2 adet el dumanlaması, 6 adet ulv cihaz ile çalışmalar yapıyoruz. Bunu rutin aralıklarla yapıyoruz. 20 Mayıs’a kadar, Ocak’ta 169, Şubat’ta 736, Mart’a 981, Nisan’da 2050, Mayıs’ta bin 213 biyosidal uygulama yapmışız. Bunların hepsi bir uygulama çerçevesinde gerçekleşti. Benim talimatımla olmuyor bunlar, hep bir sistem var onu uygulamak zorundayım. Yol asfalt programı yapılıyor Başkan müdahale edemez. Anamur’da da ilaçlama yapılıyor. Aydıncık, Silifke, Tarsus gibi şikayet yok mu, tabi ki var. Bataklık, lagünler var. Bir bardak suda 6 bin sivrisinek oluyor. Apartman altları pislikten geçiyor. Çevre Müdürlüklerin buradan sesleniyorum bizlerle işbirliği yapıyorlar ama çok sık ilaçlama yapılması gerekiyor. Havaya kimyasal sıkılıyor, parasından vazgeçtik, kanalizasyon patladı, MESKİ’ye konuyu getireceğiz” diye konuştu.

“SİNEKLERLE MÜCADELE HAVAYA İLAÇ SIKMAKLA BİTMİYOR”

Seçer, sinekle mücadele konusunda ilaçlamanın yetmediğini, farklı uygulamaların da yapılması gerektiğini dile getirerek, “Sayın Özturan vatandaş bizi arıyor arıza olmuş ama kendileri yapmalı, MESKİ bir bedel karşılığı yapıyor. Sabah oldu Üsküdar’da sabah olmuş her yer pislik olmuş. Siz geçen yıl iz bedelini kaldırttınız, bir metreküp su bedeli alıyorduk her faturadan. Bunu minimize edelim dedik, işte sineğin ürediği alanlardan birisi de o. Üreme alanları bataklık alanlar.İlçe belediyelerine gelelim, çöpleri sizler topluyorsunuz sayın Başkanlar, o konteynerleri ilaçlama görevleri sizlerin, bizler de yapıyoruz. Biz parklarda temizlik yapıyoruz, Kültür park’ın önünden geçtik, ya da Atatürk Parkı’nın önünden geçin vatandaş çöpünün ağzını bağlıyor yolun kenarına bırakıyor. Siz belediyeler de imtina gösterin. Bunlar sineklerin çoğalmasına sebep oluyor, sadece havaya ilaç sıkmakla olmuyor. Vatandaşlarımızın da ilçe belediyelerimizden desteklerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İLÇE BELEDİYELERİ OLARAK BİZLERE YARDIM EDİN”

Yol çalışmaları konusuna da değinen Seçer, ilçe belediyeleri sınırları içinde bulunan yollarda meydana gelen su arızaları gibi problemlerin çözümü için Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatif alabileceğini söyleyerek, “Burada bir sorun olmayacak, bundan sonra da vatandaş ızdırap çekmesin vatandaş yapacaksa vatandaş yapsın, Büyükşehir yapacaksa Büyükşehir yapsın. Bunu sizler yapsanız bile bunun keşfini yapacaksınız bizlere hak edişleri yollayın biz size paranınız yollayacağız. Biz bir karar aldık MESKİ bundan sonra biz yol asfalt olarak yapmacağız, bunu muhtelif ihale olarak çıkacak, insanlar gerçekten insanlar çile çekiyor ve ben onlardan daha çok öfkeleniyorum. Sonuç yok, biz ilçe belediyelerinin de yollarını yapabiliriz. Parayı biz alırız tek elden olur, iyi asfalt yapmakla olmuyor. Müteahhit yapıyor dolguyu kötü yapıyor ve yol üç gün sonra çöküyor. İlçe belediyeler olarak bizlere yardım edin” şeklinde konuştu.